La vârsta a doua, prevenția...
”Sunt obosit tot timpul și anemia este o cauză majoră”, afirmă medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii Doctor de Bine de la PRO TV. Aceasta susține că nu este vorba de o boală, ci despre un ”simptom care are nevoie de muncă de detectiv”.
În cazul anemiei, problema principală este că este faptul că organismul nu se oxigenează suficient.
Anemia înseamnă că hemoglobina din sânge scade, adică tocmai proteina care transportă oxigenul din aer prin tot organismul, la care se ajunge prin pierderi mici și cronice de sânge, spre exemplu, ale stomacului sau colonului sunt printre primele investigate în cazul anemiei.
”Tubul digestiv este o sursă prin care fierul se poate pierde. Și atunci avem nevoie de o colaborare și un consult interdisciplinar cu clinica de gastro-enterologie”, susține dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog.
În cazul femeilor, fluxul mare de sânge din perioada menstruației poate să arate probleme ginecologice sau endocrine, anemia cerând consultații în aceste două direcții.
Organul care produce globule roșii – măduva – este afectat, acesta fiind motivul pentru care sunt eliberate în circulație puține globule roșii, astfel că în cazul unei anemii este nevoie și de un control hematologic. Globulele roșii au o durată de viață de 3 luni de zile, iar organul care se ocupă de ”distrugerea” celulelor îmbătrânite este splina.
Anemia prin deficit de fier este cea mai mare frecventă boală din lume după caria dentară. Anemia prin deficit de fier nu se tratează cu fier, ci cu investigații.
În funcție de cauzele care duc la apariția anemiei, aceasta poate fi de mai multe tipuri:
- anemia feriprivă - este cauzata de deficiența de fier și se caracterizează prin incapacitatea măduvei spinării de a sintetiza hematii (globule roșii);
- anemia megaloblastică - apare ca urmare a deficitului de vitamine;
- anemia tiroidei - este cauzată de activitatea anormală a glandei tiroide;
- anemia hemolitică - este provocată de degenerarea prematura a globulelor roșii;
- anemia mieloftizică - apare din cauza leucemiei sau cancerului măduvei osoase;
- anemia aplastică - apare din cauza atrofierii măduvei roșii osoase și a afectării hematopoiezei (formarea sângelui la nivelul măduvei osoase), ca urmare a deficitului de trombocite și globule roșii și albe;
- anemia cronică - este provocată de inhibarea producției hormonului glicoproteic EPO (eritropoietină) sau de defectele structurale congenitale ale globulelor roșii;
- anemia sideroblastică - apare din cauza incapacității organismului de a fixa fierul și de a se folosi de el sau de a produce hemoglobină;
Talasemia - este o formă ereditară gravă a anemiei, cauzată de persistența în sânge a hemoglobinei fetale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...