Andrei Baciu: România vinde Irlandei 700.000 doze de vaccin Pfizer, la prețul la care le-a cumpărat

Dr Andrei Baciu. Foto: Facebook
România va vinde Irlandei 700.000 de doze de vaccin anti-COVID de la compania Pfizer-BioNTech, a declarat miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu care a precizat că aceste doze nu sunt necesare, în momentul de față, pentru derularea campaniei de vaccinare din țară.

„România a încheiat un acord de principiu pentru vânzarea de vaccin împotriva COVID-19 Irlandei. Din acest acord fac parte 700.000 de doze de Pfizer BioNTech cu mențiunea foarte importantă că aceste doze nu sunt necesare în acest moment pentru derularea campaniei de vaccinare din țara noastră. Noi continuăm să avem în țară un număr suficient de mare de doze atât pentru continuarea campaniei de vaccinare cât și eventualitatea administrării pentru momentul în care se va lua o decizie dacă se va lua decizia pentru cea de-a treia doză”, a declarat Andrei Baciu, pentru Agerpres.

El a spus că prețul cu care se revând dozele de vaccin este același cu care ele au fost cumpărate.

„Legat de preț, lucrurile sunt foarte clare. Contractele făcute de către Comisia Europeană, inclusiv contractul pe care îl are România spune foarte clar: nu se poate face profit prin revânzare de doze de vaccin, indiferent de tipul de vaccin sau indiferent de producătorul de vaccin împotriva COVID-19. Prețul este același cu care le-am și cumpărat. Ar fi, de altfel, inuman, imoral și neetic să facă cineva profit prin revânzarea de doze de vaccin în așa mare nevoie”, a afirmat Baciu.

Demnitarul a amintit că dozele de vaccin trebuie utilizate înainte de expirarea termenului de valabilitate.

„Acum vedem că studii științifice vin cu dovezi prin care acest termen de valabilitate poate fi prelungit pe baza unor dovezi foarte robuste. Însă, pentru vaccinurile pe care le primim trebuie să le utilizăm. Dacă în momentul de față este un declin în nevoia de vaccin COVID-19 în România, avem practic un surplus, atunci se știa de la bun început că vom ajunge în acest punct în care fie donăm, fie revindem. Atunci pentru toate dozele pe care le avem în surplus este esențial ca acestea să poată să fie utilizate”, a susținut secretarul de stat.

Potrivit acestuia, există discuții cu mai multe state pentru revânzarea de doze de vaccin.

„România are în continuare demersuri cu mai multe state. Vorbim acum de aceste demers cu Irlanda, și probabil în perioada următoare o să mai fie finalizate și alte asemenea înțelegeri. O să vedem probabil chiar în zilele următoare alte anunțuri pe măsură ce se finalizează acordurile le vom face publice imediat”, a mai spus Andrei Baciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel