Adevărul despre siguranța alimentară a produselor ecologice. Cum să eviți agenții patogeni din alimentele crude

Produse ecologice Foto: Freepik
Produsele ecologice nu sunt automat mai sigure sau mai sănătoase, iar respectarea măsurilor de igienă și atenția la rechemările alimentare sunt esențiale pentru a reduce riscul de contaminare.

Vezi și: Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine

Produsele ecologice sunt adesea percepute ca o alternativă mai sănătoasă și mai sigură față de cele convenționale. Cu toate acestea, riscurile de contaminare cu agenți patogeni, precum E. coli, demonstrează că eticheta „ecologic” nu elimină nevoia de măsuri stricte de igienă alimentară.

De la diferențele de reglementări în agricultură până la metodele de procesare, alegerea alimentelor ecologice ridică întrebări despre siguranța reală a acestor produse și despre practicile care le diferențiază de cele tradiționale.

Deși etichetele ecologice nu garantează produse mai sigure, mai sănătoase sau mai nutritive, experții recomandă să se acorde atenție retragerilor de pe piață ale produselor alimentare și să se spele bine produsele crude sub jet de apă.

Grimmway Farms, o companie din California, a rechemat în mod voluntar mai multe mărci de morcovi pentru copii și morcovi întregi în pungi, în legătură cu epidemia de E. coli. Morcovii ecologici au fost returnați săptămâna trecută din cauza unei epidemii de E. coli, provocând 38 de îmbolnăviri și un deces.

Retragerea poate fi un semnal de alarmă pentru cei care plătesc mai mult pentru produsele organice, presupunând că aceasta înseamnă un produs mai bun pentru sănătate și lipsit de agenți patogeni. Cercetările arată că siguranța alimentară este o motivație obișnuită pentru achiziționarea de alimente ecologice.

Rechemarea ridică semne de întrebare cu privire la faptul că produsele ecologice nu sunt mai sigure decât cele cultivate în mod convențional și la ceea ce înseamnă să fii ecologic.

Definirea produselor ecologice

Culturile ecologice trebuie să respecte anumite reglementări pentru a putea fi etichetate drept ecologice de către Departamentul pentru Agricultură al SUA.

Printre acestea se numără supravegherea de către un agent acreditat de USDA, producerea fără organisme modificate genetic și radiații ionizante și cultivarea pe un sol fără substanțe interzise, inclusiv îngrășăminte și pesticide sintetice, timp de cel puțin trei ani înainte de recoltare.

Deși etichetele ecologice nu implică lipsa utilizării substanțelor chimice, agricultorii pot folosi în continuare pesticide și erbicide pentru a ucide insectele și virușii dăunători, dar acestea trebuie să fie aprobate de Administrația pentru alimente și medicamente.

Cu toate acestea, reglementările nu se referă la siguranța alimentară, deoarece agricultura ecologică se referă doar la practicile de gestionare a culturilor.

Foto: Freepik

Produsele organice sunt mai sigure și mai sănătoase decât alternativa?

Produsele ecologice nu sunt considerate mai sigure sau mai sănătoase decât produsele convenționale din cauza prețului mai ridicat. Agenții patogeni sunt contaminatori cu șanse egale, iar o revizuire sistematică din 2012 a constatat că riscul de contaminare cu E. coli nu diferă între produsele ecologice și cele convenționale.

Unii experți sugerează că anumite practici de agricultură ecologică ar putea crește riscul de toxiinfecție alimentară, cum ar fi utilizarea gunoiului de grajd compostat sau aplicarea gunoiului de grajd brut pe teren, care poate duce la creșterea contaminării cu E. coli.

Alte practici ecologice care ar putea crește riscul includ neadăugarea clorului în apa de spălare, ceea ce ar putea provoca o contaminare încrucișată în timpul spălării după recoltare, sau utilizarea unor alternative fungicide mai puțin eficiente.

Alimentele ecologice sunt retrase de la vânzare de patru până la opt ori mai frecvent decât cele convenționale din cauza acestor practici. Multe persoane aleg produsele organice pentru a reduce expunerea la substanțe chimice nocive și pentru a preveni afecțiunile cronice precum cancerul, însă nu există prea multe dovezi care să susțină aceste convingeri.

Citește și: Autodiagnosticarea: cât de periculos este să te bazezi pe internet pentru a-ți pune un diagnostic

Un studiu din 2021 privind reziduurile de pesticide a constatat că mai mult de 99% din probele de alimente organice și neorganice aveau niveluri de reziduuri sub standardele stabilite de Agenția pentru Protecția Mediului.

În timp ce unele studii sugerează că consumul de alimente organice ar putea reduce riscul de cancer, Institutul American pentru Cercetarea Cancerului (AICR) notează că studiul are limitări semnificative, inclusiv faptul că nu ia în considerare faptul că persoanele care consumă alimente organice sunt, de asemenea, mai susceptibile de a se angaja în alte comportamente de stil de viață de prevenire a cancerului, cum ar fi exercițiile fizice și nefumatul.

În general, consumul de alimente pe bază de plante are legături mai puternice cu prevenirea cancerului decât alegerea produselor organice în detrimentul celor convenționale.

Studiul Annals in Internal Medicine din 2012 nu a găsit nicio dovadă solidă că alimentele ecologice sunt semnificativ mai nutritive decât soiurile cultivate în mod convențional. În timp ce unele studii au constatat niveluri ridicate de nutrienți în alimentele cultivate ecologic, imaginea de ansamblu a beneficiilor pentru sănătate nu este favorabilă.

Perspectiva științifică sugerează că nu există diferențe nutriționale semnificative între alimentele organice și cele anorganice.

Cele mai bune obiceiuri pentru asigurarea siguranței alimentare

Keith Warriner, profesor de știința alimentelor la Universitatea din Guelph, recomandă să se acorde atenție rechemărilor și să se evite anumite tipuri de produse, cum ar fi salatele la pungă, semințele încolțite și fructele congelate, cum ar fi căpșunile, pentru a asigura siguranța alimentară.

Spălarea completă a produselor sub jet de apă înainte de consum poate contribui la reducerea riscului de apariție a agenților patogeni.

Chiar și fructele și legumele crude a căror coajă nu este comestibilă trebuie spălate pentru a preveni răspândirea agenților patogeni.

Temperatura este un alt factor-cheie în reducerea riscului de toxiinfecție alimentară.

Bacteriile se dezvoltă cel mai rapid la temperaturi cuprinse între 40° și 140°F, astfel încât alimentele trebuie menținute în afara acestui interval prin refrigerare, congelare sau gătire. Acest lucru va contribui la prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și la protejarea sănătății consumatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism

Crossuri externe

pixel