Adevărul despre lapte și legătura cu nivelul colesterolului

Lapte
Nivelul ridicat al colesterolului crește riscul de boli cardiace și alte este cauza unor alte afecțiuni cronice. Cercetătorii au descoperit o legătură directă a laptelui cu nivelul colesterolului.

Potrivit unui nou studiu care a inclus aproape două milioane de persoane, consumul regulat de lapte nu este asociat cu o creștere a colesterolului

Cercetătorii au mia analizat și înainte dacă anumite tipuri de lapte afectează sănătatea cardiovasculară, dar studiile care investighează rolul consumului general de lapte asupra nivelului de colesterol din sânge au fost limitate.

Genetica determină modul în care corpul reacționează la lapte

Elina Hyppönen, profesor în epidemiologie nutrițională și genetică la Universitatea din Australia de Sud și cercetător în cadrul studiului, spune că concluziile studiului „sugerează că laptele poate fi o parte a unei diete echilibrate sănătoase pentru inimă”.

Laptele este un aliment complex, iar rolul său în sănătatea inimii depinde de mai multe variabile. Pentru noul studiu, cercetătorii au folosit factori genetici pentru a determina dacă ar putea exista o legătură potențială între aportul de lapte al unei persoane și nivelul de colesterol al acestora.

Unora le este greu să digere lactoza, zahărul găsit în mod natural în lapte. Organismul se bazează pe o enzimă numită lactază pentru a descompune zahărul. Anumiți factori genetici pot afecta modul în care este digerat laptele.

Persoanele care au intoleranță la lactoză pot avea simptome digestive atunci când consumă produse lactate, ceea ce le poate determina să bea mai puțin lapte. Analizând factori genetici specifici ca acesta, cercetătorii au reușit să-și dea seama dacă oamenii au mai mult sau mai puțin șanse să bea lapte.

Rezultatele studiului, care au fost publicate în Jurnalul Internațional de Obezitate, arată că persoanele cu factorii genetici necesari pentru descompunerea lactazei au un nivel mai scăzut de colesterol HDL („bun”) și LDL („rău”) comparativ cu persoanele care au să nu aibă gene care digeră laptele.

Cercetătorii au presupus că persoanele care sunt capabile să digere bine laptele au mai multe șanse să bea lapte decât persoanele care nu îl digeră la fel de bine. De fapt, șansele de a consuma lapte au fost mai mari în rândul persoanelor care aveau gena pentru descompunerea lactozei decât în ​​cazul persoanelor care nu aveau gena.

Cercetătorii au făcut apoi o legătură între aportul de lapte și nivelurile de colesterol: persoanele cu gena pentru digestia lactozei au băut mai mult lapte și au avut niveluri mai scăzute de colesterol decât persoanele care nu aveau gena și, probabil, au băut mai puțin lapte.

Laptele, benefic pentru inimă

Laptele are componente nutriționale unice pe care niciun alt aliment nu le poate înlocui. Cercetătorii cred că unii dintre acești factori ar putea fi motivul pentru care laptele poate avea beneficii pentru sănătatea inimii.

Calciul și lactoza care se găsesc în lapte pot spori absorbția calciului - un factor care s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului

Consumatorii de lapte pot consuma mai puține grăsimi în general, comparativ cu persoanele care nu pot descompune zahărul din lactoză. Produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi untul și brânza, conțin de obicei mai puțină lactoză; prin urmare, persoanele care nu pot descompune zahărul pot consuma mai multe dintre aceste alimente cu conținut ridicat de calorii.

Zaharurile găsite în lapte pot fi fermentate în intestin, ceea ce poate reduce ratele de formare a colesterolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel