Alimentele ultraprocesate, factor de risc pentru decesul precoce

Mâncarea de tip fast-food
Alimentele ultraprocesate consumate în cantități mari sunt corelate cu riscul crescut de deces precoce, după cum arată ultimele studii în domeniu.

Consumul de alimente ultraprocesate ar putea fi foarte convenabil, însă cercetătorii atrag atenția asupra faptului că acestea cresc riscul de deces precoce, arată un nou studiu.

„Alimentele prelucrate sunt consumate în cea mai mare sub formă de snacks-uri, deserturi sau mâncăruri «de-a gata», iar consumul lor a crescut în special în ultimele câteva decenii”, au scris autorii studiului în jurnalul JAMA Internal Medicine, citați de CNN.

Crește riscul de a muri înainte de vreme

Studiul a inclus mai mult de 44.000 de adulți cu vârsta de 45 de ani și peste, din Franța, pe parcursul a doi ani. Cercetătorii au descoperit că fiecare creștere cu 10 % a cantității de alimente procesate consumate crește riscul de deces timpuriu cu 14 %, mai arată sursa citată într-un articol care poate fi consultat AICI.

Alimentele ultraprocesate însumează mai mult de 14% din volumul total al alimentelor consumate de participanți și aproximativ 29% din totalul de calorii.

Sunt, însă, necesare cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele studiului, mai spun autorii, care sugerează că aditivii, ambalajele (chimicale care ajung în alimente în timpul depozitării în magazine) și procesarea în sine (inclusiv procesarea la temperaturi înalte) pot fi motivul pentru care alimentele pot dăuna sănătății, mai arată CNN.

Aditivii alimentari, vinovați

„Constatările au sens, având în vedere ceea ce știm până acum despre efectele  nocive ale aditivilor alimentari asupra funcției creierului și asupra sănătății, dar efectele observate sunt foarte mici”, a declarat Molly Bray, președinta departamentului de științe nutriționale de la Universitatea Texas din Austin, pentru CNN. Ea nu a fost implicată în studiu.

Există multe tipuri de alimente ultraprocesate, iar studiul nu a putut identifica exact ceea ce le-ar putea face o amenințare la adresa sănătății, potrivit lui Nurgul Fitzgerald, profesor asociat, Departamentul de Științe Nutriționale de la Universitatea Rutgers, care, de asemenea, nu a fost implicată în studiu.

„Unii factori ar putea fi mai dăunători decât alții. Este, într-adevăr, prea complex”, a declarat Fitzgerald pentru CNN și a adăugat că nu putem „acționa” cu aceste rezultate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel