Alcoolismul, modificări ale activității creierului, chiar și la membrii ai familiei

Creier
Alcoolismul afectează creierul, atât al lacoolicului, cât și al membrilor familiei. Un studiu arată că apar modificări în tranziția de la perioada de activitate la cea de repaus, dar și unele legate de dependență.

Alcoolismul afectează nu doar creierul alcoolicului, ci și a celor din familie. Un nou studiu arată că și un părinte cu o tulburare de consum de alcool afectează modul în care creierul setează tranziția între stările active și în repaus - indiferent de propriile obiceiuri ale consumului de alcool.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Purdue și de la Școala de Medicină a Universității Indiana, a descoperit că, de fapt, creierul se reconfigurează după finalizarea unei sarcini solicitante mintale, până la odihna. Dar, pentru creierul cuiva cu istoric familial de tulburare de consum de alcool, această reconfigurare nu se realizează.

Tranziția de la activitate la repaus nu se realizează

Deși tranziția care nu se realizeză nu pare să afecteze nivelul la care își îndeplinește sarcina o persoană, aceasta ar putea fi legată de funcții cerebrale la scară mai mare care dau naștere unor comportamente asociate dependenței. Î

n special, subiecții din studiu fără acest proces cerebral au demonstrat o mai mare nerăbdare în așteptarea recompenselor, un comportament asociat dependenței. Rezultatele sunt publicate în revista NeuroImage. Lucrarea a fost condusă de Enrico Amico, fost cercetător postdoctoral la Purdue, care este acum cercetător la EPFL din Lausanne, Elveția.

Modul în care creierul se reconfigurează între stările active și repaus este ca și cum un computer închide un program după ce ați terminat cu acesta. „În momentul în care închideți un program, un computer trebuie să îl elimine din memorie, să reorganizeze memoria cache și poate șterge anumite fișiere temporare. Acest lucru ajută computerul să se pregătească pentru următoarea sarcină”, a declarat Joaquín Goñi, profesor asistent la Purdue, School of Industrial Engineering and the Weldon School of Biomedical Engineering. „Într-un mod similar, am descoperit că acest proces de reconfigurare în creierul uman este asociat cu terminarea unei sarcini și pregătirea pentru ceea ce va urma.

Primul studiu ce analizează tranziția dintre activitateă și repaus

Cercetările anterioare au arătat că un istoric familial de alcoolism afectează anatomia și fiziologia creierului unei persoane, dar majoritatea studiilor au privit acest efect doar în stări de repaus și active separate, mai degrabă decât în tranziția dintre ele. „O mare parte din ceea ce fac creierele este să comute între sarcini și stări diferite. Am bănuit că această tranziție de la sarcini la repaus ar putea fi ceva mai scăzută la persoanele cu antecedente familiale de alcoolism”, a spus David Kareken, profesor de neurologie la Scoala de Medicină a Universității Indiana și director al Centrului de cercetare a alcoolului din Indiana.

Studiul a definit un „istoric familial de alcoolism” ca fiind cineva cu un părinte care a avut suficiente simptome pentru a constitui o tulburare de consum de alcool. Aproximativ jumătate din cei 54 de participanți la studiu au avut această istorie.

Cercetătorii de la Universitatea Indiana au măsurat activitatea cerebrală a subiecților cu un scaner RMN, în timp ce au finalizat o sarcină solicitantă mintală pe un computer. Sarcina le-a impus să rețină, în mod imprevizibil, apăsarea unei taste stângi sau drepte. După finalizarea sarcinii, subiecții s-au odihnit în timp ce urmăreau un punct fix pe ecran. O sarcină separată în afara scanerului RMN a evaluat modul în care participanții au răspuns la recompense, punând întrebări cum ar fi dacă ar dori acum 20 de dolari sau 200 USD într-un an.

Zonele din creier afectate

Amico și Goñi au procesat datele și au dezvoltat un cadru de calcul pentru extragerea diferitelor tipare de conectivitate cerebrală între finalizarea sarcinii solicitante psihic și intrarea în starea de repaus, cum sunt creșterea sau domolirea activității unor zone ale creierului, sau creșterea activității într-o zonă și liniștirea alteia, în același timp.

Datele au relevat că aceste tipare de conectivitate creier s-au reconfigurat în primele trei minute după terminarea sarcinii. Până în al patrulea minut de repaus, efectul dispăruse complet. Și nu este un proces liniștit: reconfigurarea implică mai multe părți ale creierului simultan. „Aceste regiuni ale creierului comunică între ele și sunt foarte puternic implicate în sarcină, chiar dacă până în acest moment, sarcina este deja finalizată. Aproape că pare un ecou", a spus Kareken.

Subiecții lipsiți de tranziție au avut, de asemenea, factorii de risc pe care cercetătorii i-au asociat cu dezvoltarea alcoolismului. Acestea includ masculinitatea, un număr mai mare de simptome ale depresiei și nerăbdarea pentru primirea recompenselor. Cu toate acestea, un istoric familial de alcoolism s-a evidențiat ca cea mai semnificativă diferență statistică în această reconfigurare a creierului. Constatarea influențează viitoarele cercetări. „Această lucrare arată că o persoană cu antecedente familiale de alcoolism poate avea unele diferențe subtile în modul în care operează creierul", a spus Goñi.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel