Apreciatul stomatolog Dorin Dumitru Borzea, distins cu medalia ”Iuliu Hațieganu”

Dorin Dumitru Borza  FOTO: UMF Cluj
UMF Cluj-Napoca i-a oferit profesorului și medicului stomatolog Dorin Dumitru Borzea medalia „Iuliu Hațieganu”.

Medicul și stomatologul Dorin Dumitru Borzea a fost distins de UMF Cluj cu medalia ”Iuliu Hațieganu” pentru contribuţiile remarcabile la dezvoltarea și la prestigiul învăţământului stomatologic universitar clujean și românesc.

„A fost o zi deosebită, plină de emoții. Doresc să adresez cele mai sincere și calde mulțumiri Senatului și doamnei rector, prof. dr. Anca Buzoianu. Sunt fericit că am primit această deosebită onoare, le mulțumesc membrilor Consiliului Facultății de Medicină Dentară, domnului decan Cristian Dinu, doamnei prorector Mihaela Băciuț, precum și catedrei de Propedeutică dentară. Mă bucur că întreg colectivul format de mine are oameni de valoare, care se implică în continuare pentru a aduce facultatea la nivel european și mondial”, a declarat profesorul și stomatologul Dorin Dumitru Borzea, în discursul de acceptare a distincției.

Acesta a fost decan al Facultății de Stomatologie între anii 1991-2000, preşedinte al Consiliului Județean al Colegiului Medicilor Dentiști (2004-2007), şef al Catedrei de Propedeutică dentară până la pensionarea sa din anul 2005.

Reprezentanții UMF Cluj precizează într-un comunicat:

”A fost printre primii din țară care a prezentat studenților Sistemele metalo-ceramice și mai ales integral ceramice în Tehnologia Protezelor dentare, variantele de proteze realizate prin injectare, sistemele speciale de retenție ale protezelor scheletate - sunt doar câteva exemple.

Pe toată perioada activităţii sale, a constituit un sprijin pentru colaboratorii săi, pe care i-a încurajat şi susţinut continuu. Aşa cum îi place să afirme, Catedra pe care a condus-o s-a dovedit o “pepinieră” în care s-au format cadre care s-au orientat în domenii distincte, unele ce păstrează specificul de origine al Propedeuticii dentare: Tehnologia Protezelor dentare, Morfologia funcţională a aparatului dento-maxilar, dar şi altele noi: Materiale dentare, Estetica dento-facială, Semiologia aparatului dento-maxilar. Ca un adevărat creator de şcoală, a intuit importanţa unor ramuri noi în dezvoltarea viitoare a Medicinii dentare şi şi-a încurajat discipolii să le aprofundeze.

A  iniţiat şi dezvoltat  Colegiul de Tehnică dentară, intuind importanţa acestei profesii strâns legate de activitatea medicului stomatolog, precum şi necesitatea de pregătire în condiţii cât mai performante a studenţilor din acest domeniu. În acelaşi context, a pus bazele primului laborator de simulare din cadrul facultăţii, în care a desfăşurat, de-a lungul timpului, cursuri de perfecţionare postuniversitară în diverse ramuri ale stomatologiei dentare restaurative.

În anul 2005, a organizat primul Congres Internaţional de Biomateriale “Napoca Biodent”, iar participarea unor personalităţi de renume în domeniul cercetării experimentale a biomaterialelor şi aplicabilităţii lor clinice, a conferit Clujului medicinii dentare un motiv de îndreptăţită mândrie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel