Atacul de astm și poluarea aerului, milioane de oameni la urgență

Memoria este afectată de aerul poluat
Atacul de astm și poluarea aerului: milioane de oameni ajung anual la urgență, la nivel mondial, din cauza atacurilor de astm pe care le provoacă poluarea aerului, arată un nou studiu. Aproximativ 95% din populația lumii locuiește în locuri cu aer poluat!

Atacul de astm și poluarea aerului: Între nouă și 33 de milioane de vizite la camera de urgență (ER) pentru astm la nivel mondial pot fi declanșate de respirarea aerului poluat de ozon sau de particule fine, care pot intra în căile respiratorii profunde ale plămânului, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea George Washington.

Nu e o noutate pentru oamenii de știință că respirarea aerului îmbâcsit cu emisiile auto și alți poluanti ar putea declanșa atacul de astm. Cu toate acestea, noul studiu este primul care cuantifică impactul poluării atmosferice asupra cazurilor de astm pe tot globul.

Atacul de astm, milioane de oameni afectați în fiecare an

Milioane de oameni din întreaga lume trebuie să meargă în camerele de urgență pentru atacuri de astm în fiecare an, deoarece respiră aer murdar", a declarat Susan C. Anenberg, deținătoarea unui master în cercetare și a unui doctorat, autor principal al studiului. Ea este profesor asociat de Mediu și Sănătate Ocupațională la Institutul de Sănătate Publică Milken al Universiții Washington (Milken Institute SPH). „Constatările noastre sugerează că politicile care vizează curățarea aerului poate reduce povara globală de astm bronșic și imbunatăți sănătatea respiratorie în întreaga lume".

Astmul este cea mai răspândită boală respiratorie cronică la nivel mondial, afectând aproximativ 358 milioane de persoane. Noile descoperiri, publicate în revista Environmental Health Perspectives, sugerează că emisiile auto și alte tipuri de poluare pot fi o sursă importantă de atacuri grave de astm.

Anenberg și echipa ei au analizat mai întâi vizitele de urgență pentru astm în 54 de țări și Hong Kong, iar apoi au combinat aceste informații cu relații epidemiologice de expunere-răspuns și cu niveluri globale de poluare derivate, de la sateliții aflați pe orbită în jurul Pământului.

Cercetarea a concluzionat că:

- Între 9 și 23 de milioane de vizite de urgență din cauza atacului de astm bronșic la nivel mondial (între 8 și 20% din totalul vizitelor de astm la nivel global) pot fi declanșate de ozon, un poluant generat atunci când mașina, instalația electrică și alte tipuri de emisii interacționează cu lumina soarelui.

- Între 5 și 10 milioane de urgențe anuale datorate astmului (anual, de 4 până la 9% din totalul vizitelor la nivel mondial de astm bronșic) au fost legate de particule fine, particule mici poluante care pot ajunge adânc în tuburile pulmonare ale căilor respiratorii.

- Aproximativ jumătate din vizitele camerelor de urgență pentru astm, atribuite aerului murdar, au fost estimate în țările din Asia de Sud și din Asia de Est, în special India și China.

- Deși aerul din Statele Unite este relativ curat în comparație cu țările din Asia de Sud și Asia de Est, ozonul și particulele se estimează că ar contribui cu 8 la 21%, respectiv cu 3 până la 11% la vizitele de astm bronsic la Urgențele din SUA.

- Pentru a estima nivelurile globale de poluare pentru acest studiu, cercetătorii au apelat la modelele atmosferice, monitoarele la sol și sateliții echipați cu dispozitive de teledetecție.

Valoarea utilizării sateliților este că am reușit să obținem o măsură constantă a concentrațiilor de poluare atmosferică în întreaga lume", a explicat Daven Henze, cercetător principal al proiectului și profesor asociat la Universitatea din Colorado Boulder, într-un material dat publicității de Universitatea George Washington. „Aceste informații ne-au permis să conectăm povara astmului la poluarea aerului chiar și în anumite părți ale lumii în care măsurătorile privind calitatea aerului ambiant nu au fost disponibile".

Țări precum India și China pot fi afectate mai mult de povara astmului, deoarece au grad de poluare mare și tind să aibă mai puține restricții asupra fabricilor care elimină în atmosferă fumul și alte surse de poluare, ceea ce poate declanșa dificultăți de respirație, au spus autorii.

Aproape toți respirăm aer murdar

Aproximativ 95% din populația lumii locuiește în locuri cu aer poluat. Anterior, studiul Global Burden of Disease s-a concentrat pe cuantificarea impactului poluării aerului asupra bolilor de inimă, a bolilor respiratorii cronice, a cancerului pulmonar și a infecțiilor respiratorii inferioare - constatând că particulele fine și ozonul au fost asociate cu 4,1 milioane și, respectiv 230.000 de decese premature în 2016.

Știm că poluarea aerului este cel mai important factor de risc de mediu pentru sănătatea la nivel global", a spus Anenberg.

Rezultatele noastre arată că plaja de impact asupra sănătății publice la nivel mondial e mai mare, de la respirarea aerului murdar până chiar mai departe - și include milioane de atacuri de astm în fiecare an".

Pentru a reduce povara globală cauzată de astm, Anenberg sugerează că factorii de decizie ar trebuie să fie agresivi vizavi de sursele cunoscute de poluare, cum ar fi ozonul, pulberile fine și dioxidul de azot. Ea spune că politicile care au ca rezultat un aer mai curat ar putea reduce nu numai povara astmului, ci și alte probleme de sănătate.

Emisiile de la mașini ar trebui controlate

O modalitate rapidă de a reduce poluanții ar fi să fie amendate dur emisiile provenite de la autovehicule, în special în orașele mari. Astfel de politici nu vor ajuta doar persoanele cu astm bronșic și alte afecțiuni respiratorii, dar ar ajuta pe toată lumea să respire puțin mai ușor, a spus ea.

Studiul a fost realizat cu sprijinul unor echipe de la Departamentul de Sănătate și Cercetare a Calității Aerului de la NASA,de la NASA Aura ACMAP, Institutul de Mediu din Stockholm și Institutul pentru Mediu de Cercetare al Ministerului Mediului din Japonia.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel