ALPRAZOLAMUM - prospect

Foto: Pixabay
ALPRAZOLAMUM - prospect. Acţiune: Benzodiazepină cu efect anxiolitic; agonist al receptorilor GABA-A postsinaptici, cu creşterea influxului de clor, hiperpolarizare neuronală şi inhibiţie SNC.

ALPRAZOLAMUM - prospect

Denumirea comercială: ALPRAZOLAM, ALPRAZOLAM LPH, FRONTIN, XANAX,

Prezentare: capsule, comprimate,

Indicații: Stări anxioase (nevroza anxioasă). Depresie anxioasă. Depresie ne[1]vrotică sau reactivă. Stări de panică care evoluează cu sau fără fobie. Blocarea sau atenuarea atacurilor de panică şi a fobiei la pacienţi care au agorafobie cu atacuri de panică.

Contraindicații: Pacienţi cu sensibilitate cunoscută la benzodiazepine.

Atenție!: Pot apărea obişnuinţă şi dependenţă fizică/psihică. Trebuie acordată atenţie pacienţilor cu predispoziţie la abuzul de medicamente. Scăderea rapidă sau întreruperea bruscă a tratamentului determină simptome de abstinenţă. Administrarea la pacienţii cu depresie severă sau cu tendinţă la suicid se face cu precauţii. Precauţii în cazul folosirii pt. trat. stărilor de panică. Precauţie la pacienţii cu afectare renală sau hepatică. Precauţii la copii < 18 ani. Atenţie când este administrat concomitent cu: alte psihotrope, anticonvulsivante, antihistaminice, alcool, alte medicamente care deprimă SNC. Folosirea în primul trimestru de sarcină trebuie evitată. Mamele nu trebuie să alăpteze în timpul tratamentului cu alprazolam. Pacienţii care primesc alprazolam trebuie sfătuiţi să nu conducă maşini sau să opereze utilaje periculoase.

Reacții adverse: Senzaţie de somnolenţă şi de ameţeală. Tulburări de vedere, cefalee, de presie, insomnie, nervozitate/anxietate, tremor, modificări de greutate, tulburări de memorie/amnezie, tulburări de coordonare, diferite simptome gastrointestinale şi manifestări vegetative. Distonie, iritabilitate, anorexie, oboseală, vorbire neclară, icter, slăbiciune musculară, modificări ale libidoului, neregularităţi ale ciclului menstrual, incontinenţă, retenţie de urină şi afectarea funcţiei hepatice. Rar creşterea presiunii intraoculare. Mai puţin frecvente au fost modificarea afectului, dermatită. Dificultăţi de concentrare, stări confuzionale, halucinaţii, excitaţii, precum şi efecte de comportament advers ca iritabilitate, agitaţie, furie şi agresivitate sau reacţii de tip ostil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel