Adevărul despre terapia cu lumină roșie. La ce ajută, de fapt. Cât de bună este pentru durere, inflamații și afecțiunile pielii

Terapie cu lumina rosie - Foto: Freepik @Propicks
Terapia cu lumină roșie este promițătoare pentru ameliorarea durerii, inflamațiilor și afecțiunilor pielii. Terapia cu lumină roșie: Inovație medicală sau soluție supraevaluată?

Terapia cu lumină roșie, cunoscută și sub denumirile de terapie cu laser de putere redusă, terapie cu laser rece sau terapie LED nontermică, câștigă tot mai multă popularitate în tratamentul ridurilor, acneei, psoriazisului, cicatricilor și pielii afectate de soare.

Mai mult, această tehnologie promite să fie un sprijin pentru unele tipuri de cancer.

Deși promitebeneficii variate, experții avertizează că nu toate afirmațiile despre eficiența acestei terapii sunt susținute de cercetări atente.

Dar cât de justificată este reputația acestei terapii ca panaceu pentru o varietate de afecțiuni?

Cum funcționează terapia cu lumină roșie?

Dr. Praveen Arany, profesor de biologie orală, inginerie biomedicală și chirurgie la Universitatea din Buffalo, explică mecanismul acestei terapii. Expunerea la lumină roșie cu intensitate scăzută stimulează celulele corpului, energizându-le și promovând circulația sanguină în zona tratată. Această reacție declanșează procese de vindecare similare celor care au loc în cazul rănilor superficiale, potrivit Reuters.

De obicei, tratamentul are loc într-un mediu clinic, pacientul fiind expus la lumină roșie timp de 3-15 minute, într-o poziție confortabilă. Terapia este nedureroasă, iar pacienții pot simți o ușoară căldură, dar nimic inconfortabil. Pentru protecția ochilor, este recomandată utilizarea unor ochelari speciali.

Beneficiile terapiei cu lumină roșie

Studiile clinice controlate și randomizate au demonstrat că terapia cu lumină roșie reduce durerea, inflamația și daunele tisulare.

Datorită acestor proprietăți, fotobiomodularea (termenul general pentru terapiile cu lumină care includ și alte culori) are un potențial mare în tratarea multor boli.

Exemple de aplicații clinice:

- Oncologie

Terapia ameliorează durerea și inflamația cauzate de radiații, chimioterapie și transplanturi de celule stem. De asemenea, poate reduce complicațiile precum ulcerațiile orale și cicatricile.

- Vindecarea rănilor

Ajută la vindecarea rănilor diabetice, a arsurilor și a unor tipuri de ulcere, deși nu trebuie să înlocuiască tratamentele tradiționale de dezinfectare.

- Afecțiuni musculoscheletale

Este eficientă în ameliorarea durerilor de gât, spate și cotul tenismenului.

De asemenea, studiile de caz și cercetările de laborator sugerează beneficii pentru afecțiuni precum Parkinson, Alzheimer, scleroză multiplă, fibromialgie, artrită, degenerescență maculară și autism. Totuși, aceste rezultate nu au fost validate prin studii clinice de amploare, considerate standardul de aur în cercetare.

Terapia cu lumină roșie: precauții și limitări

Terapia cu lumină roșie nu funcționează pentru toate afecțiunile pentru care este promovată. De exemplu, deși există unele dovezi care susțin utilizarea sa în sănătatea cardiovasculară, reducerea anxietății sau în recuperarea după accidentări sportive, lipsesc încă studii riguroase care să confirme aceste beneficii.

De asemenea, utilizarea incorectă a terapiei, cum ar fi expunerea excesivă, poate reduce eficiența tratamentului. Anumiți pacienți pot dezvolta sensibilitate la lumină, manifestată prin roșeață cutanată.

Dispozitive pentru uz casnic: sunt eficiente?

Dispozitivele LED pentru uz casnic sunt mai puțin puternice decât cele laser utilizate într-un cadru clinic, dar pot fi sigure pentru utilizarea comercială în saloane de frumusețe sau spa-uri medicale, cu condiția ca personalul să fie instruit corespunzător. Pe de altă parte, utilizarea laserelor trebuie rezervată specialiștilor, deoarece, în mâinile nepotrivite, pot provoca daune.

Calitatea dispozitivelor pentru uz casnic poate varia. Unele nu respectă standardele minime de putere sau lungime de undă, ceea ce ridică întrebări privind eficiența lor.

Deși Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA își intensifică reglementările pentru aceste produse, este nevoie de un organism independent care să certifice aceste dispozitive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel