Apa cu clorofilă, remediu pentru anemia prin deficit de fier. La ce trebuie să fiți atenți înainte de a lua suplimente de clorofilă

apa cu clorofila. FOTO: Freepik @KamranAydinov
Suplimentele cu clorofilă, precum apa cu clorofilă, poate fi benefică pentru sănătate. Există câteva categorii de persoane care au nevoie de precauție mărită înainte de administrarea suplimentelor de clorofilă. Care sunt reacțiile adverse pe care le puteți avea în urma consumului de apă cu clorofilă.

Clorofila este un pigment liposolubil care se găsește în mod natural în plante și care le oferă acestora culoarea verde, ajutând să creeze energie prin procesul de fotosinteză.

Pe lângă faptul că este esențială pentru plante, clorofila are și o serie de beneficii pentru sănătatea omului.

Adepții consumului de clorofilă susțin că acest pigment detoxifică organismul, întărește sistemul imunitar și stimulează energia, notează Very Well Health.

Mai mult decât atât, pe rețelele de socializare, precum TikTok, apa cu clorofilă a devenit una dintre băuturile ”în tendințe”, în materie de băuturi sănătoase.

Potrivit Britannica, clorofila este prezentă ”în aproape toate organismele ce folosesc fotosinteza, precum plantele, bacteriile și algele”.

Ca urmare a viralizării acestui tip de băutură, clorofila a fost asociată cu acele picături de lichid verde pe care îl puteți pune în apă sau în smoothie, însă consumul adecvat de legume aduce cu sine și acest compus.

2. -imagine fara descriere- (green-vegetables-flat-lay-healthy-diet_17259700.jpg)

Legume bogate în clorofilă. FOTo: Freepik @rawpixel

”Legumele verzi, precum spanacul, kale și fasolea verde, sunt o sursă naturală și bogată de clorofilă.

Dacă mâncați legume verzi, veți obține o mulțime de clorofilă. Cu toate acestea, majoritatea americanilor nu mănâncă suficiente legume”, afirmă nutriționistul Lisa Young, potrivit EatThis, care atrage atenția cu privire la noua tendință în materie de băuturi sănătoase.

Vezi și: Emoțiile, asociate cu mâncatul compulsiv. Care sunt complicațiile acestuia și de ce este indicat un jurnal al emoțiilor

Clorofila, beneficii

Dacă a consuma legume este o provocare, din lipsa timpului sau pentru că pur și simplu nu vă plac, suplimentarea cu apă cu clorofilă poate fi utilă.

Deși mai este nevoie de cercetări în privința beneficiilor pe care le-ar avea clorofila, deci și apa cu clorofilă, există unele care sunt susținute ce cercetări.

Previne anemia prin deficitul de fier

Unele studii sugerează că acest compus poate ajuta în tratamentul anemiei prin deficit de fier. Însă studiile sunt limitate.

Un studiu clinic din 2019 a analizat efectul unui supliment care conținea atât clorofilă, cât și clorofilină de fier și sodiu, un derivat al clorofilei.

În cadrul studiului, copiii și adulții cu anemie prin deficit de fier au fost tratați cu doze mici, moderate sau mari de supliment timp de o lună.

Cancer

Multe suplimente și substanțe nutritive au fost analizate pentru rolul lor potențial în tratarea sau prevenirea cancerului, inclusiv clorofila.

Din păcate, efectele potențiale ale clorofilei în combaterea cancerului au fost studiate doar pe animale sau în studii de laborator.

La fel ca și în cazul altor suplimente, și clorofila poate fi folosită ca tratament complementar, dar nu trebuie să înlocuiască tratamentul specific pentru cancer, arată Very Well Health.

Îngrijirea pielii

Aplicată pe piele, clorofila poate ajuta în diverse afecțiuni dermatologice, precum acneea sau arsurile solare.

De asemenea, și-a arătta eficiența în combaterea semnelor de îmbătrânire ca urmare a expunerii la soare, potrivit unui studiu foarte restrâns, realizat în 2016.

Alte utilizări

Clorofila poate avea și alte utilizări, dar cercetările lipsesc cu desăvârșire.

Susținătorii clorofilei cred că pigmentul poate juca un rol în tratamentul unor afecțiuni precum:

- mirosul corporal

- gaze

- constipație

- oboseală

- obezitate.

Clorofila, reacții adverse

Suplimentele de clorofilă pot avea reacții adverse, de la moderate la severe.

Astfel, cele moderate includ:

- crampe stomacale

- scaune de culoare verde

- diaree

- mișcări intestinale ușoare.

Aplicată pe piele, clorofila poate duce la senzația de mâncărime sau de arsură.

Suplimentele de clorofilă pot da, rareori, reacții alergice, iar între acestea se numără:

- erupție cutanată

- urticarie

- ochi roșii, apoși

- durere abdominală

- senzația de strângere în piept

- dificultăți de respirație

- amețeli

- greață sau vărsături

- palpitații ale inimii

- umflarea.

În ceea ce privește precauțiile administrării de suplimente de clorofilă, aceasta este sigură pentru cea mai mare parte a oamenilor, însă există câteva categorii care au nevoie de mai multă atenție înainte de administrarea de suplimente de clorofilă, precum femeile însărcinate, cele care alăptează și copiii.

Vezi și: Galantamina, un compus prezent în ghiocei, benefică în ameliorarea bolii Alzheimer. Ce alte proprietăți mai are, dar și care sunt efectele adverse

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel