De ce să apelezi la medicamente...
AZATHIOPRINUM - prospect
Denumirea comercială: IMURAN
Prezentare: Comprimate filmate
Indicații: Transplant de organe; artrită reumatoidă severă; lupus eritematos sistemic (LES); dermatomiozită şi polimiozită; hepatită cronică activă autoimună; pemfigus vulgar; poliarterită nodoasă; anemie hemolitică autoimună; purpură trombocitopenică idiopatică cronică, refractară.
Contraindicații: Hipersensibilitate. Gravide sau la femei care pot să rămână gravide într-un viitor apropiat.
Atenție!: Este necesară monitorizarea hematologică pe parcursul tratamentului. Pacienţii trebuie să raporteze imediat orice infecţie, echimoze sau sângerări neaşteptate, sau alte manifestări de depresie medulară. Atenţie la cei cu un deficit de tiopurinmetiltransferaza (TPMT). Toxicitatea azatioprinei poate fi crescută în prezenţa insuficiența renală (IR). La pacienţii cu disfuncţii hepatice, hemoleucograma completă şi testele de funcţie a ficatului trebuie efectuate periodic, iar doza trebuie redusă la minimum. Nu este benefică la pacienţii cu deficit de hipoxantin-guanin-fosforibosiltransferază (sindromul Lesch-Nyhan). Au fost întâlnite anomalii cromozomiale la pacienţi de ambele sexe trataţi cu azatioprină. Se recomandă precauţii contraceptive adecvate la oricare din partenerii care primesc azatioprină. Riscul dezvoltării limfoamelor posttransplant este crescut la pacienţii care primesc trat. agresiv cu imunosupresive. S-a raportat creşterea frecvenţei cancerului de piele la pacienţii cu transplant renal care poate fi asociată cu terapia imunosupresivă. Atenţie în cazul asocierii cu: alopurinol, oxipurinol şi/sau thiopurinol, blocanţi neuromusculari, warfarină, agenţi citostatici/mielosupresivi, cotrimoxazol, captopril, cimetidină, indometacin, furosemid. Atenţie la administrarea în timpul sarcinii.
Reacții adverse: Reacţii de hipersensibilitate (manifestările clinice includ stare de rău, ameţeli, vărsături, diaree, febră, rigiditate, exantem, rash, dureri musculare, artralgii, disfuncţii renale şi hipotensiune). Depresia funcţiei măduvei osoase exprimată prin leucopenie, câteodată şi prin anemie şi trombocitopenie. Susceptibilitate crescută la infecţii virale, fungice şi bacteriene, la nivelul tegumentului şi alaltor sisteme. Reacţii gastrointestinale (greaţă, colită, diverticulită şi perforaţii intestinale, diaree severă). Pancreatită. Colestază şi deteriorarea funcţiei ficatului. A fost descrisă o afecţiune rară, hepatică, veno-ocluzivă, cu risc letal. Pneumonie reversibilă. Alopecie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să apelezi la medicamente...
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...