Adevărul despre uleiurile esențiale, dezvăluit de un medic

Uleiurile esențiale pot avea efect calmant
Uleiurile esențiale se află din abundență pe piață și producătorii promit, de multe ori, efecte miraculoase. Probabil că au, însă unii sunt sceptici. 

Dr. Mihail Pautov a scris pe blogul său o serie de lucruri „esențiale desre uleiurile esențiale”, iar primul lucru pe care l-a observat a fost că acea certificare cu care se laudă unii producători, de fapt, nu este chiar o certificare, ci doar un slogan. „«Certified Pure Therapeutic Grade» sau «Uleiuri Certificate Pure de Grad Terapeutic» este un slogan care apare pe uleiurile celui mai mare producator din lume. (...) Acesta nu este decât un slogan, inventat de ei și patentat, inregistrat la «U.S. Patent Office» care în disclaimer susține așa: «No claim is made to the exclusive right to use ‘certified pure therapeutic grade’ apart from the mark as shown». Adica ei nu susțin nimic, doar își rezervă dreptul de a folosi acest slogan. Cu alte cuvinte, nu există nicio autoritate, instituție recunoscută sau organizație în lumea asta care să certifice uleiurile ca fiind medicinale, terapeutice sau aromoterapeutice. Iar acest «Certified Pure Therapeutic Grade» este doar un slogan înregistrat la OSIM-ul local care nu semnifică absolut nimic”, scrie el pe blogul doctormihail.ro.

Apoi, despre vânzarea în sistem piramidal și recomandările medicale, nu pune la îndoială unele calități calmante ale uleiurilor, însă nu merge atât de deprte încât să accepte calitățile lor terapeutice. „Sunt studii care le certifică valorile, care sunt, într-un fel, terapeutice. Și alte studii mari care pun sub semnul întrebării aceste efecte «terapeutice». Difuzarea ca aerosoli cu o picatură de ulei de mentă sau whatever la locul de muncă calmează angajații, îi face mai productivi. Copii cu epilepsie au mai puține crize (doar unii), cei autiști se calmează, anxioșii se liniștesc, etc. Explicația este destul de simplă. Indiferent de organul de simț pe care îl folosești, urechi pentru muzica terapeutică, ochi pentru observarea de peisaje, nas pentru mirosuri frumoase, creierul se concentrează la acest stimul persistent și plăcut, se relaxează, uită de probleme, uită de haos, se concentreazaă la un scop și o activitate plăcută, înlătură stresul și grijile, prin asta oprește secreția de hormoni de stres și promovează secreția de hormoni ai plăcerii. Acest calm poate fi benefic, la fel ca o plimbare pe munte, sau înotul în mare. Pot fi de acord cu asta. Dar, cum am spus, efectul este unul olfactiv, și nu farmacologic. Adică nu substanța inhalată te ajută, ci stimulul, mirosul, senzația în sine”, mai explică el.

Mihail Pautov este medic specialist în Chirurgie Generala și Asistent de Cercetare.

 

Mai multe detalii despre uleiurile esențiale găsiți în articolul original, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel