Această vitamină îți protejează...
Accesul la medicamentele noi este deficitar, iar cei care suferă sunt pacienții. România are un progres lent în ceea ce privește absorbția de medicamente inovative. Dr. Adrian Wiener, Vicepreședinte Comisia pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaților, a vorbit în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?” despre deficiențele din acest segment.
”România are o inerție mare în absorbi în piața medicamentelor inovative. Există întârzieri de până la 3, 4, 5 ani. Dacă luăm ca exemplu Germania, intrarea pe piață și accesul efectiv, pentru că, sigur, accesul efectiv este dacă intră pe lista de compensate, așa, fără un sprijin în sensul ăsta, este foarte greu accesibil pacienților, pacientului vârstnic, pacientului care, mă rog, are o o condiție socială nu extraordinară, ele sunt inaccesibile. Ideea este de a intra pe lista de compensate, și România nu are un un mecanism de absorbție rapidă.
Mi-aduc aminte anul trecut cred că a fost sau cu 2 ani o o actualizare a bugetului anual trimestrial dedicat medicamentelor pentru pentru compensare, nemaifiind făcută o astfel de actualizare de vreo 8 ani de zile deci. Trebuie găsite soluții inovative de a finanța un fond de inovare care să fie adresat în special medicamentelor inovative, pentru că apar cu o frecvență mare.
Aceste medicamente sunt foarte eficiente multe dintre ele. S-a dezvoltat enorm capitolul de cercetare-inovare în piața farma și rezultatele sunt pe alocuri excepționale”, a declarat dr. Adrian Wiener.
Politicile din domeniul sănătății trebuie să fie orientate către pacienți. Ei sunt cei care au de suferit din cauza acestor neajunsuri.
”Trebuie să fim pregătiți ca stat care ne pasă. Suntem în stat social, la care politica publică ar trebui să fie orientată către către individ, către cetățean. Ar trebui să fim pregătiți cu astfel de instrumente de finanțare inovativă, mai ales, într-o țară în care povara de boală este enormă, mai ales de boală cardiovasculară netratată, nediagnosticată la timp și care are o morbiditate și o mortalitate mare, nu mai vorbesc de suferință, nu mai vorbesc de anii de viață și de muncă pierduți, care practic au un impact economic major și care ar putea să fie compensați.
Nu avem pensii de invaliditate după accidente vasculare cerebrale, avem oameni cu infarct, care se întorc foarte greu în piața muncii, avem oameni cu insuficiență cardiacă, care au o toleranță la efort foarte mică și care, practic nu mai pot munci. Toate aceste lucruri pot fi văzute și în cheia asta a cost eficienței și a beneficiului economic. Dacă nu sigur, strict în cheia sănătății publice.
Cred că acel fond de inovare ar trebui să fie mult mai consistent, să fie mult mai atent în a fi actualizat astfel încât să absoarbă în piață aceste aceste noi terapii și să le facă accesibile oamenilor, că degeaba le avem în farmacii, necompensate și, oamenii nu pot să aibă acces la ele”, a mai precizat sursa citată.
Vezi și: Urechile clăpăuge, cauze și tratament. Cum se poate corecta afecțiunea
Vezi mai multe în VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...