Ateroscleroză, posibilă terapie. Vinovatul de depunerea plăcilor arteriale, identificat

Sânge
Într-un nou studiu condus de cercetători de la Universitatea Yale, anchetatorii au descoperit factori necunoscuți anterior care contribuie la ateroscleroză, acea întărire a arterelor și creștere a plăcii arteriale care provoacă boli de inimă. Perspectiva lor stă la baza unei abordări terapeutice promițătoare pentru a stopa și potențial reversa acumularea plăcii și progresia bolii, au spus cercetătorii.

Tratamentele curente pentru plăcile arteriale și arterele întărite, o afecțiune cunoscută sub numele de ateroscleroză, pot încetini, dar nu pot vindeca boala. Experții consideră că acest lucru se poate datora inflamației continue a vaselor de sânge.

Pentru a înțelege factorii care contribuie la această inflamație, echipa de cercetare condusă de cercetători de la Universitatea Yale s-a concentrat pe un grup de proteine, denumit factor beta de creștere transformant (TGFß), care reglează o gamă largă de celule și țesuturi în întregul organism.

Studiul lor a fost publicat online de Nature Metabolism.

Un tip de proteine care declanșează ateroscleroza

Folosind celule umane de cultură, cercetătorii au descoperit că proteinele TGFβ declanșează inflamația în celulele endoteliale - celulele care formează căptușeala interioară a pereților arterei - dar nu și în alte tipuri de celule. Cu o tehnică numită analiză de secvențiere ARN cu o singură celulă, care măsoară expresia fiecărei gene în celule unice, ei au arătat că inflamația induce TGFβ în aceste celule la modelele de șoarece. Această constatare a fost notabilă, au spus cercetătorii, deoarece proteinele TGFβ sunt cunoscute că scad inflamația în alte celule din corp.

De asemenea, cercetătorii au arătat că atunci când gena receptorului TGFβ este eliminată în celulele endoteliale, atât inflamația cât și placa din vasele de sânge sunt semnificativ reduse.

Pentru a testa această abordare ca terapie potențială, echipa, condusă de prof dr Michael Simons, a folosit un ARN „care interferează" sau RNAi, medicament dezvoltat la Yale, pentru a perturba receptorii TGFß. ARN care interferează utilizează o secvență ADN proprie unei gene pentru a opri sau a face să „tacă" gena.

Tratament administrat cu nanoparticule

Pentru a furniza medicamentul numai celulelor endoteliale din pereții vaselor de sânge ale șoarecilor, ei au folosit particule microscopice sau nanoparticule, create de coautorii lor la MIT. Această strategie a redus inflamația și placa la fel de eficient ca tehnica genetică.

Rezultatele identifică semnalizarea TGFß drept o cauză majoră a inflamației cronice a peretelui vasului și demonstrează că întreruperea acestei căi duce la încetarea inflamației și la regresia substanțială a plăcii existente, au spus oamenii de știință.

Pe baza acestei descoperiri, cercetătorii de la Yale și MIT au lansat o companie de biotehnologie, VasoRX Inc., pentru a dezvolta această abordare vizată, folosind medicamentul RNAi furnizat de nanoparticule ca terapie potențială pentru ateroscleroza la oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Testul care depistează cancerul. Se poate realiza acasă

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel