Aspirina ar putea fi eficace în tratamentul unui tip de cancer de sân foarte agresiv. STUDIU CLINIC

Aspirina
Cercetătorii din Manchester conduc primul studiu clinic pentru a testa dacă aspirina poate ajuta la tratarea unei forme agresive de cancer mamar. Cercetătorii speră că aspirina ar putea funcționa bine atunci când este combinată cu imunoterapia la pacienții cu cancer mamar triplu negativ.

Un nou studiu clinic, finanțat de programul Breast Cancer Now Catalyst (link direct sursa informației), este primul de acest gen care testează dacă aspirina poate face tumorile mai sensibile la imunoterapie la anumiți pacienți.

Cercetarea, condusă de Dr. Anne Armstrong de la Christie NHS Foundation Trust din Manchester, va testa medicamentul avelumab atât cu, cât și fără aspirină, înainte ca pacientele diagnosticate cu cancer la sân triplu-negativ să facă o intervenție chirurgicală și un tratament de chimioterapie. 

Cercetătorii cred că efectul benefic este dat mai degrabă de proprietățile antiinflamatorii ale aspirinei decât de efectul său analgezic. Studiile pe animale cu această combinație de medicamente au avut deja rezultate încurajatoare.

Există dovezi potrivit cărora aspirina ar putea contribui la prevenirea și a altor tipuri de cancer, precum și la reducerea riscului răspândirii în organism. Dar este nevoie de studii suplimentare înainte ca aspirina să fie recomandată în tratamentului cancerului, sunt de părere specialiștii.

Circa 8.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân triplu-negativ în Marea Britanie în fiecare an - un tip de cancer mai rar, dar deseori mai agresiv, care afectează în mod disproporționat femei tinere și de culoare.

Aceste tumori nu au receptorii pe care îi au alte forme de cancer la sân, ceea ce înseamnă că anumite medicamente, cum ar fi herceptinul, nu vor avea efect. Cu toate acestea, alte medicamente și tratamente se pot dovedi eficiente.

În cadrul studiului, finanțat printr-un program de cercetare condus de asociația de caritate Breast Cancer Now, o parte dintre pacienți vor primi aspirină precum și medicamentul avelumab, folosit în imunoterapie, înainte de a o suferi intervenția chirurgicală și chemoterapie.

Dacă studiul va avea succes, ar putea urma teste clinice ulterioare cu aspirină și avelumab în cazul cancerului de sân triplu-negativ incurabil cu metastaze, când celulele canceroase care au apărut la nivelul sânului se răspândesc la alte organe din corp.

„Nu toate cancerele de sân răspund bine la imunoterapie”, a spus Anne Armstrong, conducătoarea studiului clinic. „Testarea folosirii unui medicament ca aspirina este interesantă întrucât este disponibilă pe scară largă și ieftină. Sperăm că studiul nostru va demonstra că, în combinație cu imunoterapia, aspirina poate spori efectele și poate în cele din urmă oferi o nouă modalitate sigură de a trata cancerul la sân”, a adăugat ea.

Concluziile în urma testelor de laborator au sugerat că aspirina poate face ca anumite tipuri de imunoterapie să fie mai eficiente împiedicând cancerul să producă substanțe care slăbesc răspunsul imunitar, a precizat cercetătoarea Rebecca Lee, colaboratoare în cadrul proiectului.

„Credem că aspirina poate reduce inflamația astfel încât sistemul imunitar să-și poată realiza misiunea de a distruge celulele conceroase”, a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel