Alimentul care îți menține inima sănătoasă. Ce alte beneficii mai are

alimentul care iti mentine inima sanatoasa - FOTO: Freepik
Alimentul care îți menține inima sănătoasă are și alte beneficii. Poate preveni chiar și boala Alzheimer.

Alimentul care îți menține inima sănătoasă îl găsești la orice magazin alimentar. Este vorba despre măslinele Kalamata. Măslinele Kalamata sunt un tip de măslin numit după orașul Kalamata, Grecia, unde au fost cultivate pentru prima dată.

La fel ca majoritatea măslinelor, acestea sunt bogate în antioxidanți și grăsimi sănătoase și au fost legate de multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv protecția împotriva bolilor de inimă.

Deși pot fi folosite pentru producția de ulei, acestea sunt consumate în cea mai mare parte ca măsline de masă. La fel ca majoritatea măslinelor, acestea sunt în mod natural amare, motiv pentru care sunt de obicei procesate înainte de consum.

Practica grecească plasează măslinele direct în saramură sau în apă sărată, unde sunt fermentate cu drojdie pentru a-și îndepărta parțial său integral compușii amărui, îmbunătățind astfel gustul.

Spre deosebire de majoritatea măslinelor, măslinele Kalamata sunt bogate în grăsimi şi mai mici în carbohidraţi.

Vezi și: Glanda pineală, al treilea ochi, rol esențial. Ce funcții îndeplinește și de ce este importantă

Măslinele Kalamata, valori nutriționale

O porţie de 5 măsline Kalamata (38 grame) oferă:

Calorii: 88

Carbohidraţi: 5 grame

Fibre: 3 grame

Proteine: 5 grame

Grăsime: 6 grame

Sodiu: 53% din valoarea zilnică (DV), notează Healthline.

În comparație cu alte măsline, acestea sunt bogate în grăsimi. Aproximativ 75% din grăsime sunt acizi grași mononesaturați (MUFAs), și anume acid oleic, cel mai frecvent consumate, care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă şi de a sprijini tratamentul cancerului.

În plus, măslinele Kalamata sunt o sursă bună de minerale precum fierul, calciul și cuprul, care vă pot reduce riscul de anemie, vă pot întări oasele și, respectiv, vă pot îmbunătăți funcția cardiacă.

Ele oferă, de asemenea, vitaminele liposolubile A și E. Vitamina A este esențială pentru menținerea vederii sănătoase, în timp ce vitamina E este un antioxidant puternic care poate îmbunătăți sănătatea inimii. De asemenea, merită să țineți cont de faptul că măslinele gata de consum au un conținut ridicat de sodiu.

Vezi și: Femeile în postmenopauză, greșeli. Ce obiceiuri vă afectează sănătatea

Măslinele Kalamata, beneficii potențiale

Măsline Kalamata au fost asociate cu o varietate de beneficii pentru sănătate, datorită conținutului lor ridicat de compuși puternici.

Măslinele Kalamata, ambalate cu antioxidanți

Măslinele Kalamata conţin o gamă largă de antioxidanţi, care sunt molecule care lupta împotriva radicalilor liberi din organism şi reduc riscul apariţiei anumitor boli cronice. Printre acestea, un grup de compuși ai plantelor numiți polifenoli se remarcă.

Două tipuri principale de polifenoli găsiți în măsline sunt oleuropeina și hidroxitirozolul.

Oleuropeina reprezintă aproximativ 80% din conținutul fenolic total din măslinele crude – acesta este compusul responsabil pentru gustul lor amar. În timpul procesării, cea mai mare parte a oleuropeinei este degradată în hidroxitirozol și tirol.

Atât oleuropeina, cât și hidroxitirozolul au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice care protejează împotriva bolilor de inimă și pot preveni deteriorarea ADN-ului indus de cancer.

Măslinele Kalamata pot promova sănătatea inimii

Măslinele Kalamata sunt bogate în MUFA - și anume acidul oleic - care sunt legate de un risc mai mic de boli de inimă. Cercetările sugerează că acidul oleic poate reduce inflamația asociată cu obezitatea. De asemenea, poate reduce ateroscleroza sau acumularea plăcii în vene, o afecțiune care poate duce la hipertensiune arterială și un risc crescut de accident vascular cerebral.

Mai mult, acidul oleic are o rată de oxidare rapidă, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să fie stocat ca grăsime și mai probabil să fie ars pentru energie în corpul tău.

Acestea fiind spuse, cercetările sugerează că conținutul antioxidant al măslinelor poate avea o influență și mai puternică decât MUFA asupra sănătății inimii. De exemplu, studiile arată că oleuropeina și hidroxitirozolul oferă efecte de scădere a colesterolului și a tensiunii arteriale. De asemenea, inhibă oxidarea colesterolului LDL (rău), un proces asociat cu acumularea plăcii.

Vezi și: Alzheimer - pensionarea factor de risc. Până la ce vârstă este indicat să lucrezi

Măslinele Kalamata, proprietăți de luptă împotriva cancerului

Acidul oleic și antioxidanții din măslinele Kalamata pot proteja, de asemenea, împotriva anumitor tipuri de cancer.

Studiile de eprubetă sugerează că acidul oleic poate reduce expresia genei receptorului factorului de creștere epidermică umană 2 (HER2), care poate transforma o celulă sănătoasă într-o celulă tumorală. Astfel, acesta poate juca un rol în reglarea progresiei cancerului.

În mod similar, oleuropeina și hidroxitirozolul au demonstrat activități antitumorale care blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase, precum și promovează moartea acestora.

Studiile la animale sugerează că ambii antioxidanți pot avea un efect preventiv asupra cancerului de piele, sân, colon și pulmonar, printre alte tipuri de cancer.

Măslinele Kalamata, pot proteja celulele nervoase de daune

Multe boli neurodegenerative care determină deteriorarea celulelor creierului, cum ar fi Parkinson și boala Alzheimer, rezultă din efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.

Având în vedere că antioxidanții combat radicalii liberi pentru a-și neutraliza efectele nocive, măslinele Kalamata bogate în antioxidanți pot ajuta la protejarea împotriva acestor afecțiuni.

Testele de eprubetă și studiile pe animale au constatat polifenolul poate să fie un neuroprotector important, deoarece poate proteja împotriva pierderii de celule cerebrale asociate cu boala Parkinson și agregarea plăcii de amiloide mai mici legate de boala Alzheimer.

Vezi și: Trichineloza, cum știi dacă te-ai infectat. La ce să ai grijă când mănânci carne de porc. Dorobăț: Atacă la nivel cerebral

Măslinele Kalamata, alte beneficii potențiale

Datorită conținutului lor antioxidant, măslinele Kalamata pot oferi alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

- Efecte antimicrobiene și antivirale. Oleuropeina are proprietăți antimicrobiene și antivirale și poate lupta împotriva anumitor bacterii și viruși, inclusiv herpes și rotavirus.

- Îmbunătățirea sănătății pielii. Oleuropeina poate proteja împotriva deteriorării pielii de razele ultraviolete B (UVB). Deși această cercetare este încurajatoare, s-a concentrat pe studii de eprubetă analizează componentele individuale numai.

Măslinele Kalamata, precauții

Măslinele Kalamata suferă un proces de măturare pentru a-și îmbunătăți gustul. Aceasta include scufundarea lor în saramură sau apă sărată, ceea ce le crește conținutul de sodiu. Aportul ridicat de sodiu este un factor de risc pentru hipertensiunea arterială.

Ca atare, ar trebui să vă moderați aportul său să optați pentru alternative cu conținut scăzut de sare.

În plus, există atât măsline Kalamata întregi, cât și fără sâmburi. Deși nu există diferențe nutriționale între ele, gropile din măslinele întregi reprezintă un pericol de sufocare pentru copii. Astfel, asigurați-vă că le serviți numai soiuri fără sâmburi sau felii.

Vezi și: Creierul, afectat de schimbarea sezonului. Cum ne influențează iarna modul în care gândim

Măslinele Kalamata, cum să le adăugați în dietă

Măslinele Kalamata au o aromă puternică, tangioasa, care poate îmbunătăţi multe dintre reţetele tale preferate.

Iată câteva idei cu privire la modul prin care le puteți încorpora în dietă.

- Amestecați-le cu roșii cuburi, castraveți și brânză feta pentru o salată în stil mediteranean.

- Adăugați-le ca un topping pe pizza, salată sau paste.

- Bucurați-vă de câteva măsline Kalamata ca parte a unei gustări sănătoase sau aperitiv.

- Tocați-le și amestecați-le cu ulei de măsline, oțet de cidru de mere, suc de lămâie și usturoi zdrobit pentru un dressing de salată Kalamata.

- Feliați-le și adăugați-le în aluatul de pâine pentru o pâine de măsline de casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel