Aroma condimentelor se simte mai bine în prezența uleiului, nu a apei. Explicația științifică

Majoritatea plantelor-condimente eliberează mai mulți compuși aromatici în prezența uleiului, iar mai puțini în prezența apei.

Compușii aromatici ai plantelor-condimente se eliberează în prezența uleiului, nu a apei, notează Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

”Știați că

Majoritatea plantelor condimentare eliberează mai mulți compuși aromatici în prezența uleiului, și mai puțini în prezența apei? Atunci când gătirea alimentelor are loc în prezența grăsimilor sau uleiurilor, plantele condimentare vor infuza preparatul alimentar mult mai intens, într-un timp scurt”, scrie acesta pe rețelele sociale.

Natura ne-a oferit câteva remedii naturale uimitoare: plante, ierburi, fructe, legume și condimente. Dincolo de utilizarea lor în bucătărie, unele condimente stimulează memoria și concentrarea și reduc stresul. Dintre acestea amintim:

1. Busuioc - frunzele de busuioc sunt rotunde, adesea ascuțite și foarte parfumate. Busuiocul crescut într-un ghiveci în bucătărie va parfuma aerul și va stimula memoria. Parfumul de busuioc poate îmbunătăți gândirea cognitivă și diminua stresul. Cercetătorii au descoperit că aroma busuiocului stimulează undele beta ale creierului, care cresc nivelul de vigilență. 

2. Mentă - are un parfum foarte cunoscut de toată lumea. Aroma puternică de mentă stimulează memoria și concentrarea. Are un efect similar cafelei, dar fără cafeină. Studiile au arătat că inhalarea mentei timp de 30 de secunde, la fiecare cinci minute, poate îmbunătăți memoria și starea de spirit. 

3. Ienupăr - are un miros piperat și oarecum afumat, similar cu cel de pin. Boabele de ienupăr au o aromă dulce și lemnoasă, ușor revigorantă. Aroma ienupărului ajută la ameliorarea oboselii psihice și fizice. Fructele de ienupăr sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiseptice și astringente, care ajută la ameliorarea artritei și la digestie. Ienupărul are un efect calmant uimitor asupra corpului și minții.

4. Rozmarin - frunzele de rozmarin au o aromă ascuțită, ușor lemnoasă. Parfumul rozmarinului poate îmbunătăți memoria și chiar se crede că insuflă încredere. Cercetătorii au descoperit că rozmarinul ajută la ameliorarea tensiunii, oboselii, anxietății și confuziei. Rozmarinul sporește vigilența prin stimularea undelor beta ale creierului și ajută la ameliorarea stresului prin scăderea nivelului de cortizol. Rozmarinul este util și pentru stimularea sistemului imunitar și îmbunătățirea digestiei.

5. Salvie - frunzele de salvie au o aromă picantă, despre care se crede că ar îmbunătăți memoria și concentrarea. Salvia ar stimula simțurile și mintea. Frunzele de salvie conțin enzime antioxidante și flavonoide, un remediu natural pentru cei care suferă de afecțiuni inflamatorii precum artrita și astmul. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel