Aritmia cardiacă indusă de alcool. Cercetările dezvăluie riscurile cardiace ale consumului excesiv de alcool

alcool artimie cardiaca Foto: Freepik
Două studii au arătat că alcoolul poate provoca probleme cardiace grave, inclusiv aritmie și complicații la femeile care urmează terapie de substituție cu estrogen, evidențiind necesitatea unor cercetări suplimentare.

Două studii preliminare pe rozătoare au examinat impactul alcoolului asupra inimii. Primul studiu a constatat că alcoolul poate cauza mai multe probleme cardiace la femeile care iau estrogen de substituție, în timp ce al doilea studiu a constatat că consumul excesiv de alcool cauzează aritmie cardiacă și a găsit o modalitate de a o combate.

Ambele studii au evidențiat efectele dăunătoare pe care alcoolul le poate avea asupra sănătății inimii. Cercetătorii și-au prezentat concluziile în cadrul American Heart Association's Basic Cardiovascular Sciences Scientific Sessions 2024, însă niciunul dintre acestea nu a fost supus unei evaluări inter pares, iar concluziile nu sunt încă publicate într-o revistă științifică. Constatările evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare privind impactul alcoolului asupra organismului și potențialele sale riscuri pentru sănătate.

Consumul excesiv de alcool: o problemă de sănătate care trebuie luată în considerare

Ghidurile dietetice pentru americani recomandă evitarea alcoolului, dar limitarea bărbaților la două băuturi alcoolice pe zi și a femeilor la una. O băutură este definită ca având 17ml de alcool, cu exemple care includ o bere de 330ml, un pahar de vin de 150ml sau un shot de 50ml. Aproape unul din patru adulți a declarat că a consumat excesiv de alcool în ultima lună. Consumul excesiv poate avea un impact negativ asupra creierului, inimii, ficatului și sistemului imunitar.

Citește și: Un nou indicator al riscului cardiovascular. Cum afectează bacteriile din microbiomul intestinal riscul de boli metabolice

Foto: Freepik @lysenko_andrii

Cum afectează consumul excesiv de alcool inima?

Studiul condus de Saugat Khanal, la Universitatea de Stat din Ohio, s-a axat pe efectele consumului excesiv de alcool asupra inimii. Studiul a implicat șoareci împărțiți în trei grupuri: grupul de control, expunerea la alcool pentru a simula consumul excesiv de alcool și pentru a provoca HHS și grupul cu alcool plus Alda-1.

După finalizarea expunerii la alcool, șoarecii au fost testați cu ajutorul studiilor electrofiziologice, al imagisticii calciului și al matricelor biochimice. Rezultatele au arătat că peste 70% dintre șoarecii din grupul cu consum excesiv de alcool au dezvoltat Afib, în timp ce niciunul din grupul Alda-1 nu a dezvoltat Afib.

Șoarecii din grupul Alda-1 nu au prezentat Afib deoarece Alda-1 a suprimat o proteină de stres numită JNK2. Khanal a subliniat importanța educării publicului cu privire la impactul negativ al consumului excesiv de alcool asupra inimii și a recomandat abstinența de la consumul excesiv de alcool ca fiind cea mai bună recomandare pentru prevenirea sindromului Holiday Heart.

Sindromul Holiday Heart este practic fibrilația atrială, o bătaie neregulată a inimii, este legată de consumul excesiv de alcool, în special în timpul sărbătorilor. Riscul este mai mare pentru cei care au probleme cardiace, dar oricine poate dezvolta această boală, care poate duce în timp la complicații grave precum insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.

Vezi și: Alimentele ultraprocesate pot crește riscul de mortalitate cu până la 10%. De ce sunt dăunătoare pentru sănătatea vârstnicilor

Dovezile acumulate arată că inima este puternic afectată de către alcool

Rigved Tadwalkar, un cardiolog consultativ certificat la Providence Saint John's Health Center, a subliniat impactul complex al alcoolului asupra inimii în studiile pe rozătoare. Acesta a susținut că studiul estrogenului contestă presupunerea că terapia de substituție hormonală protejează pe deplin împotriva daunelor provocate de alcool.

Cardiologul a remarcat, de asemenea, că studiul privind consumul excesiv de alcool oferă o cale promițătoare pentru terapiile viitoare de combatere a aritmiilor induse de alcool.

Chen-Han Chen, cardiolog intervențional certificat și director medical al programului Structural Heart de la MemorialCare Saddleback Medical Center, a subliniat efectele nocive ale alcoolului asupra inimii și a sfătuit pacienții să își modereze consumul de alcool.

John Higgins, profesor de medicină și cardiolog sportiv la UTHealth Houston, a recomandat prudență în ceea ce privește consumul de alcool pentru femeile aflate în premenopauză și menopauză care iau terapie de substituție hormonală. John Higgins a recomandat, de asemenea, respectarea ghidurilor Asociației Americane a Inimii „Life's Essential 8” pentru îmbunătățirea sănătății inimii, inclusiv concentrarea pe dietă, creșterea activității fizice și renunțarea la nicotină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel