Alimentele cele mai bogate în calciu, zinc și fier. Lygia Alexandrescu: Scad riscul de cancer, boli cardiovasculare, afecțiuni cronice

post Foto: Freepik @rawpixel.com
EXCLUSIV
Descoperă beneficiile unei diete de post pentru sănătatea ta și află cum poți asigura un aport echilibrat de proteine, grăsimi, vitamine și minerale esențiale în această perioadă.

Postul nu este doar o tradiție religioasă, ci și o oportunitate de a adopta o alimentație sănătoasă și echilibrată, bazată pe surse vegetale de nutrienți. Află cum poți asigura un aport adecvat de proteine, grăsimi și vitamine în timpul acestei perioade de abstinență alimentară.

"Dieta de post este una pur vegetariană, originea alimentelor fiind exclusiv din plante. Alimentația în post poate fi foarte diversă și astfel se poate asigura necesarul de nutrienți recomandați zilnic", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist.

Proteine

Proteine sunt cruciale pentru numeroase procese corporale, inclusiv construirea și repararea țesuturilor, și sunt alcătuite din aminoacizi, clasificați ca neesențiali (pot fi produși de organism) și esențiali (trebuie obținuți prin alimentație).

"În post, proteinele se pot procura cu ușurință din sursele alimentare vegetale, fără a avea grijă de insuficiența lor și, de asemenea, fără a avea pretenția că aduc aportul de aminoacizi esențiali pe care îi furnizează sursele de proteine animale.

Studiile arată că o dietă foarte bogată în proteine implică o serie de complicații renale și cresc incidența osteoporozei și de aceea chiar sunt indicate anumite perioade în care să se consume proteine în cantitate moderată.

Aproape toate alimentele, cu excepția alcoolului și zahărului, sunt surse de proteine: nucile, semințele, cartofii, pâinea integrală, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazărea, untul de arahide, laptele de migdale și lintea sunt doar câteva exemple de surse de proteine vegetale. Așadar, proteinele nu sunt o problemă pentru dieta de post", a declarat Lygia Alexandrescu pentru DC Medical.

Grăsimi

O cantitate mică de grăsimi este o parte esențială a unei diete sănătoase și echilibrate. Grăsimea este o sursă de acizi grași esențiali, pe care organismul nu îi poate produce singur. Grăsimile ajută organismul să absoarbă vitamina A, vitamina D și vitamina E. Aceste vitamine sunt liposolubile, ceea ce înseamnă că pot fi absorbite numai cu ajutorul grăsimilor.

"Grăsimile sunt și ele prezente în dieta de post. Dietele vegetariene sunt sărace în grăsimi saturate, ceea ce explică incidența scăzută la boli cardiovasculare, afecțiuni cronice și cancer la vegetarieni. Surse de grăsimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de măsline, nucile, alunele, untul de alune, semințele, avocado și nucă de cocos.

În timp ce dieta vegană poate fi foarte bogată în nutrienți, există câțiva nutrienți de care trebuie să fii deosebit de conștient atunci când adopți acest stil de alimentație: în special vitamina B12, calciu, anumiți acizi grași omega-3 și fier", explică nutriționistul.

Foto: Freepik

Vitamine

Persoanele care țin post consumă de obicei suficiente proteine și calciu din produsele lactate, dar o planificare necorespunzătoare a dietei poate duce la lipsa unor nutrienți esențiali precum fierul și vitamina B12. Confrom BetterHealth, acești nutrienți includ vitamina B(12), vitamina D, calciu, fier și zinc.

În timp ce o dieta vegetariană din timpul postului poate îndeplini recomandările actuale, suplimentele și alimentele îmbogățite pot ajuta la protejarea împotriva deficiențelor.

"Vitaminele B12 sunt mai slab reprezentate în alimentele vegetariene. Vitamina D nu se găsește în alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, este suficientă pentru sinteza vitaminei D. Există și produse comerciale: margarină sau lapte de soia care sunt artificial îmbogățite cu vitamina D și care pot fi consumate în cantități limitate pe perioada postului.

La indicația medicului, vitamina D se poate administra sub formă de suplimente. Vitamina B12 este conținută în cantități limitate în alimentele de proveniență vegetală: drojdie de bere, cereale integrale, soia. Așadar, suplimentele de vitamina B12 trebuie administrate la recomandarea medicului", a menționat Lygia Alexandrescu.

Minerale

Nutrienții minerali sunt cruciali pentru menținerea vieții și sunt esențiali atunci când o ingestie deficitară duce la afecțiuni sau la o funcționare suboptimală. Cerințele nutriționale umane necesită cel puțin 23 de elemente minerale și există diverse metode pentru a determina starea lor nutrițională. Cantitățile zilnice de nutrienți minerali sunt mici, în special în comparație cu carbohidrații și lipidele.

"Mineralele de tipul calciului, fierului, zincului se găsesc în cantitate suficientă în alimentele de post. Calciul este mineralul necesar unui sistem osos echilibrat și se găsește în cantități suficiente în: legume proaspete cu frunze verzi: salată verde, semințe de susan, smochine, broccoli, nuci și semințe. Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar în cantitate mai mare decât cea recomandată zilnic.

Se găsește în cereale neprelucrate, legume proaspete și nuci. Fasolea uscată și legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariană. Absorbția fierului este favorizată de prezența vitaminei C și deci consumul alimentelor bogate în vitamina C, alături de cele bogate în fier, este mai mult decât recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele și strugurii", a adăugat în încheiere Lygia Alexandrescu.

Adoptând o dietă vegetariană în perioada postului, poți să te bucuri de numeroase beneficii pentru sănătate, de la reducerea riscului de boli cardiovasculare la îmbunătățirea funcției imunitare. Cu o planificare atentă și conștientizarea nevoilor nutriționale, postul poate fi nu doar o practică spirituală, ci și un pas spre un stil de viață mai sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel