Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Boala Alzheimer poate fi diagnosticată cu 15 ani înainte de apărea simptomele evidente. Boala Alzheimer este o afecțiune a creierului care distruge lent memoria și capacitatea de gândire și, în cele din urmă, capacitatea de a îndeplini cele mai simple sarcini. La majoritatea persoanelor care suferă de această boală - cele cu debut tardiv - simptomele apar pentru prima dată la mijlocul anilor 60.
Boala Alzheimer cu debut precoce apare între 30 și 60 de ani și este foarte rară. Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență în rândul adulților în vârstă.
Dr. Adrian Stănescu, medic primar în specialitatea gerontologie și geriatrie, a explicat cum se poate diagnostica boala cu 15 ani înainte de debut.
”Este vorba de o diagnosticare de tip imagistic, care arată cu mult timp înainte să apară demența, dacă persoana respectivă va dezvolta această boală. Această atrofie de hipocamp care apare precoce se poate cuantifica prin acest program. Este vorba despre un anumit fișier al creierului, care introdus într-un soft ne arată dacă este vorba despre o atrofie patolologică de hipocamp, aria specifică pentru memoria recent.
Boala se declașează în jurul vârstei de 70 de ani, uneori mai devreme sau mai târziu și cu 15 ani mai devreme putem începe această evaluare, putem spune dacă pacientul începe să aibă deja aceste mici scăpări de memorie au observă scăderi la nivelul limbajului.
Atunci, trebuie să se adreseze specilistului să îi facă o evaluare de memorie, o evaluare mai complexă decât cea care se face persoanei care are deja demență. Astfel, se poate pune acest diagnostic precoce și se pot începe terapiile din timp”, a explicat dr. Adrian Stănescu, medic primar în specialitatea gerontologie și geriatrie, la Antena 3 CNN.
Pierderea memoriei este principalul simptom al bolii Alzheimer. Printre primele semne se numără dificultatea de a-și aminti evenimente sau conversații recente. Dar memoria se înrăutățește și alte simptome apar pe măsură ce boala avansează.
La început, o persoană care suferă de această boală poate fi conștientă de faptul că are probleme în a-și aminti lucruri și în a gândi clar. Pe măsură ce simptomele se înrăutățesc, un membru al familiei sau un prieten poate fi mai probabil să observe problemele.
Modificările cerebrale asociate cu boala Alzheimer duc la probleme tot mai mari cu:
Toată lumea are lapsusuri de memorie uneori, dar pierderea memoriei asociată cu boala Alzheimer persistă și se înrăutățește. În timp, pierderea memoriei afectează capacitatea de a funcționa la locul de muncă sau acasă.
Persoanele cu boala Alzheimer pot:
- Să repete afirmații și întrebări la nesfârșit.
- Să uite conversații, întâlniri sau evenimente.
- Să rătăcească obiecte, punându-le adesea în locuri care nu au sens.
- Să se piardă în locuri pe care le cunoșteau bine.
- În cele din urmă, să uite numele membrilor familiei și al obiectelor de zi cu zi.
- Au dificultăți în a găsi cuvintele potrivite pentru obiecte, în a-și exprima gândurile sau în a lua parte la conversații.
Boala Alzheimer provoacă dificultăți de concentrare și de gândire, în special în ceea ce privește conceptele abstracte, cum ar fi numerele.
Efectuarea mai multor sarcini în același timp este deosebit de dificilă. Poate fi dificil să gestionați finanțele și să plătiți facturile la timp. În cele din urmă, o persoană cu boala Alzheimer poate fi incapabilă să recunoască și să se ocupe de numere, potrivit Mayo Clinic.
Boala Alzheimer provoacă un declin al capacității de a lua decizii și judecăți raționale în situațiile de zi cu zi. De exemplu, o persoană poate face alegeri greșite în mediile sociale sau poate purta haine pentru un tip de vreme nepotrivit. Poate deveni mai greu pentru cineva să răspundă la problemele de zi cu zi.
De exemplu, este posibil ca persoana să nu știe cum să se descurce cu mâncarea care arde pe aragaz sau să nu știe să ia decizii atunci când conduce.
Vezi și: 5 alimente care stimulează grăsimea brună și ajută la slăbit. Pot fi integrate ușor în dietă
”Este important să știm că dacă apar chiar și cele mai mici probleme de memorie, o evaluare de acest gen durează 35-40 de minute, și orice persoană care are o astfel de simptomatologie se poate adresa acestor persoane supraspecializate în deficite cognitive ușoare.
Poate să apară și dezorientarea temporo-spațială, afectarea funcțiilor executive, sau există unele forme în care pot apărea direct tulburări comportamentale fără tulburări de memorie când o persoană tânără de 45-50 de ani își schimbă comportamentul se poate discuta de un anumit tip de demență, și anume demența frontotemportală care poate să fie diagnosticată precoce.
Alzheimerul este 5% genetic, iar restul contează foarte mult factorii epigenetici, factorii vasculari, obezitatea, hipertensiunea, hipercolesteremia sau chiar și stresul care este din ce în ce mai urmărit în toate patologiile”, a mai spus dr. Adrian Stănescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...