Astmul bronșic în timpul sarcinii: ce riscuri aduce pentru copil și pentru mamă

Sarcină
Astmul bronșic în timpul sarcinii aduce o serie de riscuri, atțt pentur copil, cât și pentru mamă: naștere prematură sau greutate mică la naștere sunt doar câteva dintre ele.

Pentru femeile cu astm, exacerbarea astmului bronsic (AE) în timpul sarcinii este asociată cu un risc crescut de complicații de sarcină, rezultate perinatale adverse și tulburări respiratorii din copilărie, potrivit unui studiu publicat online în European Respiratory Journal.

Kawsari Abdullah, de la Hospital for Sick Children in Toronto și colegii au examinat efectul intergenerațional pe termen scurt și lung al astmului bronșic la femeile însărcinate cu astm, într-un studiu de cohortă a populației. Au fost incluse date pentru 103.424 sarcini singleton la femeile cu astm, potrivit MedicalXpress.

Cercetătorii au descoperit șanse mai mari de preeclampsie și hipertensiune arterială indusă de sarcină în asociere cu astmul bronșic la femeile însărcinate. În plus, astmul bronșic la femeile însărcinate s-a corelat cu riscul mai mare ca bebelușii să aibă o greutate mai mică la naștere, născuți prematur și cu malformații congenitale.

Risc de astm și pneumonie

Au fost observate riscuri crescute de astm și pneumonie în primii cinci ani de viață pentru copiii născuți de femei cu astm bronșic în timpul sarcinii.

„Direcționarea femeilor cu astm în timpul sarcinii și asigurarea unui management adecvat al astmului și urmărirea postpartum poate contribui la reducerea riscului de complicații ale sarcinii, a rezultatelor perinatale adverse și a tulburărilor respiratorii din copilărie”, scriu autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel