Aspartam, periculos sau sigur: UE aprobă. Unii cercetători dezaprobă

Băuturi îndulcite artificial
Aspartamul este un îndulcitor aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, însă un studiu britanic susține contrariul și aduce acuzații.

Aspartam, UE. Cercetătorii Erik Millstone și Elisabeth Dawson de la Universitatea din Sussex, Brighton, Regatul Unit, acuză Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară că ultimul raport despre aspartam, un îndulcitor artificial declarat sigur de folosit, este "înșelător". Aceștia au evaluat raportul.

Aspartam, UE: controversă

Aspartamul este unul dintre cele mai frecvente îndulcitoare artificiale, îl găsim în băuturi răcoritoare, bomboane fără zahăr. Mulți oameni îl folosesc ca un înlocuitor de zahăr pentru îndulcirea băuturilor calde.

Utilizarea sa a fost în centrul multor dezbateri ale cercetătorilor. Unii se întrebau dacă folosirea sa este sigură pentru sănătatea oamenilor. Autoritățile care aprobă utilizarea sa în SUA - Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) – li-a dat verde. La fel și în Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în statele UE, informează medicalnewstoday.

O primă evaluare completă a riscului utilizării aspartamului făcută în 2013 de EFSA susține că "aspartamul și produsele sale sunt sigure pentru populația generală (inclusiv sugari, copii și femei însărcinate)". Doza zilnică recomandată de această instituție este de 40 miligrame pe kilogram de greutate corporală.

Însă, cercetătorii britanici au evaluat recent raportul EFSA privind evaluarea riscurilor din 2013 sugerează că aspartamul nu poate fi aproape la fel de sigur așa cum a concluzionat agenția UE. Aceștia susțin că studiile existente, pe care se bazează raportul EFSA, nu ar întări folosirea regulată a aspartamului ca înlocuitor de zahăr.

Aspartam, UE: opinia britanicilor

Erik Millstone și doctorul Elisabeth Dawson au analizat fiecare din cele 154 de studii pe care EFSA le-a evaluat. Concluzia lor? "Evaluarea agenției UE a fost înșelătoare", potrivit sursei citate. Ei mai vorbesc de "anomalii nedumerite" în același raport și de "ipoteze inconsecvente și neacceptate".

Autorii studiului au mai precizat că EFSA pare să stabilească un standard foarte scăzut pentru studii care nu indică niciun efect advers al aspartamei.

În opinia britanicilor, studiul lor "adaugă greutate argumentului potrivit căruia autorizația de a vinde sau utiliza aspartam ar trebui suspendată pe întreg teritoriul UE, inclusiv în Regatul Unit, în așteptarea unei reexaminări aprofundate a tuturor dovezilor de către o EFSA reconvenită care să poată satisface criticii și publicului că acționează într-o manieră transparentă și responsabilă, aplicând o abordare echitabilă și consecventă a evaluării și luării deciziilor".

În acest sens, în urmă cu opt ani, Millstone a depus la EFSA un dosar de 30 de documente în care explică de ce consideră că 15 studii anterioare privind aspartamul erau inadecvate. Însă, demersul său nu ar fi ajuns la cei ce fac rapoartele EFSA. "În opinia mea, pe baza acestei cercetări, întrebarea dacă conflictele de interese comerciale ar fi afectat raportul grupului nu poate fi niciodată exclusă în mod adecvat, deoarece toate întrunirile au avut loc în spatele ușilor închise", susține Millstone.

Aspartam, UE: ce cred alți specialiști

Cercetători care nu au participat la studiul britanicilor se arată neconvinși de ideea că aspartamul ar fi o alternativă sigură la zahăr. Spre exemplu, profesorul Tim Lang de la Universitatea din Londra susține că "sfaturile la nivel mondial în materie de sănătate sunt de reducere a consumului de zahăr, însă majoritatea industriei alimentare - în special băuturile răcoritoare - mențin dulceața prin înlocuirea îndulcitorilor artificiali", iar "Millstone și Dawson ajută la expunerea acestei strategii pentru ceea ce este: o îndulcire continuă a dietei lumii".

Cercetarea britanicilor a fost publicată în Arhivele Sănătății Publice. Poate fi consultată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel