Acidul hialuronic, beneficii pentru sănătate. 7 alimente în care se găsește

acidul hialuronic. FOTO: Freepik
Acidul hialuronic este produs de organism, în mod natural, dar se găsește și în alimente. Care sunt acestea și ce beneficii are acidul hialuronic pentru sănătate.

Acidul hialuronic, cunoscut și sub numele de hialuronan, este o substanță limpede produsă în mod natural de organism. Cele mai mari cantități de acid hialuronic se găsesc în piele, țesutul conjunctiv și ochi.

Acidul hialuronic este benefic organismului, principalul rol al acestuia fiind de a reține apa astfel încât țesuturile să rămână bine lubrefiate și umede.

Iată câteva dintre beneficiile acidului hialuronic:

Ajută lucrurile să se miște fără probleme. Acidul hialuronic vă ajută articulațiile să funcționeze ”ca unse”. Acesta previne durerea i rănile cauzate de oase care se macină unele de altele.

Ajută la menținerea lucrurilor hidratarea. Acidul hialuronic este foarte bun la reținerea apei, astfel, un sfert de linguriță de acid hialuronic poate reține 6 litri de apă, un motiv în plus pentru care acesta este adesea folosit pentru tratarea ochilor uscați.

Face pielea flexibilă. Acidul hialuronic ajută pielea să se întindă și sp se flexeze, mai  mult, ajută și la reducerea ridurilor de expresie ale pielii. În plus, poate ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor șu la reducerea cicatricilor, notează Cleveland Clinic.

Așa cum am menționat deja, acidul hialuronic este produs în mod natural de către organism, însă acest compus este disponibil și în suplimente orale, sub formă injectabilă sau de serum.

2. -imagine fara descriere- (close-beauty-portrait-topless-woman-with-perfect-skin-natural-makeup-holds-serum-youth-skin-hydration-dropper-with-cosmetic-oilx9_25452100.jpg)

Acid hialuronic. FOTO: Freepik @kroshka__nastya

Vezi și: Cele două băuturi care ne macină creierul. Cresc riscul de a dezvolta Alzheimer. Au efecte devastatoare

7 alimente bogate în acid hialuronic

Acidul hialuronic poate fi obținut și din dietă. Unele alimente furnizează nutrienții pe care organismul îi folosește pentru stimularea producției de acid hialuronic.

Supa (bulionul) de oase

Supa de oase se obține prin fierberea oaselor și a țesutului conjunctiv al animalelor timp de 12-48 de ore, iar astfel se obține un produs aromat și bogat în multe substanțe nutritive, inclusiv acidul hialuronic și colagen, un tip de proteină care îmbunătățește elasticitatea pielii și hidratarea.

Supa de oase conține o cantitate importantă de proteine, cu aproximativ 10 grame la o porție de 240 de ml.

În plus, supa de oase este o sursă bună de compuși de prolină, glutamină, condroitină și glucozamină.

Prolina și glutamina, două tipuri de aminoacizi, sunt elementele constitutive ale proteinelor. Acestea promovează producția de proteine în organism, în timp ce glucozamina și condroitina susțin sănătatea articulațiilor.

Portocalele

Aceste citrice nu conțin acid hialuronic, ci naringenină, un flavonoid cu puternice proprietăți antioxidante. Naringenina se găsește, în mod natural, și în alte citrice, roșii, dar și în smochine.

Rolul naringeninei este de a bloca activitatea hialuronidazei, o enzimă responsabilă de descompunerea acidului hialuronic.

Consumul de portocale vine cu puține calorii, dar cu un conținut important de vitamina C, un puternic antioxidant.

De reținut că această vitamină promovează sintetizarea colagenului, o proteină abundentă din organism, care este esențială în structura pielii, mușchilor, părului și încheieturilor.

De asemenea, vitamina C ajută pielea în protejarea pielii împotriva arsurilor solare.

Tofu

Tofu nu conține acid hialuronic, însă este bogat în fitoestrogeni, substanțe care imită efectele hormonului estrogen.

S-a dovedit că estrogenul crește nivelul de acid hialuronic din organism pentru a susține sănătatea pielii și pentru a preveni problemele legate de uscarea pielii, precum și apariția ridurilor.

Kale

Kale, o legumă cu frunze verzi, este plină de vitamine, minerale și nutrienți. O porție de kale asigură o doză importantă de fibre, vitaminele A și K, calciu, cupru și mangan.

De asemenea este bogată în magneziu, un mineral esențial care este implicat în peste 300 de reacții enzimatice, printre care inclusiv cea legată de producția de acid hialuronic.

Migdalele

Migdalele sunt oleaginoase versatile, cu un conținut nutrițional bogat, de la proteine și fibre, la grăsimi sănătoase, benefice pentru sănătatea inimii.

În plus, conțin magneziu, care susține atât sănătatea inimii, cât și producția de acid hialuronic.

De asemenea, migdalele sunt o sursă importantă de vitamina E, un micronutrient care combate stresul oxidativ.

Edamame

Edamame este un tip de soia imatură. La fel ca tofu și alte produse din soia, edamame conține fitoestrogeni, care pot crește nivelul de acid hialuronic din organism. Edamame conține și mangan, care este implicat în metabolismul colagenului.

Edamame mai conține magneziu, folați, vitamina C, vitamina K și fier.

Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt o sursă bogată de fibre, vitamina A, vitamina  și C și mangan. De asemenea, în aceștia se găsește magneziu, dar și o gană largă de antioxidanți care ajută la prevenirea daunelor oxidative și a bolilor cronice, arată Healthline.

Vezi și: Astenia de primăvară și schimbarea orei de vară, efecte și adaptare. Dafinoiu: Avem nevoie cam de o săptămână

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel