Andiva, planta minune care previne cancerul de sân, colon și prostată și topește grăsimile. Când și cum trebuie consumată

Andiva - Foto: Freepick
Ce trebuie să știi despre planta minune pentru sănătate. Cum se prepară, cum trebuie mâncată și ce boli previne.

Andiva este un membru al familiei cicoarei și este cunoscută pentru aroma sa ușor amară. La fel ca și alte frunze verzi, andiva este unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți consuma, deoarece este plină de fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți care vă ajută să vă protejați sănătatea.

Andivia este o legumă care are un conținut scăzut de grăsimi și calorii, dar este bogată în fibre. Această frunză verde este, de asemenea, o sursă bogată de multe substanțe nutritive, dintre care unele includ vitamina K, potasiu și acid folic.

O cană de andive crude tocate (50 g) furnizează 8,5 calorii, 0,6 g de proteine, 1,7 g de carbohidrați și 0,1 g de grăsimi. Andivia este bogată în vitamina K, potasiu și acid folic.

Andivia este o legumă fără amidon care are un conținut scăzut de carbohidrați. Din cele 17 grame de carbohidrați totali dintr-un căpățână întreagă de cicoare, 16 dintre aceste grame provin din fibre. (Într-o porție de o cană, 1,6 grame din cele 1,7 grame sunt fibre).

Indicele glicemic al andivei este foarte scăzut, de doar 15,2.

Dacă doriți să preveniți creșterea bruscă a nivelului de glucoză din sânge după mese, ați putea lua în considerare adăugarea de andive în farfurie.

În ceea ce privește grăsimile, există 1 gram de grăsime într-o căpățână întreagă de andive, cu 0,1 grame într-o porție de 1 cană. Acest lucru face din andive un aliment cu un conținut foarte scăzut de grăsimi.

O ceașcă de andive tocate furnizează doar 0,6 grame de proteine. Aceasta contribuie în mod minim la aportul zilnic de proteine.

Andivele sunt bogate în mai mulți micronutrienți, vitamina K, potasiul și acidul folic fiind în fruntea listei. Andivele conțin, de asemenea, calciu, magneziu, vitamina A, mai multe vitamine B și ceva vitamina C, deși în cantități mai mici.

O ceașcă de andive crude furnizează 8,5 calorii. Acest lucru face ca numărul său de calorii să fie similar cu cel al salatei iceberg, care furnizează 10 calorii pe cană (mărunțită), conform USDA.

Andiva, 5 beneficii pentru sănătate


Andivia este o legumă densă în nutrienți care oferă mai mulți compuși favorabili pentru a promova o stare de sănătate bună.

- Ajută la prevenirea cancerului

Andivia conține un flavonoid puternic numit kaempferol. Studii preliminare, dar promițătoare, au arătat că kaempferolul inhibă anumite tipuri de cancer, cum ar fi cele care se găsesc în sân, creier, ficat, colon, prostată, plămâni, pancreas și altele.

Kaempferolul acționează prin inducerea apoptozei (moartea celulelor) în tumori și reducerea inflamației, fără a avea un impact negativ asupra celulelor sănătoase. Deoarece cancerul este o problemă de sănătate provocatoare, consumul de cicoare este o modalitate excelentă de a vă crește aportul acestui compus care luptă împotriva cancerului.

- Promovează sănătatea inimii

Andivele sunt excepțional de bogate în potasiu, fibre și acid folic - trei nutrienți valoroși pentru sănătatea inimii. Potasiul este un agent bine stabilit de scădere a tensiunii arteriale.5 Acesta contracarează efectele sodiului ridicat din sânge prin urinare și ajută la eliberarea tensiunii din vasele de sânge.

Se recomandă ca femeile adulte să consume 2.600 mg de potasiu pe zi, iar bărbații adulți să consume 3.400 mg zilnic, însă majoritatea americanilor nu respectă această cantitate.5

Fibrele îmbunătățesc profilul lipidic prin legarea de colesterol în intestine, împiedicând absorbția acestuia, apoi eliminându-l prin excreție. Folatul din cicoare protejează arterele prin metabolizarea homocisteinei, un compus asociat cu bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale atunci când atinge niveluri ridicate în sânge.

- Susține o vedere bună

Andivele furnizează o cantitate amplă de vitamina A și beta-caroten (un precursor al vitaminei A). Vitamina A joacă diverse roluri în sănătatea ochilor, de la prevenirea degenerescenței maculare la îmbunătățirea vederii nocturne.

Deși vitamina A este adesea asociată cu legumele de culoare portocalie, verdețurile cu frunze, cum ar fi endivele, sunt, de asemenea, surse excelente. Prin intermediul vitaminei A, endivele pot ajuta, de asemenea, la funcționarea sistemului imunitar și la creșterea și susținerea celulelor pentru inimă, plămâni, rinichi și alte organe.

- Ajută la pierderea în greutate

Nimic nu face mai dificilă pierderea în greutate decât foamea persistentă. Andivele sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, o combinație câștigătoare pentru a promova sațietatea în timpul pierderii în greutate. Fibrele încetinesc, de asemenea, digestia, menținând stabil nivelul de zahăr din sânge și nivelul de energie.

Conținutul ridicat de fibre și de apă din Endive vă permite să mâncați un volum mai mare de alimente fără a consuma calorii în exces. Concentrarea asupra obținerii mai multor fibre prin andive și alte alimente vegetale este o schimbare simplă care poate promova pierderea în greutate.

- Susține o sarcină sănătoasă

Andivele oferă mai mulți nutrienți cruciali necesari pentru o sarcină sănătoasă. De exemplu, conținutul său de acid folic ajută la reducerea riscului de malformații congenitale, inclusiv defecte ale tubului neural, afecțiuni cardiace congenitale și nașterea prematură.

Femeile însărcinate au nevoie, de asemenea, de un aport adecvat de vitamina A, colină, fier și calciu9 - toate acestea fiind prezente în endive. Deși endivele nu înlocuiesc vitaminele prenatale, ele reprezintă un plus excelent pentru un plan de alimentație sănătoasă pentru sarcină.

Alergie la andive?

Alergiile la verdețuri cu frunze nu sunt frecvente, dar sunt totuși posibile. Uneori, această alergie este asociată cu alergii la morcovi, piersici, cireșe, polen de sicomor, arnică sau ambrozie.

Dacă prezentați simptome cum ar fi senzația de apăsare în piept, urticarie, puls slab sau umflături după ce ați mâncat cicoare, întâlniți-vă cu un alergolog pentru a discuta despre preocupările dumneavoastră.

La fel ca și alte legume cu frunze verzi, andiva este bogată în vitamina K. Vitamina K îmbunătățește coagularea sângelui pentru a preveni sângerarea excesivă după o rană. Cu toate acestea, dacă luați anticoagulante, cum ar fi Coumadin (warfarină), această vitamină poate interfera cu efectele anticoagulante ale medicamentelor dumneavoastră.

Menținerea unui aport consistent de legume cu frunze verzi în timp ce luați anticoagulante poate ajuta medicul dumneavoastră să vă prescrie doza corectă de medicamente pe baza obiceiurilor dumneavoastră alimentare tipice. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un dietetician sau nutriționist autorizat pentru a stabili cum se potrivesc andivele în planul  alimentar.

Când trebuie consumată andiva

O mulțime de soiuri de andive se maturizează toamna. Deși, unele se plantează primăvara. Atunci când sunt cultivate la temperaturi mai scăzute, acest lucru tinde să tempereze aroma amară a andivei, la fel ca și albirea căpățânilor înainte de a fi recoltate - ceea ce mulți grădinari fac.

Dacă este posibil, cumpărați andive local sau cultivați-le în propria grădină pentru cea mai proaspătă recoltă. Atunci când cumpărați endive de la magazin sau de la piața fermierilor, căutați frunze crocante de culoare verde deschis, albicioase sau gălbui. Evitați andivele care se rumenesc sau se ofilesc.

Andivele trebuie păstrate la frigider. Clătiți-o în apă rece și uscați-o cu un prosop chiar înainte de a o mânca.

Andivele se pot păstra până la 2 săptămâni la rece. Cu toate acestea, cel mai bine este să o folosiți în câteva zile, dacă este posibil. Frunzele care sunt ofilite sau lipicioase indică faptul că andivele sunt stricate și trebuie aruncate.

Cum se prepară andivele


Consumați andivia în salate, unde poate fi amestecată cu alte verdețuri. De asemenea, puteți folosi endive pentru a face aperitive ușor de mâncat cu degetele, cum ar fi folosirea fiecărei frunze ca o "barcă" pentru a ține ingrediente precum brânză, avocado sau fructe de mare.

Scufundați frunzele de andive în sosurile cremoase preferate, guacamole sau salsa pentru o gustare bogată în nutrienți. Pentru a reduce amărăciunea și a spori aroma de nucă a endivei, puteți, de asemenea, să prăjiți frunzele în cuptor, potrivit verywellfit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel