Aspirina luată preventiv în doze mici, riscuri pentru cei fără boli cardiovasculare
03 iun 2020, 09:39

Aspirina
O meta-analiză arată că atunci când aspirina este recomandată preventiv trebuie luat în calcul și riscul administrării ei, nu doar potențialele beneficii, mai ales la persoanele care nu au boli cardiovasculare

Aspirina cu doze mici scade semnificativ riscul de boli cardiovasculare, dar crește riscul de sângerare, potrivit unei meta-analize (link direct) publicate în British Journal of Clinical Pharmacology. Cercetătorii au efectuat analiza deoarece echilibrul dintre riscuri și beneficiile administrării aspirinei nu este clar. Ei au adunat și analizat informații din toate studiile observaționale relevante și din studiile controlate randomizate, realizate până acum. 

Administrarea aspirinei în doze mici la persoanele fără boli cardiovasculare a fost asociată cu o incidență mai mică cu 17% a evenimentelor cardiovasculare (cum ar fi atacuri de cord non-fatale, accidente vasculare cerebrale non-fatale sau decese din cauze cardiovasculare). 

Dar administrarea de aspirină în doze mici a fost, de asemenea, asociată și cu un risc cu 47% mai mare de sângerare gastrointestinală și cu un risc mai mare cu 34% de sângerare intracraniană. 

„Aceste riscuri și beneficii trebuie cântărite în analiza deciziei de a administra aspirina în prevenția primară”, a declarat co-autor Lee Smith, doctor în doctorat, al Universității Anglia Ruskin, în Marea Britanie.

Autorii au remarcat că, deși au fost evaluate multe zeci de efecte asupra sănătății, în afară de bolile cardiovasculare și de sângerare, probele pentru acestea rămân slabe și, prin urmare, nu ar trebui să fie o considerație majoră atunci când se decide dacă se utilizează aspirină cu doze mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?