Amețești când te ridici brusc? Iată de ce. Explicațiile medicilor

Amețeala la ridicarea bruscă indică o afecțiune
Scăderea tensiunii brusc la ridicarea în picioare este un lucru des întâlnit. Specialiștii îl explică și recomandă să nu-l trecem cu vederea. Mai mult, chiar indică ce trebuie făcut în astfel de situații.

Ți se întâmplă să te ridici și brusc să te simți nesigur pe picioare? Este ușor să trecu cu vederea această experiență, dar nu erecomandat. Asta poate fi  simptomul unei afecțiuni numite hipotensiune ortostatică, o scădere temporară a tensiunii arteriale atunci când te ridici, potrivit health.harvard.edu.

"Tensiunea arterială este foarte variabilă și depinde de poziție, de sincronizare, de metoda de măsurare și circumstanțele asociate cu măsurarea acesteia", spune dr. Lewis Lipsitz, șef de gerontologie la Harvard-affiliated Beth Israel Deaconess Medical Center și director al the Marcus Institute for Aging Research at Hebrew SeniorLife. "Este posibil să fie necesare măsurători multiple ale tensiunii arteriale în momente diferite ale zilei, întins și în picioare, pentru a detecta hipotensiunea ortostatică", spune dr. Lipsitz.

De ce apare tensiunea ortostatică

Când stați, sângele coboră spre abdomen și picioare, departe de cap și de creier, pur și simplu din cauza gravității. Sistemul nervos autonom al corpului simte acest lucru și alertează creierul pentru a face ca inima să bată mai repede și să vă îngusteze vasele de sânge. Acest lucru restabilește fluxul normal de sânge în creier și în alte părți.

Dar, în timp, sistemul poate slăbi. Ritmul cardiac nu poate crește și vasele de sânge devin mai rigide și mai puțin capabile să se adapteze. Tensiunea arterială poate scădea, de asemenea, dacă sunteți deshidratat sau luați medicamente care afectează funcția cardiacă sau vasculare. Unele boli (cum ar fi boala Parkinson și diabetul zaharat) pot contribui, de asemenea, la această problemă.

Rezultatul este că ridicarea în picioare reduce fluxul de sânge către creier, provocând amețeala, vederea neclară sau leșin. Din fericire, afecțiunea este ușoară pentru majoritatea oamenilor: trebuie doar să fiți atent când vă așezați în picioare sau în picioare, gata să vă așezați înapoi dacă simțiți că vă puteți simți slăbit. Unii oameni nu au nicio amețeală, dar cad oricum.

Care este soluția

Când hipotensiunea ortostatică este mai severă, tratamentul poate fi dificil. "Tensiunea arterială poate fi foarte scăzută, în timp ce tensiunea arterială poate fi foarte mare", explică Dr. Lipsitz.

El recomanda tratamente variind de la purtarea ciorapilor de compresie și ridicarea capului patului, pentru a reduce tensiunea arterială peste noapte, la medicamente precum midodrina (Orvaten, ProAmatine) sau fludro-cortizonul (Florinef).

Mai sunt, însă, și alte lucruri care po ajuta la diminuarea acestei ocndiții. "Începeți cu o dietă bogată în sare, apoi adăugați fludrocortizonă, apoi adăugați medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul (Motrin, Advil) pentru a forța retenția de lichide și sare", spune dr. Randall Zusman, cardiolog cu Harvard-affiliated Massachusetts General Hospital.

Câteva sfaturi finale: "Beți cel puțin unul sau doi litri de lichid zilnic pentru a preveni deshidratarea, continuați să vă mișcați picioarele atunci când sunteți în poziție verticală și mențineți o putere musculară bună în picioare", sugerează dr. Lipsitz.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel