Alina Comănescu: Israel, state of the art. Ei au ceva ce România nu are: registre de pacienți

Reprezentanții Coaliției pentru Sănătate Europeană dezbat la emisiunea DC Medical, moderată de dr. Val Vâlcu, principalele probleme cu care confruntă sistemul de sănătate din România. Una dintre acestea este lipsa registrelor de pacienți. De ce sunt necesare? De ce este registrul bolilor reumatice un exemplu de urmat? De ce este nevoie de înființarea unor registre pe specialități pilot? Aflați răspunsurile în continuare.

„Din experiența mea cu colegii mei din străinătate, Israelul este considerat state of the art, este considerat un deziderat pentru toate țările chiar și din Vestul Europei. Ei au sistem medical foarte bine pus la punct”, spune Alina Comănescu, președinte Asociația Sănătate pentru Comunitate.

Registre de pacienți

Din perspectiva medicamentelor oncologice, care sunt printre cele mai scumpe de pe piață și la noi, și în alte țări, Alina Comănescu face următoarele precizări: „Israelul își poate permite o alocare bugetară previzionară unei alocări bugetare pentru că ei au ceva ce România nu are: registre de pacienți. În momentul în care stabilești foarte bine nevoile pacientului, numărul de pacienți, poți să ai o previzionare pe termen scurt și mediu, astfel încât să-ți poți permite să ai o alocare bugetară adecvată nevoilor pacientului”.

Referitor la crearea registrelor de pacienți, Rozalina Lepădatu, președinte Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație, adaugă: „Și aceste registre cad tot în sarcina medicului, și medicul trebuie să diagnosticheze pacientul, să scrie rețeta, să se lupte cu cardul și cu SIUI-ul, care când funcționează, când nu funcționează... Și urmează registrul, pentru care medicul nu mai are timp”. 

„Nu am fost suficient de smart, într-o eră tehnologică și digitală, să facem programe care să importe automat aceste date”, subliniază Rozalina Lepădatu.

Registrul bolilor reumatice, un model bun de urmat

La rândul său, Călin Gălășeanu, președinte ARPIM, consideră că „noi putem foarte ușor să împrumutăm ceea ce au inventat alții în Europa. Nu mai trebuie să reinventăm apa caldă în România”. 

„Acest sistem, care este coloana vertebrală în tratamentul bolilor cronice în țările avansate din Europa și din lume, ar trebui gândit în așa fel încât personalul medical superior să nu fie grevat de o nouă corvoadă administrativă”, atenționează Gălășeanu. 

Există un model în acest sens, care este registrul bolilor reumatice, conceput de Societatea Medicală de Reumatologie, cu asociațiile de pacienți și industria farmaceutică. 

„Este un registru care funcționează și pe modelul lui ar trebui făcute ca specialități pilot, specialitățile care sunt mari consumatoare de buget de sănătate. Și aici ne gândim la afecțiuni oncologice, diabet”, arată Călin Gălășeanu. 

Urmăriți răspunsurile complete în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță, la Național TV. Foto: Facebook
BREAKING NEWS
Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel