ATALURENUM - prospect

Foto: Pixabay
ATALURENUM - prospect. Acţiune: În distrofia musculară Duchenne lipseşte distrofina normală (proteină care protejează muşchii împotriva leziunilor produse de ciclul contracţierelaxare), deoarece mutaţii genetice nonsens la nivel de ADN determină apariţia unui codon stop prematur la nivelul ARNm. Acest codon stop prematur întrerupe translaţia înainte de generarea unei distrofine cu lungime completă. Ataluren permite citirea proteinelor ribozomale ale ARNm care conţi n un astfel de codon stop prematur, conducând la obţinerea unei proteine cu lungime completă, funcţională.

ATALURENUM - prospect

Denumirea comercială: TRANSLARNA

Prezentare: Granule pentru suspensie orală

Indicații: Distrofie musculară Duchenne determinată de o mutaţie de tip nonsens la nivelul genei distrofinei, la pacienţi în vârstă de minim 5 ani, care au capacitatea de a se deplasa.

Contraindicații: Hipersensibilitate. Tratamentul concomitent cu aminoglicozide administrate intravenos.

Atenție!: Pacienţii care nu prezintă o mutaţie nonsens (determinată prin testare genetică) nu trebuie să primească ataluren. Monitorizare atentă a pacienţilor cu insuficiență hepatică (IH) sau renală (IR). Monitorizare periodică a concentraţiilor lipidelor plasmatice, a funcţiei renale şi a tensiunii arteriale (dacă se folosesc concomitent corticosteroizi sistemici). Se evită utilizarea pe perioada sarcinii; alăptarea trebuie întreruptă pe durata adm.

Reacții adverse: Foarte frecvente: cefalee: greaţă, vărsături. Frecvente: apetit alimentar scăzut; ameţeli; hipertensiune arterial (HTA); tuse, epistaxis; dureri la nivelul abdomenului superior, flatulenţă, diaree, disconfort gastric, dureri abdominale, constipaţi e, reflux gastro-esofagian; eritem; dureri la nivelul extremităţilor; enurezis, chisturi renale, polakiurie, culoare anormală a urinei; pirexie, oboseală, scădere a greutăţii corporale. Cu frecvenţă necunoscută: valori crescute ale trigliceridelor şi colesterolului; creşteri ale creatininei, azotului ureic sanguin, cistatinei C.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel