Adevărul despre uleiul de măsline: cât de sănătos e, în realitate

Iată mai multe mituri distruse și adevăruri despre uleiul de măsline, mai puțin cunoscute. 

Uleiul de măsline este recunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, care includ scăderea colesterolului, o sănătate mai bună a inimii, creșterea imunității și faptul că este mai ușor de digerat. Uleiul de măsline are, de asemenea, destul de multe beneficii pentru îmbunătățirea frumuseții. Cu toate acestea, oamenii sunt încă sceptici în ceea ce privește utilizarea uleiului de măsline în gătitul zilnic. Principalul motiv pentru aceasta este lipsa de informații despre variantele de ulei de măsline, fiecare potrivită pentru scopuri diferite.

Prima presă la rece ajută la obținerea uleiului de măsline extravirgin. Are o aromă distinctă, dar nu poate tolera căldura și este potrivit pentru consumul brut, făcându-l o alegere ideală pentru sosuri la salată. Dacă uleiul de măsline virgin este de o calitate mai scăzută, nivelul de aciditate crește pe măsură ce se deteriorează, până când nu mai este destinat consumului sub formă brută. 

Pulpa măslinelor rămase după extragerea uleiului de măsline extravirgin se numește tescovină de măsline. Tocul rezidual mai are în el o cantitate bună de ulei, care este extras folosind mecanisme avansate, lăsând valoarea nutritivă intactă. Acest lucru ajută la obținerea uleiului de tescovină de măsline, care, datorită procesului său de extracție, are mai mulți antioxidanți și un punct de ardere mai mare decât alte clase de ulei de măsline. Are, de asemenea, o aromă neutră, ceea ce îl face ideal pentru gătirea tuturor tipurilor de bucătării. Înțelegerea diferenței dintre variantele de ulei de măsline, în principal ulei de măsline extra virgin și ulei de tescovină de măsline care funcționează la capete opuse, poate ajuta la alegerea uleiului de măsline potrivit pentru un scop specific. 

Cu toate acestea, multe mituri înconjoară uleiul de tescovină de măsline referitor la gătit. 

Mitul 1: Uleiul de măsline nu este sănătos
Fapt: De fapt, uleiul de tescovină de măsline este 80% mononesaturat, ceea ce poate reduce nivelul colesterolului. Grăsimile mononesaturate sunt grăsimi sănătoase, cu un profil de acizi grași ca și alte uleiuri de măsline găsite, avocado și anumite tipuri de nuci. De asemenea, este bogat în antioxidanți care promovează sănătatea inimii și previn multe boli ale stilului de viață, făcându-l o alegere sănătoasă a uleiului de gătit. Cu tehnicile avansate de astăzi, uleiul de tescovină de măsline aduce și avantajul suplimentar al vitaminei E pentru o mai bună imunitate și repararea țesuturilor cu vitamina K pentru o densitate și o sănătate mai bune a oaselor.

Mitul 2: Uleiul de măsline nu poate rezista căldurii
Fapt: Uleiul de măsline extravirgin este varianta de ulei de măsline care nu suportă căldura. Pe de altă parte, uleiul de tescovină de măsline are o toleranță ridicată la căldură și nu își pierde niciunul din nutrienții săi, în ciuda acestui fapt. Prin urmare, uleiul de tescovină de măsline este ideal pentru toate scopurile de gătit.

Mitul 3: Uleiul de tescovină de măsline nu este potrivit pentru prăjire
Fapt: Uleiul de tescovină de măsline poate rezista căldurii și are un punct de ardere ridicat, făcându-l potrivit pentru toate formele de gătit, inclusiv pentru prăjire. Cu acest ulei, este suficient să folosim doar un pic, deoarece se răspândește bine și este absorbit mai puțin în comparație cu majoritatea celorlalte uleiuri.

Mitul 4: Uleiul de turtă (tescovină) de măsline are un gust particular
Fapt: Uleiul de măsline extravirgin are o aromă și un gust distinct, dar uleiul de tescovină de măsline are un gust destul de neutru. Nu va schimba aroma felului de mâncare la fel ca alte uleiuri cu aromă neutră. Cu toate acestea, este mult mai sănătos decât alternativele sale.

Uleiul de tescovină de măsline este o alternativă sănătoasă la multe alte uleiuri de gătit care au adesea mai puține beneficii pentru sănătate. O mulțime de persoane conștiente de sănătate au început să adopte ulei de tescovină de măsline ca și uleiul lor obișnuit de gătit. Cu toate acestea, o mare parte a populației nu este încă conștientă de numeroasele beneficii pe care le oferă uleiul de tescovină de măsline, unul dintre cele mai mari fiind că ajută la reducerea riscului de cancer de sân, boli cardiovasculare și controlează diabetul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel