Aparatul dentar, avantaje și dezavantaje. Hazem Abbas: Îți va oferi un zâmbet frumos și sănătos

Aparatul dentar - Foto: Freepick @nakaridore @gpointstudio
Aparatul dentar - Foto: Freepick @nakaridore @gpointstudio
Aparatul dentar, avantaje și dezavantaje. Hazem Abbas Îți va oferi un zâmbet frumos și sănătos
Aparatul dentar, avantaje și dezavantaje. Hazem Abbas Îți va oferi un zâmbet frumos și sănătos
  • Aparatul dentar - Foto: Freepick @nakaridore @gpointstudio
  • Aparatul dentar, avantaje și dezavantaje. Hazem Abbas Îți va oferi un zâmbet frumos și sănătos
Aparatul dentar, tot ce trebuie să știi. Care sunt pașii pentru un zâmbet sănătos și ce trebuie să știe femeile însărcinate. 

Dr. Hazem Abbas, medic specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială, ne-a dezvăluit pașii către un zâmbet sănătos, eficiența dar și anumite neplăceri ale aparatului dentar la adulți.

Medicina dentară a evoluat extraordinar în ultimul deceniu și, datorită acestui fapt, multe persoane pot zâmbi minunat, într-un timp redus.

Periuță de DINȚI electrică sau simplă. Ce alegem pentru copii. Arina Vinereanu: Nu e cum se așteaptă cei mici

Cum îți dai seama că ai nevoie de un aparat dentar?

 

"Majoritatea pacienților se adresează medicului ortodont fiind nemulțumiți de aspectul lor estetic, de mușcătura lor care este nefirească și de dureri la nivelul aparatului dento-maxilar, mai frecvent la nivelul articulației temporo-mandibulare. Afecțiunile dento-maxilare principale care implică aplicarea unui aparat dentar sunt:

- prodenția (dinții din față sunt prea ieșiți în afară),

- înghesuirea dentară (maxilarul este prea puțin dezvoltat sau când dinții sunt prea mari ca volum).

Aparatul dentar își exercită funcția prin aplicarea unei forțe la nivelul dinților pentru a îi deplasa în poziția corectă", a declarat Dr. Hazem Abbas, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care sunt avantajele unui aparat dentar?

 

Dr. Hazem Abbas: Aparatul dentar îți va oferi un zâmbet frumos și sănătos, corectând aspectele inestetice de la nivelul regiunii orale, asimetriile și oferind o armonie estetică. Aparatul dentar corectează poziția dinților și mușcătura dintre aceștia.

Pacientul poate efectua un RMN pe durata tratamentului ortodontic?

 

Cum scoți corect dinții de lapte ai copiilor. Zâna Măseluță, un succes. Dr. Vinereanu: Dacă dintele se încăpățânează, medicul e necesar

Dr. Hazem Abbas: Pe durata tratamentului ortodontic, se poate realiza RMN-ul doar după ce ați discutat cu medicul ortodont și ați obținut de la acesta o scrisoare semnată și parafată în care se vor specifica materialele din care este confecționat aparatul dentar.

De obicei, pentru realizarea RMN cap-gât, medicul va îndepărta aparatul dentar în totalitate în ziua efectuării RMN-ului și se va remonta imediat după realizarea RMN-ului, în aceeași zi pentru a nu pierde rezultatele obținute până în prezent.

La ce rezultate se poate aștepta o pacientă care este însărcinată?

 

Dr. Hazem Abbas: Sarcina nu reprezintă un impediment pentru tratamentul ortodontic, problemele care pot apărea pe parcursul tratamentului sunt de ordin hormonal.

Pe parcursul sarcinii, deplasările dentare pot deveni mai rapide datorită modificărilor hormonale care produc o ușoară mobilitate dentară, acest lucru putând fi considerat un avantaj.

Totodată, pot apărea dificultăți de igienizare în rândul femeilor însărcinate, unele gravide confruntându-se cu gingivită de sarcină din cauza modificărilor hormonale. Drept consecință, gingiile pot crește în volum, ajungând aproape de componentele aparatelor dentare, ceea ce face și mai dificilă igienizarea. Aceste situații pot fi însă prevenite prin respectarea tehnicii de igienizare, folosirea dușului bucal și recomandările specialistului, subliniază Dr. Hazem Abbas.

Este bine de știut că refluxul gastro-esofagian și vărsăturile din timpul sarcinii pot influența în mod negativ smalțul dinților, ducând la demineralizarea acestuia în jurul componentelor aparatului dentar.

Dacă pacienta alăptează, poate purta aparatul dentar?

 

Dr. Hazem Abbas: Tratamentul ortodontic nu influențează negativ alăptatul, neexistând nicio legătură între acestea două. Așadar, aparatul dentar poate fi purtat dacă alăptați fără nicio problemă.

Cu ce neplăceri ne putem confrunta pe perioada tratamentului ortodontic?

 

Dr. Hazem Abbas: Există câteva inconveniente ale tratamentului ortodontic, acestea fiind mai puțin importante față de avantajele pe care le prezintă tratamentul cu aparate dentare. Inconvenientele tratamentului ortodontic pot fi:

- leziuni ușoare la nivelul cavității bucale, date de anumite părți dure ale aparatelor dentare (arcuri, bracket),

- nevoie de timp sporit și de răbdare,

- dezvoltarea inflamației gingivale (însoțită de sângerare și durere) în condițiile unei igienizări incorecte,

- restricții alimentare (alimentele dure, sucurile acidulate, alimentele cu conținut bogat în zahăr, care pot determina apariția leziunilor la nivelul dinților).

Avantaje vs. dezavantaje în materie de costuri ale tratamentului ortodontic

 

Dr. Hazem Abbas: În majoritatea cazurilor, costul tratamentului ortodontic propus pentru fiecare pacient este stabilit în urma primei consultații, în care se vor discuta variantele potrivite de aparat, ținându-se cont și de dorințele pacientului.

Pacienții trebuie să țină cont că după ședința de aplicare a aparatului dentar, vor urma consultații periodice (o dată la 1-2 luni).

Pe parcursul tratamentului ortodontic, medicul poate recomanda și realizarea unor ședințe de igienizări profesionale (detartraj, periaj, airflow) sau a unor procese carioase.

Despre igiena corectă a danturii în timpul purtării unui aparat dentar

 

"Igiena dentară este vitală pe parcursul tratamentului cu aparate ortodontice pentru a preveni riscul instalării proceselor leziunilor carioase, afecțiunilor parodontale și gingivale și a leziunilor albe crețoase.

În timpul purtării aparatului dentar, pacienții trebuie să acorde o atenție sporită igienei, dând dovadă de răbdare, deoarece aparatele dentare pot retenționa mai multe alimente", ne-a mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel