Această vitamină îți protejează...
Alunițele nu trebuie sub nicio formă ignorate. Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc, dar ea nu este compusă doar din partea vizibilă, externă, a corpului. Practic celule de piele se găsesc peste tot în organism, inclusiv în organele interne. „Suprafața sa imensă, comparată cu alte organe, o face însă și dificil de monitorizat și de tratat", spune dr Amalia Anghel, medic specialist în dermatologie, dermatoestetică li venerologie, și doctor în științe medicale.
Există însă un aparat specializat în acest sens, care transpune întreaga suprafață a pielii într-un sistem informatic și care permite nu doar realizarea unei hărți a alunițelor și a petelor suspecte, ci și diagnosticarea lor precisă și monitorizarea lor, în timp.
Aparatul este un sistem computerizat extrem de precis utilizat pentru realizarea hărții nevilor folosind fotografii de înaltă rezoluție și un software de ultimă generație pentru a crea o bază de date a tuturor nevilor. „Acest lucru oferă medicului dermatolog capacitatea de a compara fotografiile cu cele realizate la vizitele anterioare și de a identifica imediat nevi noi sau modificări apărute la nivelul nevilor preexistenți", a explicat medicul Amalia Anghel.
Specialistul dermatolog spune că dacă îndepliniți oricare dintre condițiile de mai jos, asociați un risc crescut de a dezvolta cancer cutanat de tip melanom și ar trebui să luați în considerare realizarea unei hărți dermatoscopice a nevilor de pe corpul dumneavoastră:
- Multiplii nevi (peste 50 pe tot corpul),
- Istoric familial de melanom,
- Melanom sau alt cancer cutanat diagnosticat în antecedente,
- Diagnostic anterior de displazie nevică,
- Nevi de dimensiuni mari (diametrul de peste 5 cm) și/sau formă atipică, asimetrică,
- Modificări notabile apărute la nivelul nevilor preexistenți sau nevi nou apăruți,
- Istoric de arsuri solare severe în copilărie sau adolescență,
- Istoric de bronzare artificială (solar),
- Fototip cutanat foarte deschis/ deschis (Fitzpatrick I sau II).
Folosind regula ABCDE, puteți să identificați nevii cu risc crescut în timpul autoexaminării. Nevii care prezintă cel puțin unul dintre semnele de mai jos ar trebui tratați cu atenție și examinați de către medicul dermatolog.
- A - asimetrie (asymmetry),
- B - margini neregulate, difuze sau franjurate (borders),
- C - variații de culoare (color),
- D - diametru peste 0.5 cm (diameter),
- E - evoluție (orice modificare de culoare, formă, dimensiuni, elevație) (evolving).
„Importanța fotografiilor de ansamblu ale întregii suprafețe cutanate este și va rămâne de importanță primordială", punctează dr Amalia Anghel. Medicii dermatologi sunt prezenți pe toată durata procedurilor și interpretează rezultatele. Întreaga evaluare, cu FotoFinder, durează între 20 și 40 de minute.
Alunițele nou-apărute sunt foarte importante deoarece marea majoritate a melanoamelor se dezvoltă de novo. Atunci când se începe examinarea cu metoda nouă se cunosc de la început numărul de nevi noi, astfel că știm să ne concentrăm atenția asupra lor. Acest lucru este foarte important, nu doar pentru că astfel se câștigă timp, dar și pentru că va reduce probabilitatea de a omite examinarea vreunuia dintre nevii noi.
„Tehnologia permite astfel evaluarea dermatoscopică a nevilor folosind imaginile de ansamblu ale suprafeței cutanate și necesitând evaluare ulterioară dermatoscopică doar pentru leziunile cu risc înalt", mai spune medicul dermatolog Amalia Anghel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...