Alimente care provoacă depresie. La ce trebuie să renunți până nu e prea târziu

Consumi inele de ceapă? Sunt alimente care duc la depresie. Foto: Pixabay
Simptomele de depresie pot fi cauzate de ceea ce mâncați, adică de alimente pe care le consumați zilnic. Asta înseamnă că depresia poate fi implicată în afecțiuni precum boli de inimă, colesterol ridicat, obezitate, diabet sau Alzheimer.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, depresia afectează peste 350 de milioane de persoane de toate vârstele din întreaga lume și duce adesea la boli precum cele de inimă, colesterolul ridicat, obezitatea, diabetul sau Alzheimer. Ceea ce mâncați ar putea fi primul pas în această spirală descendentă vicioasă spre o boală cronică.  

Depresia nu e o stare trecătoare

Cu toții trecem prin perioade neplăcute în viață, când starea noastră de spirit este afectată, dar depresia este o afecțiune mult mai gravă decât o stare trecătoare. Depresia nu înseamnă pur și simplu „a avea o zi proastă” și nu este ceva care va dispărea de la sine. Adevărul este că depresia este o tulburare fizică cronică la fel ca diabetul, bolile de inimă sau alte boli cronice.

Dieta și simptomele depresiei

Am auzit că mulți oameni (inclusiv medici) care susțin că mâncarea nu are nimic de-a face cu starea de spirit sau cu depresia. Pentri ei am câteva întrebări: Ce zici de alcool? Are impact asupra dispoziției și comportamentului oamenilor? Sau, ce zici de modul în care te simți la câteva ore după acea masă mult prea bogată de Crăciun?

Citește și: Cum îți dai seama că ai depresie. Simptome alarmante și cauze

Realitatea este că mâncarea are un efect considerabil asupra a ceea ce gândim, asupra modului în care acționăm și ne simțim. Și dacă suferiți de depresie, mâncarea ar putea fi una dintre principalele cauze, arată experții de la University Health News. Cercetările relevă faptul că alegerile alimentare pot provoca ravagii asupra creierului și pot duce la un ciclu vicios de anxietate, depresie, schimbări de dispoziție, ceață cerebrală și multe altele. Iată care sunt principalele două categorii de alimente „vinovate” de depresie: 

1. Carbohidrați și zaharuri

Consumul de alimente bogate în zahăr și carbohidrați – spre exemplu gogoși, produse de patiserie, bomboane, hot dog, băuturi acidulate - determină o creștere temporară a serotoninei, substanța chimică a creierului care reduce tensiunea, calmează starea de spirit și ne face mai fericiți. Deoarece consumul acestor alimente are un efect anti-anxietate de scurtă durată, acestea sunt văzute adesea ca „alimente de confort”. Mâncăm înghețată sau ciocolată când suntem supătrați sau dezamăgiți, nu?!

Dar în timp ce aceste alimente oferă un sentiment euforic temporar, pe de altă parte, dulciurile și carbohidrații provoacă, la scurt timp după creșterea temporară a serotoninei, o scădere bruscă devastatoare a hormonului, care duce la sentimente de somnolență, ostilitate, anxietate și depresie.

2. Uleiuri vegetale

Cei mai mulți dintre noi nu asociază consumul de cartofi prăjiți sau de inele de ceapă cu efecte similare ca și fumatul de marijuana. Dar, un studiu realizat de Institutul Național american de Sănătate a dezvăluit: „Corpul folosește un element constitutiv major în digestia majorității uleiurilor vegetale pentru a-și face propriile versiuni ale ingredientului psihoactiv din marijuana. Denumiți endocannabinoizi, acești compuși naturali joacă un rol în creșterea poftei de mâncare. Așadar, supraproducerea lor crește senzația de foame, similar cu modul în care drogurile declanșează pofta de gustări”.

Dacă ceea ce se întâmplă la oameni reflectă ceea ce se întâmplă la animale, prevalența uleiului de soia, a uleiului de porumb și a altor uleiuri vegetale polinesaturate din dieta occidentală de astăzi înseamnă că organismul produce o mulțime de molecule asemănătoare marijuanei în creier, notează experții citați.

Conexiunea dintre alimente și depresie

Ideea principală e că dacă vă simțiți adesea „creierul în ceață”, aveți dificultăți de concentrare, vă simțiți obosiți tot timpul sau experimentați perioade intense de pofte de mâncare, consumul dvs. regulat de alimente prăjite în uleiuri vegetale poate fi de vină.

În afară de carbohidrați, zaharuri și grăsimi trans, și alte tipuri de alimente vă pot afecta sănătatea emoțională - fie negativ, fie pozitiv. Ideea e că orice remedii și tratamente ai încerca pentru depresie, dacă nu îți modifici dieta e posibil să nu simți o îmbunătățire a afecțiunii. 

Consumul unei combinații de fructe, legume, carne albă cu verdețuri și grăsimi sănătoase poate contribui la ameliorarea simptomelor și afecțiunii pe termen lung. Dar dacă continuați în aceeași spirală de indulgențe stresante – bomboane, ciocolată, băuturi răcoritoare acidulate, chipsuri, hamburgeri și cartofi prăjiți – nu veți face nimic bun. După cum se spune, „Nebunia e să faci același lucru iar și iar și  să te aștepți să obții rezultate diferite”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel