Alertă la școală! Zeci de copii trimiși acasă, boală contagioasă

Rujeola a înregistrat o creștere alarmantă
Zeci de copii din clasele primare ale unei școli au fost trimiși acasă după ce au făcut o boală extrem de contagioasă care poate fi și foarte periculoasă. Autoritățile sanitare a declarat că este focar și au cerut conducerii școlii să ia măsurile impuse de lege.

Alertă la Târgu Cărbuneşti, unde 30 de copii de la Şcoala Gimnazială „George Uscătescu" s-au îmbolnăvit de varicelă. Micuții au fost trimiși acasă, unde trebuie să rămână până când nu vor mai fi contagioși.

Primele cazuri au apărut în octombrie, iar cei mai mulţi copii care s-au îmbolnăvit de varicelă au fost din clasele primare ale școlii.

Copiii contagioși sunt ținuți la domiciliu

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a anunțat că este focar și a cerut conducerii Şcolii Generale „George Uscătescu"să ia o serie de măsuri de dezinfecţie impuse de lege.

La nivelul judeţului Gorj, a fost declarat focar de varicelă la Şcoala din Târgu Cărbuneşti. Sunt 30 de copii afectaţi, dintre care doi copii sub șapte ani. Primele cazuri au apărut pe 7 octombrie şi ultimele pe 5 noiembrie, în această lună, şi sunt bolnavi de varicelă. Sunt copii ţinuţi la domiciliu. A fost făcută dezinfecţia în şcoală. Părinţii au fost informaţi să îşi ţină copiii acasă şi să nu îi aducă la unitatea de învăţământ, pentru a preveni apariţia de noi cazuri. Imediat ce au apărut cazuri de varicelă, acestea au fost izolate şi copiii trimişi la domiciliu. Inclusiv părinţii au fost consiliaţi cum să ia măsuri de protecţie", a declarat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, citată de pandurul.ro.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la o clasă a III-a, unde in cei 23 de elevi, 9 au făcut boala.

Cândva, varicela – sau vărsatu de vânt - era considerată un fel de „ritual" de creștere la copii, dar odată cu dezvoltarea vaccinului care dă imunitate contra ei, copiii imunizați nu mai fac această boală. Problema e că nu toții copiii sunt vaccinați și dacă o ia unul, o răspândește cu foarte mare ușurință.

În cele mai multe cazuri, persoanele care fac varicelă se recuperează complet și fără probleme, dar boala nu e deloc nesemnificativă. Ea poate da complicații grave - și chiar duce la deces - pentru copii, adolescenți, adulți, precum și pentru femeile însărcinate și persoanele cu sisteme imunitare slabe, potrivit Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor – CDC.

Citește și: Varicelă, riscul de a face boala. Complicații

La primele semne, se prezintă la medicul de familie, care le eliberează o adeverinţă. (...) Este o boală virală, pe simptome se tratează. De regulă, cam în două săptămâni pot să revină la şcoală. Intră în colectivitate doar cu avizul de la medicul de familie. Sunt contagioşi doar atâta timp cât au pustulele acelea pe piele. Medicul de familie hotărăște asta pentru fiecare copil în parte. Cei care au făcut boala nu o mai fac", a explicat reprezentanta DSP Gorj, pentru pandurul.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel