Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe

alimentatia fast food recompensa nesanatoasa. FOTO Pexels @ Valeria Boltneva
”Generează foarte ușor dependențe. Copiilor le place foarte mult gustul și ar mânca, zi de zi”, susține terapeutul nutriționist Alina Epure. 

”Uneori avem nevoie și de terapie pentru a înțelege ce rol are alimentația în viața noastră de zi cu zi. Nutriționistul nu trebuie perceput ca un contabil, care listează o dietă și atât, calculează calorii, ci este important să se implice și să vadă care sunt aspectele care generează o modificare a comportamentului alimentar”, a explicat terapeutul nutriționist Alina Epure, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Din păcate, fast-food-ul și dulciurile intră în zona de recompense nesănătoase și care alimentează un comportament alimentar dezechilibrat.

”Generează foarte ușor dependențe. Copiilor le place foarte mult gustul și ar mânca, zi de zi, aceleași alimente, chiar dacă se instalează monotonia. (...) Toate alimentele prăjite ne dăunează sănătății, indiferent de vârsta la care ne raportăm, cu atât mai mult la copiii mici, aflați în creștere și dezvoltare, care au nevoie de anumite grupe de nutrienți astfel încât să își stimuleze, în primul rând, dezvoltarea neuronală. Niciun aliment prăjit nu va hrăni celulele creierului. Avem nevoie de grăsime, dar de grăsime sănătoasă. Cu cât avem mai multe grăsimi Omega-6, adică provenite în special din alimentele prăjite, cu atât suntem într-o decompensare energetică pentru creierul nostru și atunci copiii cer mai multe dulciuri, pentru că au nevoie de energie pentru a întreține ritmul de creștere”, a mai spus terapeutul.

Alimentele nepotrivite pentru copiii

”În primul rând, toate alimentele prăjite, chiar dacă vorbim de un somon bio, dar apoi îl prăjim, pierde foarte mult din proprietățile nutritive, cartofii prăjiți, șnițelele, ouăle prăjite. Ar trebui evitate. Putem pregăti la cuptor, la aburi, la grătar”, a mai spus.  

Pe de altă parte, nutriționistul a prezentat o listă cu alimentele pe care ar trebui să le avem pe masă, pentru copii. ”Fructe și legume, cât mai viu colorate, și bine-nțeles, și partea de grăsimi sănătoase din oleaginoase, nuci, caju, migdale, alune de pădure, fistic, precum și gustările sănătoase pe care putem să le introducem zi de zi în alimentația copiilor noștri”, a mai spus specialistul, subliniind că în privința sucurilor le recomandă pe cele făcute în casă.

Obiceiurile sănătoase vin din familie

De asemenea, mai spune terapeutul nutriționist, ”este esențial să facem diferența între ceea ce oferim de calitate copiilor și cum putem construi obiceiuri sănătoase, din familie, și ce oferim din aceste frustrări ale noastre. Și atunci, venim către ei cu dulciuri, pentru că nu le-am mâncat noi. Sunt opțiuni de dulciuri sănătoase”, a mai spus Alina Epure.

Cum perioada sărbătorilor pascale va fi una cu multe produse tradiționale, dintre care nelipsitele ouă colorate, nutriționistul a subliniat că micuții se pot bucura chiar și de un ou fiert pe zi, dar care să fie asociat cu cât mai multe legume: roșii, castraveți, ardei, ridichi, ceapă verde, în funcție de preferințe.   

Vezi și: Introducerea fructelor și legumelor exotice în alimentația copiilor. Boantă: Dacă eu, ca părinte, nu mănânc ceva, cum îi pot cere copilului să mănânce?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel