Acest truc simplu te scapă rapid de...
Principalele reguli pentru a ține la distanță riscul diabetului sunt: alimentația naturală și echilibrată, menținerea unei greutăți normale și practicarea frecventă a unei activități fizice. Dar asta nu e tot! Oamenii de știință susțin că trebuie luate în seamă și anumite cauze mai puțin obișnuite, dar cu efecte demonstrate în creșterea riscului de diabet de tip 2. Iată care sunt acestea:
1. Adoptarea unei diete fără gluten când nu este necesară
Oamenii care consumă gluten prezintă un risc cu 13% mai mic de a dezvolta diabet zaharat comparativ cu cei care elimină grâul, orzul și secara din alimentație, arată un studiu efectuat pe 200.000 de participanți și coordonat de American Heart Association.
Aceasta pentru că persoanele care evită glutenul tind să consume mai puține fibre alimentare, care joacă un rol important în scăderea riscului de diabet. „Dieta bogată în fibre este asociată cu o sensibilitate mai bună a insulinei, cu reducerea inflamației, a tensiunii arteriale și a colesterolului”, afirmă Deborah Malkoff, educator specializat în diabet, citată de Prevention.
2. Tendința spre izolare socială
Cercetările arată că izolarea socială constituie un factor de risc pentru diabetul de tip 2, dar și de demență. Mai exact, femeile cu vârste între 40 și 75 de ani care nu obișnuiesc să participe la activități sociale prezintă un risc major de a se îmbolnăvi de diabet tip 2, potrivit unui studiu din BMC Public Health. Experții nu au descifrat pe deplin această legătură, dar presupun că persoanele înclinate spre izolare au o predispoziție către depresie, aceasta fiind asociată cu diabetul, afirmă dr. Sathya Jyothinagaram, endocrinolog la Banner University Medical Center din Phoenix.
3. Renunțarea totală la cafea
Cafeaua este o sursă prețioasă de antioxidanți și alți fitonutrienți cu efect protector față de diabet. Într-un studiu coordonat la Harvard, persoanele care au renunțat definitiv la cafea pe o perioadă de 4 ani au avut un risc cu 17% mai mare de diabet comparativ cu cei care au continuat să bea cel puțin o ceașcă de cafea neagră dimineața. Iar cei care mai beau încă o ceașcă de cafea aveau un risc și mai mic de diabet. Cafeaua este implicată în reglarea nivelului glicemiei. Important este să nu adăugați zahăr sau alți îndulcitori în cafea.
4. Utilizarea apei de gură
Oricât ar părea de ciudat, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Alabama susține că persoanele care își clătesc gura cu apă de gură de două ori pe zi au o posibilitate cu 55% mai mare de a fi diagnosticate cu diabet de tip 2 decât cei care nu au acest obicei. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a afla cauza acestui fenomen. Autorii bănuiesc că apa de gură perturbă echilibrul florei bacteriene, ceea ce presupune un risc de diabet. Unele bacterii bune din cavitatea bucală și intestin intervin în reglarea glicemiei, spun experții. Evident, ei recomandă menținerea unei igiene dentare corecte, perierea dinților de două ori pe zi, dar să nu exagerăm cu utilizarea apei de gură.
5. Consumul excesiv de sare
Sarea în exces este un factor binecunoscut al hipertensiunii arteriale și obezității, aceștia fiind însă și factori de risc pentru diabet. Mai mult decât atât, prea multă sare în mâncare are un impact direct în creșterea rezistenței la insulină, spun cercetătorii suedezi. Cu fiecare gram de sare consumat în plus, riscul de diabet crește cu 43%.
6. Administrarea unor medicamente
Pilulele anticoncepționale, statinele, antidepresivele triciclice, corticosteroizii și unele medicamente pentru tratarea alergiilor au printre efectele secundare creșterea riscului de diabet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acestea sunt cele mai importante...