Generația Z și tinerii Millennials...
Un aliment, o băutură, un supliment sau o plantă poate să scadă sau să crească efectele unui medicament, să îl împiedice să funcționeze sau să crească ori să scadă efectele secundare ale acestuia. Pot apărea noi reacții adverse dintr-o astfel de interacțiune. Asigurați-vă că medicul și farmacistul știu toate medicamentele și plantele pe care le luați înainte de a vă apuca de un tratament. Dacă vă preocupă faptul că un aliment sau o băutură ar putea afecta un medicament pe care îl luați, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Grapefruitul este un aliment comun care poate interacționa cu mai mult de 50 de medicamente diferite, afectându-le activitatea sau metabolismul. Natura interacțiunii variază. Fructele pot crește nivelul (concentrația) în sânge al unor medicamente, cum ar fi statinele. În alte cazuri, la fel ca în cazul antihistaminicelor fexofenadină, un grapefruit sau un suc de grapefruit scad atât nivelul din sânge al medicamentului, cât și eficacitatea acestuia.
Produsele lactate pot interfera cu acțiunea anumitor antibiotice. Calciul, magneziul și cazeina (o proteină din produsele lactate) pot întârzia sau preveni absorbția anumitor tipuri de antibiotice. Dacă vi se administrează astfel de medicamente, întrebați-vă medicul sau farmacistul dacă puteți sau nu consuma produse lactate în siguranță în timp ce le luați. În alte cazuri, un medic sau farmacist poate recomanda pacientului să ia unele alte medicamente cu lapte sau un pic de lapte în timpul tratamentului pentru a reduce riscul de deranjamente la stomac.
Licoarea (Lemnul dulce sau răculeț) este o esență aromată care se găsește în gumă, bomboane și dulciuri. Este, de asemenea, un remediu pe bază de plante care este promovat pentru că ar calma stomacul și ar ajuta digestia. Dar glicirizina este un compus din licorice care poate reduce eficacitatea anumitor medicamente, cum ar fi ciclosporina imunosupresoare. Este periculos să luați glicirizină cu digoxină, un medicament utilizat pentru a trata afecțiunile inimii. Compusul poate provoca bătăi cardiace neregulate sau chiar un atac de cord atunci când este luat cu digoxină. Glicirizina poate fi, de asemenea, periculoasă dacă un pacient are hipertensiune arterială sau alte probleme medicale.
Ciocolata este bogată într-un compus numit tiramina. Consumul de ciocolată în timp ce luați un inhibitor MAO (Inhibitorii monoaminoxidazei) poate duce la o creștere periculoasă a tensiunii arteriale. Ciocolata neagră are un conținut ridicat de cafeină, care poate interfera cu activitatea medicamentelor utilizate pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), cum ar fi metilfenidatul. Nu mâncați ciocolată dacă luați sedative sau ajutoare pentru somn, cum ar fi zolpidem tartrat.
Suplimentele cu fier interacționează cu o lungă listă de medicamente utilizate pentru a trata o varietate de afecțiuni. Medicamente care reduc colesterolul, inclusiv colestiramina și colestipolul, intervin cu absorbția fierului. La fel și blocanții de acid ca ranitidina, famotidina și cimetidina. În schimb, fierul scade absorbția anumitor medicamente, inclusiv antibiotice precum chinolone și tetracicline și inhibitori ACE (Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei) care tratează tensiunea ridicată. Fierul poate reduce nivelul de hormon de înlocuire a tiroidei (Levotiroxină) și tratamentele Parkinson precum carbidopa și levedopa. Pilulele anticoncepționale pot crește nivelul sângelui de fier.
Alcoolul este o substanță comună care poate interfera cu o varietate de medicamente. Interacțiunile cu medicamentele pot provoca greață, vărsături, leșin, dureri de cap, amețeli, modificări ale comportamentului și modificări ale tensiunii arteriale. De asemenea, efectele multor medicamente sunt crescute atunci când consumă alcool. Narcoticele luate în timp ce consumi alcool cresc riscul de comă și deces. Consumul alcoolului cu nitrați poate provoca tensiune arterială scăzută. Efectele sedativelor, antidepresivelor și antipsihoticelor sunt crescute cu alcool. Dacă un pacient ia acetaminofen (paracetamol) sau alte calmante consumul de alcool este periculos, deoarece poate provoca leziuni hepatice. Pacienții care beau alcool în timp ce iau medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) cresc riscul de sângerare stomacală.
Cofeina din cafea este procesată de aceleași enzime hepatice ca multe medicamente. Aceste enzime sunt cunoscute sub numele de enzimele citocromului P450. Consumul de cafea poate interfera cu modul în care sunt descompuse ingredientele active din anumite medicamente. Acest lucru poate duce la creșterea sau chiar a nivelului toxic al medicamentelor. Dacă beți cafea, întrebați medicul sau farmacistul dacă este sigur pentru dvs. să continuați să faceți acest lucru dacă vi se recomandă medicamente pentru tratarea astmului, depresiei, antibiotice, antiaritmice, antipsihotice și agenți pentru unele afecțiuni ale pielii. Cafeaua poate interfera și cu abilitatea de a absorbi și utiliza fierul în organism.
