Alexandru Rafila: eu cred că am depășit în mod real jumătate din populația României care este protejată

Alexandru Rafila  FOTO: DC Media Group
Alexandru Rafila a explicat că cei 8 milioane de români vaccinați reprezintă aproximativ 50% din populația eligibilă, ținând cont de românii plecați la muncă în străinătate și care nu au acolo rezidență.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, crede că statisticile oficiale nu reflectă realitatea în privința ratei de vaccinare în rândul populației din România. El a explicat că cei 8 milioane de români care s-au vaccinat până acum înseamnă cam 50 la sută din populație, justificând acest procent prin milioanele de români care sunt plecați la muncă în străinătate și nu toți au acolo statut de rezident, iar populația rezidentă din România este sensibil mai mică decât figurează în evidențe, a spus el la Digi 24.

Datele oficiale arată că aproximativ 40 la sută din populația României este vaccinată anti-COVID, o proporție oricum mult mai mică decât în alte state europene. România se clasează, din acest punct de vedere, pe penultimul loc în Uniunea Europeană, în condițiile în care media ratei de vaccinare în Europa este în jur de 78 la sută.

Întrebat dacă mai sunt șanse ca vaccinarea să se îmbunătățească în România, ministrul sănătății își păstrează un optimism moderat. „Ea s-ar putea să se îmbunătățească secvențial. Fie dacă apare un vaccin customizat, adică adaptat tulpinii circulante, fie dacă apare un nou vaccin, care are o formulă sau un mod de fabricare mai aproape de vaccinurile tradiționale - toate aceste lucruri pot să ducă la creșterea interesului pentru vaccinare”, a declarat Alexandru Rafila. „Acum, trebuie să ne gândim și câți suntem vaccinați noi în România, pentru că s-au vaccinat aproape 8 milioane de români. Această cifră, de 19,3 milioane de persoane, pe care o regăsiți în Eurostat, nu știu dacă e chiar reală, pentru că sunt milioane de români care lucrează în străinătate fără să aibă statut de rezident acolo, așa că eu cred că am depășit în mod real jumătate din populația României care este protejată”, a adăugat ministrul.

„Răspunderea este mai mult individuală”

Ministrul mai spune, de asemenea, că fără certificatul electronic implementat, România mai are puţine arme în faţa valului 5. Răspunderea este de-acum mai mult individuală, iar principalele metode de prevenţie rămân vaccinarea și purtarea măștii, a arătat Alexandru Rafila. „Nu poți să te dai la o parte și să spui: OK, n-am certificat, atunci nu mai fac nimic. Dimpotrivă. Dar sigur că sunt consecințe mai serioase asupra sănătății publice și implicit a numărului de cazuri și a numărului de decese”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat cât de mult ajută doza de booster în fața variantei Omicron, el spune că vaccinurile sunt, încă, eficiente. „Ele sunt eficiente, dar sunt eficiente în mod diferit, adică nu mai opresc, în mod evident, transmiterea, dar de fapt, plusul pe care îl oferă vaccinul este acesta: o formă mai ușoară de boală pe care o fac oamenii dacă sunt vaccinați. Trebuie luat în considerare foarte serios acest element, pentru că încetinește și transmiterea - o persoană vaccinată se îmbolnăvește ceva mai greu și transmite ceva mai greu boala. Protecția individuală este cea care evită colapsul sistemului de sănătate.

Doza a treia este importantă, dar depinde și la cine este importantă. Este importantă în primul rând la persoanele peste 60 de ani care au boli cronice. Ele ar trebui să fie primii beneficiari ai acestei doze, dar asta nu înseamnă că oricine altcineva nu se poate vaccina” a explicat el la Digi 24.

În final, el a dat câteva sfaturi pentru petrecerea Revelionului într-o relativă siguranță, iar una dintre măsuri, mai ales în cazul unor spații închise, trebuie să fie aerisirea periodică.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel