Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
În prag de nou an școlar 2020-2021, dr Mihaela Pop, cunoscut medic de familie, arată crunta realitate pe care ne e atât de greu să o acceptăm.
„De ce e greu acum să pricepem cu limitarea deplasărilor, cu distanțarea, cu statul acasă în caz de boală? Pentru că ani de zile am fost obișnuiți să ne dăm după vișin, să păcălim, să tragem în piept pe cei din jur.
Am avut pacienți cu herpes zoster care n-au vrut concediu medical că „se supără șefu'”. Și au mers la serviciu și au mai dat și altora.
Am avut pacienți cu rubeolă care au mers la serviciu, unde erau și femei gravide; n-au venit la cabinet, că au zis că e intoxicație.
Ani la rând am avut discuții cu cadrele didactice, la fiecare început de an școlar, din cauza păduchilor. Eu le spuneam să nu primească elevii cu păduchi în școală, ei se ofuscau, că se supără părinții.
Tot sezonul rece îmi tocau creierii că sunt clasele pline de copii care tușesc și-s plini de muci, dar continuau să-i primească-n școală.
Nu avem cultura prevenirii transmiterii bolilor infecțioase. Suntem obișnuiți să mergem la farmacie, să luăm un antibiotic și să ne tratăm singuri. Dar, neapărat cu un antibiotic. Și să continuăm să mergem în colectivitate. Fără să ne intereseze ce se întâmplă cu ceilalți dacă vin în contact cu noi.
E bine, zic, să responsabilizăm părinții, să facă ei, acasă, triajul epidemiologic al propriilor copii, să judece ei dacă e sau nu e bine să trimită copilul la școală. Deci: febra, tuse, respirație îngreunată, dureri de cap, dureri de mușchi, frisoane, transpirații, diaree, erupții, amețeli, ganglioni măriți, dureri în gât, vărsături, sunt, toate, semne de boli infecțioase. Atât adulții, cât și copiii nu mai trebuie să meargă în colectivitate!
În asemenea situații se ia legătură TELEFONIC cu medicul de familie și se decide conduita de urmat. Sau, dacă medicul de familie vi se pare prea prost pentru a-l consulta, sunați la 112. Dar nu ieșiți aiurea, să împrăștiați boală, indiferent ce-ar fi ea!” a punctat dr Mihaela Pop, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...