Baie sau duș, care este mai potrivit. Ce beneficii îți aduc

baie sau dus - FOTO: Freepik
Baie sau duș? Ce preferi? Care aduce mai multe beneficii?

Baie sau duș? Atât dușurile, cât și băile pot fi o parte sănătoasă a rutinei tale de igienă. Dar există o metodă de spălare care este mai bună pentru tine? Răspunsul este: Da! Băile sunt minunate pentru anumite scopuri. Dușurile sunt mai bune în alte scopuri. Metoda de curățare a corpului potrivită pentru tine va depinde de ceea ce cauți.

Să aruncăm o privire la beneficiile băilor, beneficiile dușurilor și momentele în care este clar că unul este mai bun pentru tine decât celălalt.

Te cureți la duș la baie

Dușurile sunt mai curate decât băile. Dacă prioritatea ta este să găsești o modalitate de a-ți curăța bine întregul corp, un duș este calea de urmat. Dușurile distribuie uniform apă peste corp și scot apa contaminată. Când faceți duș, apa se amestecă eficient cu săpun pe corp pentru a îndepărta uleiurile, murdăria și transpirația care sunt lipite de piele. Apa care a fost folosită pentru a curăța corpul este eliminată rapid, prin scurgere, arată Healthline.

Vezi și: Polipii stomacului, cauze și tratament. Când crește riscul de cancer digestiv

Avantajele unei băi după duș

Dușurile pot fi mai bune pentru curățarea corpului, dar asta nu înseamnă că băile nu servesc unui scop propriu. Băile sunt excelente pentru relaxarea mușchilor, stimularea sistemului nervos și exfolierea ușoară a pielii. Un studiu publicat în 2018 a constatat că participanții care au făcut baie în apă caldă în fiecare zi au experimentat mai puțină oboseală, stres și depresie. Deși acesta a fost un studiu mic, limitat, cu doar 38 de participanți, rezultatele au fost convingătoare.

Există, de asemenea, concluzia privind faptul că băile sunt un sistem de livrare excelent pentru o mulțime de ingrediente care sunt benefice pentru sănătatea ta. Tipuri de băi care sunt bune pentru tine includ următoarele:

Băile de şezut stimulează vindecarea

Stând în apă caldă, care ajunge doar până la în jurul șoldurilor și a feselor se numește o baie de şezut. O baie de şezut este un remediu excelent pentru a promova vindecarea perineului după naştere. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata:

- Hemoroizi

- Mâncărimile

- Iritațiile

Băile de fulgi de ovăz calmează inflamația

O baie de fulgi de ovăz poate fi utilizată pentru a ameliora simptomele de eczemă și psoriazis și pentru a calma roșeața și inflamația pe piele.

Vezi și: Sindromul de tunel carpian, cauze și tratament. Medic: În cazurile ușoare moderate se recomandă tratament conservator. Dacă este un caz sever ne adresăm chirurgiei

Băile de aromaterapie vă relaxează mintea și corpul

O baie cu câteva picături de uleiuri esențiale poate fi folosită pentru a vă calma mintea și pentru a calma mușchii obosiți. Lavanda și eucaliptul sunt deosebit de relaxante.

Băile de răceală și gripă te ajută să te simți mai bine

O baie caldă cu apă peste piept ar putea ajuta dacă te lupți cu o răceală sau cu gripă. Când sunteți bolnav, a face o baie caldă poate ajuta la ameliorarea congestiei, a scădea febră, și de a relaxata mușchii inflamați.

Avantajele dușului

Dușurile au, de asemenea, unele avantaje care nu ar trebui trecute cu vederea. Dușurile fierbinți produc abur și căldură, care pot calma mușchii și pot elibera toxine, în timp ce dușurile mai reci pot ajuta la arderea grăsimilor și la creșterea imunității. Dușul, în special dușurile reci, îți pot stimula sistemul imunitar.

Vezi și: Masajul facial, secretul pentru un ten tânăr și strălucitor. Îl poți face chiar acasă

Duşurile îţi pot face părul şi pielea strălucitoare

Duşurile pot îmbunătăţi circulaţia sub piele, cunoscută şi sub numele de vasoconstricţie. Acest lucru poate stimula fluxul de sânge la nivelul scalpului, îmbunătățind modul în care arată părul tău și promovând, de asemenea, acel aspect "strălucitor" al pielii sănătoase.

Duşurile reci pot ajuta la tratarea depresiei

Duşuri care încep de la o temperatură călduță și sunt ajustate pentru a obține treptat o temperatură mai rece au fost sugerate pentru a stimula sistemul nervos, promova endorfine, și de a ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie.

Ar trebui să fac baie sau duș

Prioritățile tale de igienă personală ar trebui să determine dacă faci o baie sau un duș. Dacă sunteți interesat să promovați relaxarea, să ușurați oboseala și să tratați durerea cronică, o baie ar putea fi alegerea potrivită pentru dvs.

Dacă ești mai interesat de o curățare zilnică eficientă, un duș ar putea fi cea mai bună alegere. Dușurile pot oferi, de asemenea, un impuls sistemului imunitar dacă întoarceți apa la setarea rece pentru ultimele câteva minute ale rutinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel