Amniocenteza, adevărul. Ce este morfologia și când știi dacă ai fetiță sau băiat. Herghelegiu: Vin pacientele îngrozite. În zeci de ani nu a avortat NIMENI

Amniocenteza - Foto: Freepick @rawpixel
EXCLUSIV
Care sunt testele pe care trebuie să le faci dacă ești însărcinată, ce se poate depista prin morfologie, când se află sexul copilul și ce trebuie să știi despre amniocenteză.

Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre sarcină, monitorizarea sarcinii și despre testele pe care trebuie să le facă femeile însărcinate, pentru a vedea dacă fătul este bine.

În plus, medicul ne-a vorbit și despre amniocenteză și de ce nu ar trebui să vă mai fie frică de testul din lichid amniotic. 

Sanador

Monitorizarea sarcinii. Când se află, de fapt, sexul copilului?

 

"Cel mai devreme despre sexul copilului putem afla la morfologia de prim trimetru care se face de regulă la 12 - 13 săptămâni e intervalul preferat de noi pentru a evalua morfologic produsul de concepție, la finalul perioadei de embriogeneză.

Aflăm cu mare probabilitate pe un aparat bun, cu experiență, rata de eroare este mică, deci în peste 90 % din cazuri putem intui sextul datorită particularităților genitale. Organele genitale nu sunt foarte bine diferențiate, dar sunt anumite criterii ecografice după care putem să prezicem sexul cu o probabilitate foarte mare. Adică vorbind din experiența mea, rareori se întâmplă ca să-mi spună lumea: ați ghicit de la prima ecografie.

Dar, repet trebuie un aparat bun și ceva experiență și mai ales evaluare ecografică transvaginală pentru a anticipa sexul produsului de concepție la 12 -13 săptămâni.

Pe ecografie transabdominală rata de eroare e mult mai mare, de nici 60% poate 70% nu cred că pot să depășești", a declarat Doru Herghelegiu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Dr. Doru Herghelegiu, despre dezamăgirea sau bucuria părinților când află sexul copilului

 

"E mai mare dezamăgire sau bucurie atunci când au mai mulți copii de același sex acasă și își doresc un copil cu alt sex. Când e primul copil nu există emoții pă tema asta. Dar când au două fetițe și vor un băiat, este greu să-i dai vestea că a treia e tot fetiță. Se mai întâmplă și nu putem determina sexul copilului. 

Nu putem influența sexul și sunt tot felul de legende și speculații că înainte de ovulație, după, dar nu există. Combinarea spermatozoidului e aleatorie. Dacă e Y e băiețel, dacă e X e fetiță", a completat el.

Ce se poate depista prin morfologie

 

"Morfologia de prim trimestru a căpătat o importanță crescândă de-a lungul anilor, pe măsură ce performanța aparatelor a crescut și ne ajutăm foarte mult la primul trimestru de ecografia transvaginală, pentru a face o trecere în revistă a organelor interne care sunt într-o formă mai primitivă.

Ce se poate depista prin morfologie:

- Anomalii ale sistemului nervos central,

- Anomalii ale formării cutiei craniene

- Anomalii ale feței

- Anomalii majore cardiace

- Schița creierului o vedem, la fel și schița cerebelului

- Sistemul ventricular", a mai spus medicul.

Ce trebuie să știi despre amniocenteză: Vin unele paciente speriate, îngrozite, dar este ceva absolut banal. În zeci de ani am făcut sute de teste și nu a avortat nimeni niciodată

 

"Amniocenteza este o investigație minim invazivă care are rolul de a tranșa probleme de diagnostic genetic, atunci când se ridică suspiciunea unei anomalii genetice pe baza unor semne ecografice de apel. Pentru că la ecografie dacă vedem de exemplu o translucență nucală mare, absența osului nazal încă de la primul trimestru, dacă observăm anomalii cardiace, absența stomacului sau alte patologii, atunci ne dorim să facem un test de diagnostic cât mai precis.

Există și diagnosticele care se practică prin teste de sânge matern. Pentru sindromul Down este posibil. Sunt fragmente din a ADN-o fetal care circulă în sângele matern și care pot fi identificate și cel mai ușor screening-ul pentru trisomii se face prin testarea în sânge prin efectuarea unui test de diagnostic genetic. Se poate face de la primul trimestru 12 - 13 săptămâni.

Amniocenteza presupune niște teste genetice mult mai precise și cu o acuratețe 100%, nu există să avem eroare. Au mai fost teste sânge care au indicat posibilitatea unei anomalii genetice și s-a dovedit uneori, atunci când am probat prin amniocenteză, că rezultatul este fals.

Deci amniocenteza este testul suprem prin care luăm din proba de lichid amniotic celule epiteliale viabile ale fătului care sunt cultivate în laborator. Ele sunt cultivate, înmulțite și în timpul diviziunii celulare se studiază materialul genetic grupat sub formă de cromozom care se vede la microscop, ca într-o carte.

În plus, acum au apărut o mulțime de alte teste genetice care se pot face din lichidul amniotic. La fel, teste pentru boli infecțioase. Amniocenteza este ceva de genul unei injecții. Vin unele paciente speriate, îngrozite, dar este ceva absolut banal sub ghidaj ecografic, pătrunzi în cavitate amniotică printr-o singură înțepătură și extragi o cantitate de lichid. Nu are riscuri.

În zeci de ani am făcut sute de teste și nu a avortat nimeni niciodată. Deci există riscul teoretic, dar spun din experiența mea. Deci este o metodă foarte sigură și o metodă foarte utilă pentru a tranșa probleme de diagnostic genetic sau de diagnostic infecțios uneori și nu trebuie să se teamă nimeni de ea, pentru că este absolut ceva banal.

Cui se recomandă testul din lichid amniotic?

"Pacientelor care au risc genetic mare, avem semne de apel ecografice care indică posibilitatea unei anomalii genetice", a mai spus medicul.

Cât de des trebuie să vină gravidele la control

 

"Gravidele preferă să vină lunar dar o obligatoriu evaluarea ecografică morfologică trebuie făcută la 12 săptămâni, la 22 de săptămâni și la 32 de săptămâni. Aceste 3 examene sunt esențiale pentru a ne asigura despre normalitatea atât a creșterii fătului, a gradului său de oxigenare, prin explorarea Doppler și petru a depista anomaliile. Pentru că nu toate anomaliile sunt vizibile la morfologia de prim trimestru, nici chiar la cea de trimestrul 2 nu le putem vedea pe toate. 

Anomaliile sistemului nervos central pot apărea și la 39 de săptămâni.

Trebuie să facem un tablou cât mai complet, un bilanț al posibililor anomalii pe care neonatologul să-l cunoască și să îndrume ulterior investigarea", a conchis medicul Doru Herghelegiu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel