ALOPECIA: cauze, simptome, tratament. Legătura dintre alopecie și anxietate

Alopecia. FOTO Pexels @ Towfiqu barbhuiya
Alopecia poate afecta atât bărbații, cât și femeile, iar studiile arată o legătură cu stările emoționale ale acestora. 

Alopecia (căderea părului) poate afecta bărbați și femei, deopotrivă, temporar sau permanent, iar cauzele pot fi cunoscute sau nu. Această afecțiune poate fi diagnosticată și apoi tratată, mai mult, în anumite condiții poate fi și prevenită. De altfel, există studii care fac legătura între pierderea părului și unele afecțiuni dermatologice, ca eczeme, alergii sau astm. Ce trebuie reținut este faptul că această afecțiune nu este una contagioasă, însă poate provoca traume emoționale, persoanele afectate izolându-se de cele mai multe ori din punct de vedere social.

Ce este alopecia

În general pentru fenomenul de cădere a părului sunt folosiți doi termeni: calviție și alopecia. Calviția este fenomenul de cădere al părului care se manifestă în rândul bărbaților, fiind acceptat ca atare, dar mai ales, nefiind un pericol pentru sănătate.

Alopecia, însă, este fenomenul care afectează pe orice și care, în fapt, este  o afecțiune dermatologică inflamatorie a foliculilor piloși. În mod normal, zilnic se pierd între 50 și 150 de fire de păr. Dacă însă pierderea este vizibil mai mare ar trebui mers la medic pentru a identifica motivul, dar mai ales pentru a primi tratamentul necesar. Alopecia poate fi asociată cu afecțiuni cronice, precum depresia și anxietatea, notează WebMD.

Tipuri de alopecie

Putem vorbi de două tipuri de alopecie, în funcție de sex:

Alopecia masculină presupune

- cădere minimă sau redusă în zona frontală.

- pierderea parului in zona fronto-temporală.

- pierderea părului în zona vertexului. De aici încolo începem să vorbim despre chelie.

- pierderea părului se extinde în zona vertexului.

- regiunile fără păr, anterioară și posterioară, în cele din urmă se unesc.

- mai rămâne o porțiune a părului inițial, la nivelul urechilor, unită deasupra gâtului.

Alopecia feminină presupune

- o cădere a părului în zona creștetului;

- pierderea părului este mai pronunțată în zona creștetului;

- pierderea părului este puternică, efectul se vede ușor.

Cauzele căderii părului

În mod normal, firele de păr care cad sunt înlocuite de altele noi. Acest proces este natural și poate fi perturbat atunci când firele noi nu mai cresc în locul celor care cad, sau când foliculii piloși sunt pur și simplu distruși. Iată care sunt cauzele cunoscute ale alopeciei:

- factori ereditari: este cea mai frecventa cauza a căderii părului. Poate apărea la barbati și la femei, deopotrivă. Apare, cel mai adesea, la persoanele în vârstă. La barbați se instalează retragerea liniei părului, la femei se instalează rărirea părului.

- modificări hormonale: acestea pot apărea în timpul sarcinii, menopauzei, nașterii, sau în cazul unor afecțiuni ale tiroidei.

- afecțiuni care pot duce la căderea părului: psoriazis, dermatita atopică.

- expunerea la substanțe chimice, toxice.

- stres: unele persoane pot experimenta căderea părului la câteva luni după ce au suferit un șoc fizic sau emoțional. În cele mai multe cazuri, pierderea este temporară.

- tratamente capilare, coafat excesiv: extensiile de păr, codițele de tip ”afro”", pieptănatul excesiv, strânsul părului în coadă, purtarea unor accesorii (șepci, benzi elastice), folosirea unor produse cosmetice în exces (conțin chimicale și parfumuri). Unele tratamente capilare pot inflama foliculii piloși și pot avea ca rezultat căderea părului. În cazul apariției de cicatrici, pierderea părului poate fi permanentă.

- tratamente pentru diferite afecțiuni: cardiologice, cancer, depresie, artrită, gută, hipertensiune.

Cum tratezi căderea părului

În cazul alopeciei de tracțiune (provocată de o serie de tehnici de coafare, vopsire), se pot lua măsuri de prevenție, neexistând un tratament în adevăratul sens al cuvântului. În cazul alopeciei areată (o afecțiune autoimună a pielii), tratamentul nu este curativ, ci mai degrabă de ameliorare a simptomelor.

Vezi și: Semințele de dovleac, sursa de vitamine, minerale și grăsimi bune. Uleiul, benefic și pentru față sau păr

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel