Radiografiile și radiațiile din...
Tânărul din Gorj infectat cu coronavirus de la un italian este în stare bună, internat la Spitalul Matei Balș din Capitală, unde va rămâne până când două analize consecutive îi vor ieși negative, a anunțat managerul Institutului, prof dr Adrian Streinu-Cercel, într-o conferință.
„Persoana infectată este bine (...), avem de-a face cu un purtător de coronavirus, evident că va rămâne internat la Balș pe toată perioada cât prezintă acest virus. Va fi testat în mod reglat și când se va negativa și avem două teste negative consecutive va fi lăsat la domiciliu. Sperăm să nu dezvolte altceva decât are în momentul de față. (...) Contactul cu italianul infectat din păcate a fost destul de mare și ca să vă relatez câteva date din această istorioară e cam în felul următor: S-a spus că tânărul lucra la un restaurant. Nu, nu lucrează la un restaurant, ci într-o hală cu materiale tehnice, respectiv cu metale. Italianul s-a dus la șeful lui, tânărul era în sala respectivă, la circa 3 metri distanță de cei doi: șeful și italianul. După care italianul a plecat și tânărul și-a văzut de treabă. Cert este însă că acest italian era bolnav când era pe teritoriul României. Și aici am văzut o anamneză foarte bine făcută la un post de televiziune, și am dat-o drept exemplu dimineață rezidenților mei despre cum trebuie să facă o anamneză, în care i s-au pus italianului întrebări cât se poate de clare, la care el a știut să răspundă cât se poate de clar, și de acolo am văzut că practic acest italian a venit bolnav pe teritoriul României și a plecat într-o perioadă de acalmie. Această viroză evoluează ca și gripa: bipolar. Adică un prim episod de febră este la începutul bolii, apoi se calmează o zi sau poate două, după care mai apare un episod. Exact acest profil l-a îmbrăcat italianul. Eu speram să fie înainte de apariția bolii, pentru că atunci șansa noastră să scăpăm de apariția unui caz pe teritoriul României era foarte mare, din păcate nu a fost așa”, a explicat prof dr Adrian Streinu-Cercel.
Specialistul a epxlicat că tânărul nu pșrimește deocamdată niciun tratament, pentru că este doar purtător de virus, nu și bolnav din cauza acestuia. În schimb, mănâncă bine, trei mese pe zi, „fructe și legume din abundență, ciorbă, felul 1 și felul 2, ce avem la masă la spital”.
Secretarul de stat Nelu Tătaru a explicat că toți cei cu care tânărul a intrat în contact, inclusiv la o petrecere la care a participat, au fost identificați și sunt analizați și supravegheați.
În România, în acest moment, în afară de un caz de coronavirus, avem 99 de persoane în carantină în centre specializate, 7.174 de persoane izolate la domiciliu.
„Deocamdată toate testele făcute (în afară de cazul tânârului, n.r.) au ieșit negative”, a punctat Adrian Streinu-Cercel, care a ținut să atragă atenția că acest coronavirus, nou cum e el, de fapt e un virus vechi care din când în când face câte-o mutație periculoasă.
„Știm cu totții că acest virus este ultracunoscut pe Terra, este pe Terra cu mult timp înainte de apariția omului pe Pământ, dar din când în când își face câteo mutație și apare iarăși în văzul lumii. Noi avem experiența de pe vremea SARS și a MERS, ca atare pentru noi, ca doctori, nu e nimic nou și surprinzător din acest punct de vedere, știm cu toții cum să abordăm astfel de pacienți, și din punct de vedere al mijloacelor de protecție pentru personal, dar mai ales din punct de vedere al abordării potențialului pacientului din punct de vedere strict medical. Avem, în momentul de față, și medicație pe care am împrumutat-o de la programul de HIV pentru a putea susține dacă vom avea probleme cu astfel de pacienți terapeutic, și speranța unor alte medicamente care vor veni cât de curând”, a mai arătat specialistul în boli infecțioase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...