Adulții tineri sănătoși care au avut COVID-19 rămân cu sechele pe termen lung asupra vaselor de sânge și a sănătății inimii

GTinerii care au avut COVID-19 cu simptome ușoare rămân cu sechele pe vasele de sânge. Foto: Pixabay
Un nou studiu evidențiază posibilele sechele pe termen lung asupra sănătății lăsate de COVID-19 la adulții tineri, relativ sănătoși, care nu au fost spitalizați și care au avut doar simptome minore din cauza infecției cu coronavirus.

Un nou studiu publicat (link direct studiu) în jurnalul de Fiziologie experimentală (Experimental Physiology) arată că după COVID-19, tinerii adulți relativ sănătoși rămân cu sechele pe termen lung de genul Creșterea rigidității arterelor, care pot avea un impact asupra sănătății inimii și pot fi, de asemenea, importante pentru alte populații care ar fi putut avea cazuri severe de virus.

Aceasta înseamnă că adulții tineri și sănătoși cu simptome ușoare de COVID-19 își pot crește riscul de complicații cardiovasculare care pot persista o perioadă de timp după ce se vindecă de infecția cu COVID-19.

În timp ce SARS-CoV-2, coronavirusul care a provocat pandemie COIVD-19, se caracterizează în principal prin faptul că declanșează simptome respiratorii, alte studii au arătat recent modificări ale funcției vaselor de sânge la adulții tineri la 3-4 săptămâni după infectarea cu SARS-CoV- 2 (Ratchford și colab., 2021 - link direct studiu).

Acest lucru a fost observat și la câteva luni după infecție și la adulții mai în vârstă (Riou și colab. J Clin Med. 2021 - link direct studiu).

Echipa de cercetare de la Universitatea de Stat Appalachian a descoperit, în studiul pe care-l prezentăm astăzi, că virusul poate avea efecte dăunătoare și asupra arterelor din tot corpul, inclusiv în artera carotidă care alimentează creierul cu sânge.

Studiul face comparații între SARS-CoV-2 și alte infecții acute bacteriene și virale care modifică rigiditatea arterială, cum ar fi febra reumatică, boala Kawasaki, pneumonia, H. Pylori și lupusul, care pot persista mult timp după ce simptomele au dispărut. Cercetătorii au testat adulții tineri la 3-4 săptămâni după ce au fost infectați cu SARS-CoV-2. Au folosit ultrasunete pe artera carotidă și au înregistrat imaginea respectivă pentru 10-15 bătăi cardiace.

Aceste înregistrări au fost analizate pe un software pentru a găsi măsuri de rigiditate pe artera carotidă. Pentru grupul de control, au utilizat date de la adulți tineri sănătoși care au fost studiați înainte de pandemia COVID-19.

În ceea ce privește limitările acestui studiu, cercetătorii nu știu dacă grupul infectat cu SARS-CoV-2 a avut scăderi înnăscute ale rigidității arteriale înainte de contractarea coronavirusului.

De asemenea, nu au controlat ciclul menstrual sau variațiile în utilizarea contraceptivelor în niciunul dintre grupuri. Cu toate acestea, cercetările anterioare au indicat că utilizarea contraceptivelor și fluctuațiile ciclului menstrual în rândul femeilor tinere sănătoase pot să nu influențeze rezultatele. 

Cercetătorii îi urmăresc în continuare pe acești tineri adulți, timp de 6 luni după infecția inițială cu SARS-CoV-2, pentru a observa dacă și când sănătatea arterială a acestor persoane se îmbunătățește.

Rezultatele studiului longitudinal vor fi interesante, deoarece simptomologia acestor adulți se poate îmbunătăți, totuși este posibil ca sănătatea lor arterială să nu-și revină la fel de repede, ceea ce poate avea o semnificație pentru sănătatea inimii.

Dr. Steve Ratchford, autorul principal al studiului, a declarat: „Aceste descoperiri sugerează un potențial impact pe termen lung al COVID-19 asupra tinerilor adulți relativ sănătoși, care altfel ar putea crede că virusul nu îi afectează de niciun fel”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel