Apa potabilă, ce ar fi bine să știți despre ea
27 sep 2019, 14:14

Apă potabilă  FOTO: pexels.com
Corpul uman pierde în medie circa zece căni de apă zilnic prin transpirație, lacrimi, urină, de aceea o bună hidratare este esențială.

Apă potabilă. Dacă aveți fântână în curte, trebuie să vă asigurați că apa din ea este potabilă, bună de băut. Asociația Națională pentru Apele Subterane din State recomandă testarea cel puțin o dată pe an de către un profesionist deoarece previne eventuale boli. Poate fi necesară tratarea apei cu clor. Când veți sesiza semne precum schimbarea gustului, culorii, mirosului sau limpezimii apei atunci ar fi bine să o testați. Ar trebui să testați dacă unul dintre vecinii voștri a folosit produse ce ar putea, fără știința lor, contamina apa ori dacă s-ar fi făcut vreo deversare chimică lângă izvorul care alimentează fântâna. "Puturile pot fi contaminate atunci când substanțele străine intră sau direct în pământ în apropierea unui puț. Potențialii contaminanți din puțuri includ: combustibili, cum ar fi uleiul de motor și benzina, pesticide, deșeuri animale, revarsare de canalizare, minerale și substanțe chimice care apar în mod natural, inclusiv nitrați și radon. Dacă găsiți contaminanți în puțul vostru este important să le spuneți vecinilor care ar putea utiliza aceeași apă subterană în casele lor", potrivit webmd.

Apă potabilă. Flourul

Fluorul a fost adăugat în sistemele de sănătate publică de mai bine de 70 de ani, întărește de fapt dinții și poate chiar reconstrui suprafața expunerii frecvente, la nivel scăzut. Cantitatea de fluor este controlată cu atenție atunci când provine din sistemele de apă municipale. Potrivit sursei citate, copiilor cu vârsta sub 2 ani, însă, nu trebuie să li se administreze pastă de dinți fluorizată fără recomandarea medicului stomatolog. Și copiilor cu vârsta sub 6 ani ar trebui să li se acorde pastă de dinți cât un bob de mazăre cu care să își perieze dinții.

Apa potabilă. Ce se află în ea

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sarea din apa potabilă ar fi bine să fie mai mică de 20 de miligrame la fiecare litru.
În apa potabilă se mai poate găsi și arsenic. El apare în mod natural în sol, dar poate fi găsit în concentrații mai mari în locuri cu cenușă vulcanică, eroziune de roci și unde au avut loc incendii forestiere. Arsenicul industrial poate intra și în apele subterane și poate cauza grave probleme de sănătate. Acesta, exemplifică experții webmd, a fost legat de diverse tipuri de cancer, precum și leziuni ale pielii, probleme cardiace, probleme neurologice și multe altele. Intoxicațiile acute cu arsenic pot fi mortale. Acest lucru este mai adevărat în ceea ce privește arsenul anorganic, care se găsește mai des în multă apă.

Din apa potabilă contaminată ne putem îmbolnăvi, de regulă, din pricina fecalelor umane sau animale. Unele dintre cele mai frecvente includ Cryptosporidium, Giardia și bacteriile coliforme. Ca să preveniți, pe cât posibil, anumite îmbolnăviri, asigurați-vă că robinetul o filtrează. Filtrarea poate îndepărta metalele grele, substanțele chimice precum clorul și potențialele pericole ale parazitului, cum ar fi Cryptosporidium. Dar trebuie să știți că filtrele variază și niciun filtru nu va elimina toți potențialii contaminanți, ai precizează sursa citată.

Dacă ați trecut printr-un dezastru natural, cum ar fi o inundație sau un cutremur, sau dacă aveți o țeavă spartă în casă, soluția rapidă și convenabilă ca să fiți siguri că apa pe care o beți este sănătoasă este să o fierbeți. Iar cum fierberea poate lăsa un gust plat, acesta poate fi îmbunătățit adăugând un vârf de sare la fiecare litru.

Apa potabilă. Deshidratarea

Corpul uman pierde în medie 10 căni de apă în fiecare zi din transpirație, lacrimi, urină și prin expirarea vaporilor de apă. Deci aveți grijă să beți apă suficientă. În caz contrar, când deshidratarea devine mai accentuată, apar mai multe simptome precum somnolență, dureri de cap, slăbiciune musculară, ochi scufundați și o gură uscată și lipicioasă. Simptomele grave de deshidratare sunt mai accentuate și pot include confuzie, tensiune arterială scăzută, febră, bătăi rapide ale inimii și buze albastre. Moartea din cauza deshidratării poate apărea în trei zile fără băutură și este frecventă după cinci până la șase zile.

Câte pahare de apă pe zi? Unii specialiștii susțin că 8 ar fi indicat, însă mulți experți sfătuiesc să bea când este însetat.
Când vine vorba de beneficiile apei potabile, principalul este de a rămâne în viață. Dar și: menținerea temperaturii sub control, vă ajută să vă păstrați articulațiile bine lubrifiate, vă păstrează țesutul coloanei vertebrale în siguranță, vă permite să eliminați deșeurile corpului prin urină, scaun și transpirație. Iar consumul suficient de apă este una dintre cele mai bune metode de a preveni pietrele la rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?