Antihistaminicele prescrise pentru tratamentul alergiilor pot interacționa cu mai multe medicamente. Antihistaminicele te pot moleși, dar dacă le iei cu sedative sau tranchilizante, efectul combinat poate fi și mai puternic. Medicamentele antialergice pot interacționa cu antidepresivele sedative. Efectul combinat poate afecta capacitatea dvs. de a conduce și de a vă concentra. Anumite medicamente pentru hipertensiune amestecate cu unele antihistaminice pot provoca o creștere periculoasă a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace. Dacă aveți nevoie să luați o rețetă sau un medicament fără rețea care conține un antihistaminic, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru a vă asigura că nu interacționează cu nimic altceva pe care îl luați, avertizează experții de la MedicineNet.com.
Medicamentele anticonvulsivante (anti-epileptice) au potențialul de a crește sau de a reduce nivelul de sânge al altor medicamente. Antidepresive, antipsihotice, antibiotice, antivirale, antifungice, antiparazitare, pilule anticoncepționale, diluanți ai sângelui, medicamente antineoplazice și imunosupresoare sunt câteva dintre medicamentele ale căror niveluri de sânge pot fi afectate dacă luați medicamente anticonvulsivante. Interacțiunile medicamentoase potențiale dintre medicamentele anticonvulsivante variază de la relativ ușor până la sever (de exemplu, gândirea afectată până la un număr crescut de convulsii). Epilepsia este o afecțiune medicală gravă. Luați terapia medicamentoasă conform indicațiilor medicului pentru a reduce riscul de reacții adverse și interacțiuni medicamentoase.
Warfina este un medicament care subțiază sângele utilizat pentru a ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge. Este periculos să consumi prea multe alimente bogate în vitamina K în timp ce iei warfarină. Nivelurile excesive de vitamina K vor face ca warfarina și alți diluanți ai sângelui să fie mai puțin eficienți și vor crește riscul formării cheagurilor de sânge. Alimentele bogate în vitamina K includ varza de Bruxelles, pătrunjelul, kale, broccoli și spanacul.
Ginsengul este o plantă și un supliment alimentar care poate promova sângerarea și crește efectele warfarinei, heparinei și antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS). Este periculos să consumi ginseng atunci când iei un inhibitor MAO (Inhibitorii monoaminoxidazei), deoarece poate provoca dificultăți în somn, nervozitate, dureri de cap, anxietate și hiperactivitate. Ginseng scade glicemia. A-l lua împreună cu medicamente pentru diabet care scad zahărul din sânge sau cu insulina, poate duce la o glicemie prea mică.
Sunătoarea este o plantă este folosită pentru a trata depresia. Crește enzimele hepatice, deci poate crește metabolismul anumitor medicamente și scade concentrația lor în fluxul sanguin. Medicamente pentru reducerea colesterolului, inclusiv lovastatina, sildenafilul pentru disfuncție erectilă și digoxina prescrise pentru afecțiunile cardiace sunt câteva dintre medicamentele ale căror concentrații pot fi reduse dacă un pacient ia sunătoare în același timp timp. Totuși, nu ignorați faptul că depresia este o afecțiune medicală gravă, pentru care trebuie să cereți ajutor profesional!
Gingko biloba este o plantă care promovează circulația sângelui și poate ajuta la îmbunătățirea memoriei. Dar Gingko biloba poate interfera cu medicamentele prescrise pentru a trata o varietate de afecțiuni de sănătate. Dozele mari din această plantă pot face ca medicamentele anticonvulsivante, cum ar fi carbamazepina și acidul valproic (Valproatul de sodiu) să fie mai puțin eficiente. Gingko poate crește efectele secundare ale antidepresivelor, diluantelor sângelui, antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS). Poate intensifica medicația pentru hipertensiune, ceea ce face ca presiunea arterială să fie prea scăzută. Poate face medicamentele anti-anxietate mai puțin eficiente. Gingko poate afecta glicemia, așa că aveți grijă și întrebați un medic înainte de a-l utiliza dacă luați medicamente pentru diabet.
Este foarte frecvent ca pacienții să nu ia medicamente conform indicațiilor medicilor. Fie pot lua mai puțin decât au nevoie, fie sar dozele sau iau doze la ore aleatorii. Toate acestea sunt periculoase și fac mult mai probabil ca afecțiunile medicale să nu fie tratate corespunzător. Urmați indicațiile medicilor! Întrebați despre interacțiunile potențiale cu alte medicamente și despre interacțiunile posibile cu alimente, ierburi și suplimente. Medicamentele trebuie să fie luate conform indicațiilor pentru a obține efectul terapeutic dorit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Acesta este detaliul la care să fii...