Caracterizate de lipsa unui...
Există numeroase studii la șoareci care leagă alimentele procesate de probleme cum ar fi obezitatea și inflamația intestinală, dar ultimul studiu a avut subiecți umani voluntari, iar studiul a durat doar două săptămâni, srie medicalnewstoday.com.
Cercetătorii au raportat asociații între alimentele procesate și rezultatele din domeniul sănătății, cum ar fi un risc crescut de a dezvolta obezitate, cancer, condiții autoimune și chiar deces.
Alimentele ultra-procesate includ băuturi răcoritoare, gustări ambalate, nuggeturi de carne, mâncăruri congelate și alimente bogate în aditivi și cu conținut scăzut de ingrediente neprelucrate.
Studiile anterioare au descoperit corelații între consumul de alimente ultra-procesate și obezitate, a xplicat Kevin D. Hall, de la Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi din Bethesda, care face parte din National Institutes of Health (NIH).
Hall și colegii săi prezintă rezultatele unui studiu clinic controlat, comparând efectele de alimente neprocesate versus ultra-prelucrate pe oameni în revista Cell Metabolism.
Echipa de cercetare a recrutat 10 voluntari de sex masculin și 10 de sex feminin care au rămas la Centrul Clinic NIH timp de 28 de zile. Jumătate din participanți au consumat alimente prelucrate în primele 2 săptămâni, în timp ce alții au primit alimente neprocesate. După perioada de 2 săptămâni, grupurile s-au schimbat, permițând fiecărui participant să mănânce atât produsele alimentare prelucrate ultraproces, cât și cele alimentare neprelucrate timp de 2 săptămâni.
Voluntarii au mâncat trei mese pe zi, iar cercetătorii le-au cerut să mănânce cât doreau. De asemenea, aveau acces la gustări și apă îmbuteliată toată ziua.
"Am emis ipoteza că alimentele ultra-procesate ar putea duce la creșterea aportului de calorii, deoarece sunt adesea bogate în zahăr, grăsimi și sare, în timp ce au un conținut scăzut de fibre", a declarat Hall. „Prin urmare, atunci când am potrivit diete ultra-procesate și neprocesate, ne-am așteptat ca dieta cu alimente ultra-procesate să conducă la un aport caloric și diferențe mici în greutatea corporală”, a mai spus el.
Când voluntarii se aflau în dieta ultra-procesată, totuși, au mâncat în medie câte 508 de calorii în fiecare zi decât atunci când erau pe dieta neprelucrată. Ca urmare, au pus pe o medie 0.9 kilograme în acest timp, mai ales sub forma de grăsime corporală. Participanții care au consumat o dietă cu alimente neprelucrate au pierdut o medie de 0,9 kg în perioada de studiu de două săptămâni. Acest grup a văzut, de asemenea, creșteri ale peptidei hormonale intestinale YY, care suprimă foamea și scade în hormonul foamei ghrelin.
Există mai multe motive care Hall și colegii săi cred că ie-au determinat pe voluntarii din grupul de studiu ultra-procesat să ia în greutate.
Cu toate că participanții la studiu au evaluat calitatea și familiaritatea dietelor ca fiind egale, au mâncat semnificativ mai repede în grupul ultra-procesat.
De fapt, au consumat un supliment de 17 calorii, sau 7,4 grame de alimente pe minut, decât colegii lor din grupul alimentar neprelucrat.
"S-ar putea să existe ceva despre proprietățile texturale sau senzoriale ale alimentelor care i-au făcut să mănânce mai repede", spune Hall. „Dacă mănânci foarte repede, poate că nu îți dai suficient timp pentru tractul gastro-intestinal pentru a semnala creierului că ești plin. Când se întâmplă acest lucru, poți să mănânci prea mult cu ușurință.”
În ciuda asemănării dintre compoziția macronutrientă a ambelor diete, dieta neprelucrată conținea puțin mai multe proteine. "S-ar putea ca oamenii să mănânce mai mult pentru că au încercat să atingă anumite ținte de proteine", spune Hall. Cu toate acestea, echipa a constatat că grupul alimentar ultra-procesat consuma efectiv mai mulți carbohidrați și grăsimi decât grupul alimentar neprelucrat, dar nu proteine.
În cele din urmă, mesele din grupul ultra-procesat au avut o densitate energetica mai mare decât în grupul neprocesat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...