APAA: cum poate fi îmbunătățită recoltarea de plasmă în România. Soluțiile găsite de pacienți

Plasmă. Foto: Tom Hanks/Instagram
APAA a făcut publice o serie de propuneri pentru îmbunătățirea gestionării recoltării de plasmă în România, necesară pacienților cu COVID-19 aflați în stare gravă.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – A.P.A.A. și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), reprezentând pacienții care sunt dependenți de medicamente fabricate din plasmă umană, vin cu o propunere pentru îmbunătățirea recoltării, testării, procesării, depozitării, distribuției și administrării de plasmă convalescent:

1. În prezent, au fost puse în funcțiune 18 echipamente de plasmafereză oferite gratuit împreună cu 6.000 de kituri de recoltare, cu ajutorul cărora se pot recolta 18.000 doze de plasmă convalescentă de la donatorii vindecați de COVID-19.

Rugăm Ministerului Sănătății să realizeze o campanie de informare către populație cu privire la importanța donării de plasmă convalescentă și să indice localitățile unde centrele de transfuzie au echipamentele necesare pentru recoltarea de plasmă.

2. De asemenea, Ministerul Sănătății a primit încă o sponsorizare prin care se oferă până la 50 de echipamente de plasmafereză, ce pot fi utilizate gratuit pentru un an de zile, 

Sperăm ca Ministerului Sănătății să stabilească cât mai repede centrele de transfuzie unde aceste echipamente pot fi instalate pentru a fi posibilă donarea de plasmă în toată țara.

3. În majoritatea țărilor unde a fost deja autorizată administrarea de plasmă convalescentă, inclusiv 22 de state membre ale Uniunii Europeane, se colectează și depozitează această plasmă în bănci de plasmă convalescentă anti COVID-19. 

Este absolut necesar ca și statului român să organizeze cât mai rapid o astfel de structură centrală de depozitare a plasmei colectate de la donatorii vindecați de COVID-19, după modelul altor țări europene

O companie privată a oferit GRATUIT statului român echipamentele necesare pentru testarea, procesarea și depozitarea plasmei convalescente, dar din păcate până în acest moment nici Ministerul Sănătății și nici Ministerul Apărării Naționale nu au răspuns ofertei de sponsorizare, făcută cu mai bine de o lună în urmă.

4. Având în vedere că donarea de plasmă este îngreunată de prevederi excesiv de birocratice din metodologia națională privind recoltarea, testarea, procesarea, depozitarea, distribuția și administrarea de plasmă convalescentă, considerăm necesară modificarea legislației aferente, astfel încât orice persoană vindecată, care este eligibilă pentru donare, pentru că prezintă anticorpi anti SARS-COV2 în concentrație suficient de crescută, să poată dona plasmă. 

Recomandăm în acest sens punerea în acord cu Ghidul european privind recolectarea, testarea, procesarea, depozitarea, distribuția și administrarea de plasmă convalescentă, așa cum a fost aprobat de specialiștii din statele membre UE încă din 2 aprilie 2020.

5. Nu în ultimul rând, având în vedere că în prezent, deși avem peste 12.000 de persoane vindecate de COVID-19, doar sub 100 de persoane s-au prezentat la centrele de transfuzie pentru a dona plasmă convalescentă, credem că implicarea Ministerului Sănătății mai activă și mai fermă, atât în promovarea donării de plasmă, cât mai ales în coordonarea centrelor de transfuzie, pentru a asigura o mai bună activitate de colectare de plasmă convalescent nu poate fi decât benefică.

Toate aceste măsuri, pot asigura pacienților unul dintre cele mai promițătoare tratamente, care conform studiilor realizate până acum, reduce semnificativ mortalitatea în rândul persoanelor infectate cu SARS-COV2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel