Aproape 25 de milioane de zile de concediu medical. Cât au costat foile de boală ale românilor. CNAS, răspuns pentru DC MEDICAL

concedii medicale - FOTO: Freepik@onemtask
EXCLUSIV
Cu aproape 25 de milioane de zile de concediu medical acordate într-un singur an, România se confruntă cu o realitate alarmantă în ceea ce privește sănătatea publică.

Cele peste 24 de milioane de zile de concediu medical acordate în cursul anului 2023, trasează un tablou tulburător al stării sănătății în România. Cele aproape 25 de milioane de zile de concediu medical sunt aferente unui număr total de 3.361.223 certificate de concediu medical. Aceste cifre dezvăluie o necesitate semnificativă de îngrijire medicală și sprijin acordat pacienților în timpul perioadelor de boală sau recuperare.

"Numărul zilelor de concediu medical aferente celor 3.361.223 certificate de concediu medical acordate de medici în anul 2023 este de 24.870.933, conform datelor extrase din SIUI", arată dr. Mihaela Ion, directorul general al CNAS, într-un răspuns oferit în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Cât au costat concediile medicale

În paralel, execuția bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a înregistrat plăți masive în valoare de 3,7 miliarde lei pentru asistență socială în 2023.

"Potrivit execuţiei bugetului FNUASS în anul 2023 la Titlul IX "Asistenţă socială" au fost efectuate plăţi în sumă de 3,7 miliarde lei", mai arată directorul general al CNAS.

Concediile medicale, impozitate

Începând din acest an, s-a propus impozitarea concediilor medicale cu 10%. Cu toate acestea, Senatul a aprobat eliminarea acestei taxe suplimentare de 10%.

Impozitarea a fost inițial introdusă printr-o ordonanță de urgență. Până la sfârșitul anului 2023, angajaților li se reținea doar contribuția pentru asigurări sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10% din indemnizația aferentă concediului medical, fără a li se reține contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%.

Dar, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței, începând cu 1 ianuarie 2024, concediile medicale au fost taxate la fel ca un salariu, adică cu 45% față de 35% cât era până la sfârșitul anului 2023. Aceasta implică impozitul pe venit de 10%, contribuția pentru pensii de 25%, plus contribuția pentru sănătate care până acum nu era percepută.

Această schimbare a stârnit nemulțumiri printre salariați, motiv pentru care parlamentarii au decis să propună un amendament pentru eliminarea impozitării concediilor medicale

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel