Adevărul despre băuturile fierbinți pe vremea caldă. Cum să te răcorești eficient când e caniculă

bauturi calde si reci Foto: Freepik
Există dezbateri interesante despre eficacitatea băuturilor fierbinți în gestionarea temperaturii corpului pe vreme caldă, susținute de experți în domeniu.

Credința că băuturile fierbinți pe vreme caldă ajută la răcirea corpului nostru există de zeci de ani. Cu toate acestea, experții nu au găsit nicio dovadă care să susțină această afirmație. Douglas J. Casa, director executiv al Institutului Korey Stringer și profesor la Universitatea din Connecticut, a declarat că băuturile fierbinți nu sunt eficiente în gestionarea căldurii corporale, deoarece pot provoca o acumulare suplimentară de căldură.

În schimb, băuturile reci pot fi benefice pentru răcirea din interior, băuturile de tip slushie fiind deosebit de benefice. W. Larry Kenney, profesor de fiziologie și kinesiologie la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a respins, de asemenea, ideea ca fiind o poveste din bătrâni, declarând că nu există dovezi că băuturile fierbinți sunt utile pe vreme caldă.

Nivelul de umiditate contează 

Consumul de băuturi calde poate ajuta la gestionarea căldurii corporale prin creșterea potențialului de pierdere a căldurii prin evaporare și prin reducerea stocării căldurii corporale în medii uscate.

Acest lucru se datorează faptului că senzorii termici sensibili la căldură din esofag și stomac detectează o creștere a temperaturii, determinând o creștere a ratei de transpirație. Consumul de băuturi fierbinți poate favoriza o mai bună disipare a căldurii corporale, sau transpirația.

Cu toate acestea, în mediile umede, unde evaporarea transpirației este limitată, aceste creșteri ale ratei de transpirație nu sunt la fel de benefice, deoarece nu se evaporă ușor. Prin urmare, băuturile reci sunt probabil mai benefice decât băuturile calde.

Nathan Morris, profesor asistent de fiziologie termică la Universitatea din Colorado, explică faptul că, în condiții umede deseori oamenii nu pot evapora toată transpirația de pe piele, iar evaporarea transpirației este cea care îi răcorește pe oameni. Băuturile fierbinți sunt deosebit de ineficiente, deoarece mai multă transpirație care se scurge de pe corp nu îi va răcori mai mult. În schimb, ventilatoarele sunt eficiente în mediile umede, deoarece ajută la evaporarea mai multă transpirație.

Vezi și: Exercițiile fizice viguroase: o modalitate eficientă de a menține sănătatea creierului în cazul hipertensiunii arteriale. Pot încetini declinul cognitiv

Foto: Freepik @bugphai

Hidratează-te

Menținerea hidratării este crucială în timpul căldurii de vară, deoarece ajută la prevenirea deshidratării semnificative. Transpirația crescută asociată cu ingestia de băuturi fierbinți crește probabil rata de deshidratare, făcând necesar un aport mai mare de lichide.

Nathan Morris sfătuiește să beți apa la temperatura care are gustul și senzația cea mai bună pentru dumneavoastră, de obicei în jur de 10-12°C, deoarece încurajează un aport mai mare de apă.

Dacă rehidratarea este esențială, temperaturile lichidelor între 10°C și 15°C sunt optime pentru a permite ingerarea unor cantități mai mari de apă. Cu toate acestea, băuturile fierbinți sunt acceptabile pe vreme caldă dacă nu există provocări intense la termoreglare, cum ar fi exercițiile fizice sau munca în căldură sau traiul în condiții opresive fără aer condiționat. Unii sportivi pierd între doi și trei litri pe oră de activitate intensă în căldură. Dacă aveți de gând să fiți activi sau trebuie să trăiți îndelung în căldură, rămâneți la băuturi reci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel