Atacul de cord: care este cauza cea mai frecventă, conform științei

Atac de cord, boli cardiace
Atacul de cord este una dintre cele mai frecvente cauze de decese în toată lumea. Iată care este cel mai important factor care îl cauzează.

Un atac de cord pare că te poate lovi din senin – într-un minut faci jogging sau primești un apel telefonic stresant, iar apoi simți strânsoare în piept, gâfâi după aer, ceri cuiva să sune la 112. Aproape 805.000 de americani au un atac de cord în fiecare an, potrivit CDC. Asta înseamnă unul la fiecare 40 de secunde, ceea ce îl face principalul ucigaș al lumii. Jumătate dintre cei care fac un atac de cord, mor. Și jumătate dintre aceștia mor în prima oră de la apariția simptomelor.

Cu toate acestea, adevărul este că multe atacuri de cord pot fi prezise și prevenite. Nu trebuie să fie brusc; le puteți împiedica chiar să se întâmple (uneori, sunt mulți factori implicați, inclusiv genetica).

Cunoașterea cauzei numărul unu a unui atac de cord poate ajuta.

Ce este un atac de cord

Înainte de a afla cauza, trebuie să definim ce este un atac de cord. Mulți oameni cred că asta înseamnă că inima nu mai funcționează. E cam corect, dar e ceva mai complicat. Secțiuni ale inimii primesc furnizate sângele care curge în și din artere, imaginează-le ca pe un tub muscular căptușit cu țesut neted. Sângele care curge prin ele este bogat în oxigen. Când fluxul se oprește din cauza blocării și o secțiune a inimii nu poate primi suficient oxigen, acea secțiune a inimii poate începe să moară. Blocajul trebuie eliminat cât mai curând posibil.

Care este cauza cea mai comună

Cauza cea mai comună a unui atac de cord este atunci când plăcile grase din arterele se acumulează; aceasta este cunoscută sub numele de ateroscleroză. Această „întărire” a arterelor are loc atunci când grăsimea – probabil că poți ghici ce fel de grăsime: temutul colesterol – se acumulează în mucoasă și formează ceea ce se numește placă. La început, această acumulare poate fi minimă. Dar poate crește în timp, îngustând artera. În cele din urmă, sângele nu poate trece. Fără sânge, fără oxigen, inima nu poate funcționa.

Notă: nu tot colesterolul este rău. De fapt, unele sunt esențiale. Corpul construiește celule și produce hormoni datorită colesterolului. Acest tip de colesterol „bun” se numește HDL sau lipoproteine ​​de înaltă densitate. Genul pe care nu-l dorește nimeni este LDL-lipoproteine ​​cu densitate scăzută. O dietă bogată în grăsimi saturate poate duce la o acumulare de colesterol LDL.

Ce se întâmplă dacă faci atac de cord

În unele cazuri, placa se poate rupe și dintr-o dată sângele bogat în oxigen este umplut cu colesterol și alți dăunători. Acolo unde a existat o ruptură se poate forma un cheag de sânge. Acest lucru provoacă blocaje suplimentare. Brusc, inima este blocată din nou. Sau artera ar putea avea spasme, de asemenea, oprind fluxul sanguin. Când inima nu mai primește sângele bogat în oxigen, creierul primește mesajul - dar uneori nu poate izola sursa durerii, din cauza „durerii referite” - creierul crede că brațul te doare sau spatele.

Cum știi dacă ai un atac de cord

National Institutes of Health enumeră cu ajutor simptomele: „Semnele pot include:

Durere sau presiune în piept zdrobitoare și/sau disconfort sau durere în altă parte a corpului, gâtului sau brațelor

O transpirație rece

Leșin sau amețeală

Dificultăți de respirație

Greaţă"

Iată o explicație mai clară. „Multă presiune și durere în piept”, a scris un supraviețuitor. „Începe ușor și crește și crește. În funcție de vârstă, s-ar putea să-ți dai seama ce se întâmplă sau pur și simplu să te gândești „wow, asta este enervant și vreau să se termine”. Următorul lucru pe care îl știi, durerea este insuportabilă și ai dificultăți de respirație, ceea ce duce la amețeli. Cam acum e momentul în care îți dai seama că ai nevoie de ajutor și speri că poți ajunge la telefon la timp."

Principalii factori care contribuie

„Obișnuințele nesănătoase ale stilului de viață, cum ar fi o alimentație proastă, lipsa exercițiilor fizice, supraponderalitatea și fumatul, pot duce la ateroscleroză”, spune Clinica Mayo. Ei enumera, de asemenea

"Vârstă

Consumul de tutun

Tensiune arterială crescută

Colesterol ridicat

Diabet

Sindromul metabolic

Și un istoric familial de atacuri de cord ca factori majori.”

 

Citeșete mai multe AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel